
Institutii anexe ale Bisericii Ortodoxe Romane
Art.159 - Pe langa Patriarhia Romana functioneaza, cu patrimoniu distinct, Institutul Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, iar pe langa fiecare Eparhie:
a. Fondul de Asigurare a Bunurilor Bisericesti;
b. Casa de ajutor reciproc a clerului si salariatilor bisericesti din Eparhie.
Institutul Biblic si de Misiune Ortodoxa
Art.160 -Institutul Biblic si de Misiune Ortodoxa al Bisericii Ortodoxe,Romane, cu sediul in localul Sfantului Sinod si Manastirii Antim din Bucuresti, are ca scop editarea, tiparirea si raspandirea Sfintei Scripturi, a cartilor de ritual, a lucrarilor si revistelor de stiinta teologica si a literaturii pentru intarirea religiozitatii credinciosilor, precum si confectionarea si raspandirea icoanelor si obiectelor sacre si ale celor cu caracter religios necesare bisericilor si credinciosilor.
Toate produsele Institutului Biblic si de Misiune se distribuie bisericilor si credinciosilor prin magazinele bisericesti eparhiale.
Art.161 - Institutul Biblic si de Misiune functioneaza sub indrumarea Patriarhului, fiind administrat de Consiliul National Bisericesc si Administratia Patriarhala, ajutati de un comitet tehnic compus din 4 membri si un presedinte, alesi de Sinodul Permanent si de Consiliul National Bisericesc, in sedinta comuna, pe un termen de patru ani.
Art.162 - Organizarea, functionarea si constituirea patrimoniului Institutului Biblic se vor determina prin regulamentul de functionare al Consiliului National Bisericesc, Administratiei si Cancelariei Patriarhale.
Tipografia Cartilor Bisericesti, tipografiile de la manastirile Neamt si Cernica, atelierele de confectionat icoane, cruci si alte obiecte bisericesti din manastiri, precum si atelierele pentru confectionat stofe preotesti, odajdii bisericesti de la Manastirea Tiganesti si alte manastiri, fac parte integranta din Institutul Biblic si de Misiune Ortodoxa.
Toate tipografiile eparhiale se incadreaza in Editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa.
Fondul de Asigurare a Bunurilor Bisericesti
Art.163 - Fondul de Asigurare a Bunurilor Bisericesti are ca scop asigurarea bunurilor bisericesti din cuprinsul Eparhiei respective.
Art.164 - Fondul este condus si administrat de Serviciul Economic al Administratiei Eparhiale.
Organizarea, functionarea si constituirea patrimoniului se fac conform dispozitiunilor prevazute in regulamentul special al Fondului de Asigurare a Bunurilor Bisericesti.
Casa de ajutor reciproc a clerului si salariatilor bisericesti
Art.165 - Casele de ajutor reciproc ale clerului si salariatilor bisericesti din eparhii au ca scop acordarea de imprumuturi si ajutoare membrilor lor.
Art.166 - Organizarea si functionarea Caselor de ajutor reciproc ale clerului si salariatilor bisericesti se va face pe baza unui regulament special aprobat de Adunarea Nationala Bisericeasca.
Dispozitii comune
Art.167 - Functionarii Institutului Biblic si de Misiune, ai Fondului de Asigurare a Bunurilor Bisericesti si ai Caselor de ajutor reciproc ale clerului si salariatilor bisericesti din Eparhie se bucura de dispozitiile generale cu privire la functionari, in ceea ce priveste salarizarea, fie ca sunt platiti de Stat, fie ca sunt platiti din fonduri proprii.
Despre averea bisericeasca
Art.168 - Totalitatea bunurilor apartinand Patriarhiei, Mitropoliilor, Arhiepiscopiilor, Episcopiilor, Protopopiatelor, Parohiilor si Manastirilor constituie averea bisericeasca.
Art.169 - Din punct de vedere al destinatiei sale, averea bisericeasca cuprinde bunuri sacre si bunuri comune.
Bunurile sacre sunt cele destinate prin sfintire sau binecuvantare cultului divin. Ele nu pot fi instrainate si nici urmarite.
Bunurile comune sunt cele afectate intretinerii bisericilor, a slujitorilor ei, operelor culturale si de caritate si indeplinirii celorlalte scopuri ale Bisericii.
Art.170 - Averea fundatiilor si asociatiilor, care au personalitate juridica, este proprietatea acestora si se administreaza de Biserica in limita si in conditiile actelor constitutive si conform dispozitiilor acestui Statut.
Donatiile cu destinatie fac parte din averea bisericeasca si se administreaza ca atare.
Art.171 - Dobandirea, instrainarea, grevarea si administrarea averii bisericesti, precum si controlul ierarhic si verificarea gestionara se vor face dupa normele ce se vor stabili printr-un regulament special, intocmit de Adunarea Nationala Bisericeasca.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.