Din viata parintelui Paisie Olaru

Din viata parintelui Paisie Olaru

Cuviosul Părintele nostru Paisie, care a fost peste patruzeci de ani duhovnicul obştii Mănăstirii Sihăstria şi a mii de credincioşi din toată ţara, era părinte duhovnicesc şi al părinţilor şi fraţilor mei din satul natal. Vasile, fratele meu cel mai mare, care a plecat primul din familia noastră la mănăstire, i-a fost ucenic cinci ani înainte de a pleca în armată. Acestui minunat părinte Paisie i-am fost şi eu ucenic încă din anul 1923, când eram cu oile lângă schitul Cozancea din comuna Suliţa - Botoşani. El ne-a povăţuit pe calea cea bună şi ne-a sfătuit să plecăm la mănăstire, atât pe noi, cei patru fraţi, cât şi pe sora noastră, care a plecat la Mănăstirea Agafton de la vârsta de 11 ani.

Părintele Paisie a intrat în Sfânta Mănăstire Cozancea încă din anul 1920, când a venit din război. De loc era dintr-o comună din judeţul Botoşani, cu numele Stroieşti. De mic copil l-am cunoscut a fi un om blând, câutându-şi liniştea şi pacea cu toţi. In Mănăstirea Cozancea era viaţă de sine şi fiecare avea grijă de chilia lui. Când se îmbolnăvea cineva, numai părintele Paisie, ca o mamă bună, îngrijea pe toţi cei bolnavi şi neputincioşi.

Părintele Paisie era şi foarte milostiv. Când primea ceva de la biserică, stătea în pridvor şi împărţea totul la săraci, la străini şi la văduve. Când se termina slujba la sfânta biserică, cei săraci şi necăjiţi îi ieşeau înainte, ştiind că le dă tot ce avea o casă nouă cu paraclis. Aici avea de ucenic pe un unchi al meu, părintele Ghenadie, un om al lui Dumnezeu, care toată viaţa a fost cioban la oi şi nu s-a căsătorit, iar la bătrâneţe s-a retras la Sfânta Mănăstire Cozancea. Părintele Paisie, când a văzut că termin concediul şi trebuia să mă întorc la regiment, m-a luat de-o parte şi mi-a zis: „Spune-mi, frate Constantine, dacă te eliberezi din armată nu vii aici, la mine?”, la care eu i-am răspuns: „Preacuvioase Părinte, nu vreau să te mint. Eu sunt legat sufleteşte de Mănăstirea Sihăstria, unde m-am dus întâi şi unde fraţii mei au adormit în Domnul.

Aici, la Cozancea, este prea aproape de satul meu şi aş vrea să fiu mai străin şi necunoscut de cei din satul meu şi de rudeniile mele. Astfel că, după eliberarea mea, mă voi întoarce tot la Sihăstria”. El, auzind, a lăcrimat şi a zis: „Eu am nădăjduit că voi avea un ucenic din familia voastră, dar dacă nu ai de gând să vii aici după armată, atunci şi eu, nu după multă vreme, voi merge la Mănăstirea Sihăstria”. Apoi a zis: „Dacă pleci acum, merg şi eu să te conduc până la marginea pădurii”. Luându-şi un toiag în mână, am mers împreună până la marginea pădurii, de unde se vedeau câmpiile şi dealurile spre satul meu. Atunci el a zis cu lacrimi în ochi: „Hai să facem un jurământ. Să facem mai întâi trei metanii”. După ce am făcut trei metanii amândoi, el a zis: „Preasfântă Treime, Dumnezeul nostru, pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi ale tuturor sfinţilor Tăi, rânduieşte ca, de va muri fratele Constantin înaintea mea, să fiu eu la capul lui, iar de voi muri eu mai înainte, să fie el la capul meu!” După aceea, cu multe lacrimi, ne-am luat rămas bun unul de la altul. Această despărţire a noastră s-a întâmplat în vara anului 1935. '

Prin anul 1948, eu fiind stareţ în Mănăstirea Sihăstria, mi-a scris o scrisoare prin care m-a rugat să mijlocesc la sfântş mitropolie pentru a aproba să vină, împreună cu părintele Chirii, un ucenic al lui, la Mănăstirea Sihăstria. M-am dus cu bucurie la Mitropolie, la Preasfinţitul Valerie Moglan, care le-a aprobat la amândoi să vină la Mănăstirea Sihăstria. Astfel, în toamna anului 1948 au venit amândoi în obştea noastră.

Peste un an de zile eu am fost chemat la Sfântul Sinod la spus să iau în grabă 30 de călugări şi să mă duc la Mănăstirea Slatina, care rămăsese atunci numai cu câţiva călugări, iar statul avea intenţia de a o transforma în spital. Intorcându-mă de la Bucureşti, am spus părinţilor şi fraţilor ordinul Sfintei Patriarhii. La aceste cuvinte, părintele Paisie şi părintele Chirii au zis: „Mergem şi noi la Sfânta Mănăstire Slatina”. Părintele Paisie, duhovnicul nostru, mergând cu noi la Mănăstirea Slatina, ne-a fost de mare folos, deoarece acolo veneau zilnic zeci de credincioşi. Sfinţia sa, Dumnezeu sa-l ierte, spovedea zi şi noapte, iar poporul, aflându-l aşa blând, cu mare dragoste îl asculta.

Patriarhul Justinian ne-a dat în grijă şase mănăstiri de călugări şi două de maici: Mănăstirea Râşca şi Vatra Moldoviţei. A dat ordin scris, ca în toate să punem rânduiala canonică şi tipiconală a Sfintei Mănăstiri Sihăstria. Apoi am scos mâncarea de carne, am pus Utrenia la miezul nopţii, am pus duhovnici de la noi să spovedească săptămânal, după rânduialâ. Toţi părinţii şi fraţii ţineau la viaţa de obşte cu mare dragoste, deoarece erau învăţaţi de la Sihăstria. Părintele Paisie era duhovnic şi bun sfătuitor multora din soborul mănăstirii, învăţând pe alţii mai mult cu smerenia şi pilda vieţii lui. Niciodată nu l-am văzut să poarte potcap sau culion, ci, totdeauna, de când l-am cunoscut, purta numai fes de lână cu camilafca pe el. Mânca foarte puţin şi în toată viaţa sa nu a pus sare în mâncare. Toată viaţa a iubit liniştea şi căuta cele mai singuratice chilii pentru a sta în ele. Dormea foarte puţin şi se ruga cu lacrimi, ferindu-se ca nu cumva să-i cunoască cineva nevoinţa.

După un timp de vieţuire în Mănăstirea Slatina, părintele nostru Paisie s-a retras la Schitul Sihla, unde nu şi-a încetat activitatea de povăţuitor â celor ce aveau nevoie şi erau în necazuri. Chilia lui era sub stâncile din apropierea schitului, lângă bisericuţa dintr-un brad. Când venea cineva la mărturisire plângându-şi păcatele, plângea împreună cu el. Citea la oameni rugăciuni din Molitfelnic, iar la urmă zicea: „Dumnezeu să vă blagoslovească familia voastră, căsuţa voastră, măsuţa voastră şi să vă dea un colţişor de Rai”.

In toamna anului 1986, părintele Paisie a căzut şi şi-a rupt piciorul drept din şold şi a rămas la pat până la moarte. Peste un an s-a îmbolnăvit de cataractă la ambii ochi. Nu mai vedea aproape deloc şi auzea foarte greu. Dar timp de aproape cinci ani a răbdat cu bărbăţie boala, fără de cârtire şi dădea slavă lui Dumnezeu pentru toate ca dreptul Iov. Ba încă veneau mulţi ucenici şi bolnavi pe care îi spovedea din pat, îi sfătuia cu cuvinte de mângâiere, le facea rugăciuni din memorie, îi binecuvânta şi îi slobozea cu pace.

A binevoit Preabunul Dumnezeu ca, la moartea lui, să fiu la capul lui, aşa cum făcusem legământ. Am văzut cum se pregătea să-şi dea sufletul şi, fiindcă mai erau acolo şi alţi părinţi, m-am dus puţin într-o cameră alăturată, fiind foarte obosit. In acele clipe părintele Paisie şi-a dat duhul. Lângă el se afla ucenicul său de chilie, monahul Gherasim.

La înmormântarea lui au luat parte numeroşi fii duhovniceşti, preoţi, călugări şi credincioşi din toată ţara, iar Slujba înmormântării a fost săvârşită de înaltpreasfinţitul nostru Mitropolit Daniel şi Preasfinţitul Ioachim Vasluianul, înconjuraţi de un sobor de peste douăzeci de preoţi.

După înmormântarea părintelui Paisie, mulţi preoţi şi arhierei, chiar şi Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist, au făcut rugăciuni şi dezlegări la mormântul său. De toţi anii lui a trăit aproape 94, având 74 de ani în mănăstire.

Mila Domnului să odihnească sufletul părintelui nostru Paisie în cetele celor drepţi care se desfâtează în lumina cea veşnică a Preasfintei Treimi.

Aşa a trăit şi aşa s-a mutat la cele cereşti iubitul nostru părinte Paisie, care ne-a crescut pe toţi.

Parintele Ilie Cleopa

Urcus spre Inviere, Editura Doxologia

Cumpara cartea "Urcus spre Inviere"

 

Pe aceeaşi temă

19 Iunie 2018

Vizualizari: 1494

Voteaza:

Din viata parintelui Paisie Olaru 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact