Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Spiritualitatea ortodoxa
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.06.2014, 13:10:02
Claudiu_FT Claudiu_FT is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.09.2011
Implicit Eu

1. Inclinatia spre invatatura Bisericii o am de cand ma stiu. De mic copil am fost fascinat de icoane, de atmosfera din biserica...
2. Primele rugaciuni, primele lectii de religie in scoala primara m-au captivat
3. Incet incet, citesc Sf. Scriptura
4. Pauza
5. Descoperirea scrierilor Patristice
6. O scurta vizita la slujbele altor confesiuni: romano-catolici, protestanti, penticostali, baptisti. Nicaieri nu e ca-n ortodoxie.
7. Studii teologice
8. Blestemat cu o contemplatie intelectuala cu scurte pauze de rugaciune. Neputand sa devin pragmaticul care mi-o cere varsta, devin tot mai introvertit.
9. Lectura. Memento mori.
10. Prezentul: ziua printre vicii si noaptea mi le blestem.

Iisus Hristos este Dumnezeu. Ne-a invatat sa luptam omeneste, sa nu deznadajduim, doar la moartea trupeasca ni se va incheia zbuciumul. Doamne ajuta!
Vechi 17.06.2014, 13:16:39
AlbertX AlbertX is offline
Banned

Data înregistrării: 14.05.2014
Locație: Sibiu
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Claudiu_FT Vezi mesajul
6. O scurta vizita la slujbele altor confesiuni: romano-catolici, protestanti, penticostali, baptisti. Nicaieri nu e ca-n ortodoxie.
Mărturia unui protestant întors la adevărata credință - http://www.odaiadesus.ro/personala.html
Reply With Quote
Vechi 17.06.2014, 13:59:23
Claudiu_FT Claudiu_FT is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.09.2011
Implicit Nu asta era ideea

Eram convins de plinatatea revelatiei in ortodoxie...a fost doar un experiment pentru mine...sa fiu fair-play :))))
Vechi 17.06.2014, 23:44:49
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlbertX Vezi mesajul
iustin10, cred ca afirmatia ta e doar o speculatie filosofica,... stii ce ne spun Sfintii Parinti pe acesta tema ?
De ce sa fac speculatii filosofice pe aceasta tema, nu e mai usor sa citesc ce au spus Sfintii Parinti ?
.
Nu inteleg ce zici ca ar fi filozofie? Spune in Dogmatica ca doar persoana a 2 a a treimii este o persoana care are 2 firi :omeneasca si dumnezeiasca ? Exact asta ziceam si eu . Ca Fiul lui Dumnezeu a luat special fire omeneasca pentru noi,numindu-se Iisus ,tocmai pentru ca firea noastra omeneasca sa se inalte la Dumnezeu . Sunt poate de accord ca forma sub care le spun eu poate parea filozofeala ,dar ideile sunt corecte pentru ca sunt luate din dogmatica.
Afirmatia mea era ca Iisus este important pentru noi ,pentru ca doar prin firea sa omeneasca ,firea noastra s-a inaltat la Tatal, prin Duhul. Fara Iisus nimeni nu poate sa capete pretuire in fata lui Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 18.06.2014, 02:36:30
gpalama's Avatar
gpalama gpalama is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.02.2010
Implicit

M-a atras tare de tot titlul si de fapt am explodat putin la formularea din titlu: "cum l-ati descoperit pe IIsus" ?

Prima intrebare este: pai mai omule, cu Iisus te duci la bere sa-i zici pe numele mic ?
Adica esti in pozitia sa te tragi de sireturi cu el, sunteti amici de mult si iesiti la bere in fiecare weekend?
Care este motivatia ta pentru care "Iisus" este "Iisus" si nu este Fiul lui Dumnezeu?

Care este motivatia pentru care Iisus nu este MESIA sau Hristos ?
Pentru ca toti apostolii ii spuneau MESIA, HRistos cel putin.

La fel voi protestantii va luati de sireturi cu "Iisus", nedandu-va seama ca prin libertatea si aroganta voastra sunteti la fel ca si diavolii (da, ca si diavolii), adica va ridicati mintea la EGALITATEA CU DUMNEZEU.

Voi v-ati luat SINGURI libertatea de a intelege cum vreti scriptura, de a fi egalii lui Iisus si Pavel, care sunt ... probabil niste parteneri de bere pentru voi.. si toate libertatile care le doriti voi.

CUm l-am cunoscut pe Hristos Iisus, Dumnezeu si Fiul lui Dumnezeu ?
Prin fapte. Prin cautare. Prin cercetare. Batand la usa si intreband UNDE ESTI DUMNEZEULE, UNDE ESTI DUMNEZEUL MEU? La fel ca si David, in lupta. Prin multa multa multa suferinta. PRin dorinta de a fi langa Dumnezeu in vesnicie.
Prin DORINTA DE A CUNOASTE ADEVARUL.

ASA SE CUNOASTE HRISTOS IISUS. Si nu tragandu-te de sireturi cu EL.

Vezi-ti de lungul nasului si apoi cauta-l pe Hristos Dumnezeu,
Reply With Quote
Vechi 18.06.2014, 06:04:05
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
In cazul meu, prima convertire, inteleasa ca optiune ferma pentru existenta unui Creator, nu a avut loc la o data anume, ci a fost un proces intins pe o durata de cativa ani, incheiat la sfarsitul liceului.

Optiunea pentru greco-catolici a fost in vremea studentiei, adica la inceputul anilor 90. Pana atunci nici nu auzisem despre greco-catolici decat tangential, ca realitate istorica, in cadrul "Scolii Ardelene".

A doua convertire, constientizarea existentei unui Dumnezeu "personal" s-a produs dupa vreo zece ani si este in legatura cu...orele de catehism ale fiului mei mai mare. El se pregatea pentru Prima Impartasanie Solemna cand eu, ca sa-i dau un exemplu de tata, m-am impartasit. Nu o facusem de mult, fiindca eu consideram necinstit sa ma impartasesc atata timp cat am dubii privind Prezenta Reala. Azi, stiind ce stiu, as considera ca am facut atunci o impartasire sacrilega si nu as putea sfatui pe nimeni sa repete experienta asta. Dar, pesemne ca Domnul a luat in considerare ignoranta mea si a tratat-o cu indulgenta...dumnezeiasca. In cateva saptamani, nimic nu a mai fost la fel. Am inceput sa merg saptamanal la Sf Liturghie si o Duminica in care nu ma puteam impartasi ceva imi lipsea. Stiu ca suna ca o impietate sa aplic proverbul "pofta vine mancand" la Preasfintele, dar cam asta a fost ideea.
Oh, și eu care credeam că trecerea la greco-catolici s-a făcut la maturitate, după căutări îndelungate. M-am mai liniștit.. :)
În privința împărtășaniei dese, și eu sunt pentru asta, deși nu întotdeauna și acționez în consecință.

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Convertire la greco-catolici de la..ce?
De la ortodocși..
Reply With Quote
Vechi 18.06.2014, 09:04:59
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de gpalama Vezi mesajul
Vezi-ti de lungul nasului si apoi cauta-l pe Hristos Dumnezeu,
Frate drag...
Știi vorba aia: "dacă Dumnezeu nu-i trăznește, de ce să ne amărâm noi prea tare?"
Reply With Quote
Vechi 19.06.2014, 01:11:44
Mosh-Neagu's Avatar
Mosh-Neagu Mosh-Neagu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.04.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de gpalama Vezi mesajul
M-a atras tare de tot titlul si de fapt am explodat putin la formularea din titlu: "cum l-ati descoperit pe IIsus" ?

Prima intrebare este: pai mai omule, cu Iisus te duci la bere sa-i zici pe numele mic ?
Adica esti in pozitia sa te tragi de sireturi cu el, sunteti amici de mult si iesiti la bere in fiecare weekend?
Care este motivatia ta pentru care "Iisus" este "Iisus" si nu este Fiul lui Dumnezeu?
"Tie, Doamne!"; Faca-se-n voia Ta!" Haideti sa nu cautam detalii. Nu in asta consta, nici credinta, nici respectul fata de Dumnezeu sau Mantuitor. In dialogul nostru cu Dumnezeu, nu spunem nici Dvs, nici matale, ci Tu, Doamne. In fond, noi, cei care pretindem ca Il respectam ENORM, ne-am intrebat ce parere are Mantuitorul despre asta? Ma refer la noi ortodocsii. "Ceilalti", oricare ar fi ei, cred ca singurul lucru bun si intelept pe care ar trebui noi sa-l facem e sa ne rugam sa le dea Dumnezeu mantuire si minte luminata. Oare e treaba noastra daca EI se mantuiesc sau nu? (Ca si cum noi am avea certitudini ca... ne-am mantui sigur, din moment ce stim lucrurile atat de bine!!!). Nu ne este noua dat sa schimbam convingerea, nimanui. Ce inseamna de fapt "A-ti vedea de lungul nasului"? De ce ar trebui sa ne doara daca "altii" spun ce spun? Ce stim noi despre ei? Poate au o varsta la care noi eram cu mult mai rataciti (nu ca acum... n-am mai fi!!!) Poate s-au nascut asa!... Poate are Dumnezeu o "socoteala" cu fiecare in parte, iar noi, dupa mintea noastra sucita in mod... corect, ne obturam imaginea catre "lungul nasului", trecand peste oranduiala si voia lui Dumnezeu. Bine este sa luptam (in pace) pentru ortodoxie si invataturile sfintilor parinti. Cine vrea, n-are decat sa caute, sa citeasca si sa inteleaga. Cine se incapataneaza in indaradnicie, n-o sa reusim noi sa schimbam nimic. Iar daca totusi contribuim intr-o infima masura la transformarea cuiva, asta se intampla in timp, fara ca noi sa avem satisfactia... MANDRIEI: "Ah, Doamne, ce credincios mai sunt? Ai vazut ce i-am zis?"
Dincoace de "lungul nasului", trebuie sa se afle gunoiul din ochiul nostru! Sa nu indraznim sa ridicam privirea mai sus de cat se cuvine. Daca Iisus este Iisus, sau Domnul Iisus, nici nu vom da socoteala pentru asta si nici nu e un subiect care sa conteze in mod special. Noi putem sa tinem post si in zilelele dezlegate, putem sa "ne spalam mainile", asa cum cerea traditia veche, "daca dragoste nu e... nimic nu e"!

Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)
Reply With Quote
Vechi 19.06.2014, 13:14:47
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirela.t Vezi mesajul
De la ortodocși..
Motivul? Ca vad ca tu le stii mai bine decat dl. doctor care nu a raspuns :)
Vechi 19.06.2014, 18:51:04
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Motivul? Ca vad ca tu le stii mai bine decat dl. doctor care nu a raspuns :)
Să sperăm că de data asta îți va răspunde. Poate chiar face subiectul topicului.
Reply With Quote
Răspunde