Paşte fericit?

Paşte fericit? Mareste imaginea.

În fiecare an, în apropierea Sfintelor Paşti, întâlnim expresia "Paşte fericit". Nu este o urare corectă, pentru că denumirea sărbătorii are forma de plural: Paşti şi nu Paşte. Menţionăm că la evrei, de Paşti, se prăznuia trecerea din robia Egiptului în libertatea făgăduinţei unei ţări noi. Biserica a preluat această denumire tot în forma de plural. Însă, pentru creştini, Sfintele Pasti înseamnă Învierea Domnului, trecere de la moarte la viaţă, de la păcat la sfinţenie, de la suferinţă la bucurie, de la viaţa stricăcioasă, coruptibilă din lumea aceasta, la viaţă veşnică nestricacioasă.

Atât evreii, cât şi creştinii folosesc şi astăzi forma de plural.

Pe de altă parte, perioada Sfintelor Paşti aminteşte şi de suferinţele şi durerile Domnului, de rănile Lui prin care noi am primit tămăduire. Din acest motiv, se cade sa primim şi noi această perioadă cu tristeţe. Nu putem vorbi de fericire sau bucurie, atunci când vorbim batjocorirea, judecarea, condamnarea la moarte şi răstignirea lui Hristos. Biserica ne cheamă să fim alături de Hristos şi să-L insoţim tainic pe drumul Crucii. Iată un alt motiv pentru care nu e cazul să folosim salutul "Paşte fericit".

E adevărat că sărbătorile religioase sunt coborâte din ce în ce mai mult în consumism, ceea ce ne face să nu mai percepem nimic dincolo de cumpărături, mancare şi cadouri. Dar acest lucru nu trebuie să ne facă să spunem că din moment ce s-a încetăţenit această formulă, nu e nimic greşit în a spune celor dragi: Paşte fericit.

Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

Pe aceeaşi temă

18 Februarie 2019

Vizualizari: 2511

Voteaza:

Paşte fericit? 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE