Institutul Sfantul Serghie din Paris

Institutul Sfantul Serghie din Paris Mareste imaginea.

Institutul Teologic Sfantul Serghie din Paris, singurul centru universitar din lumea francofona ce ofera un invatamant complet in teologia ortodoxa, serveste fidel Biserica Ortodoxa si necesitatile spirituale ale omului de astazi.

Timp de trei sferturi de secol, pe o colina din preajma parcului Buttes Chaumont se afla o biserica luterana germana, construita pe la 1850 de catre pastorul Fr. Von Boldescwing, pentru a deservi muncitorii germani din regiunea pariziana. Dupa Primul Razboi Mondial, aceasta proprietate a fost pusa in vanzare de catre guvernul francez in timp ce luau nastere in Franta comunitati ortodoxe, compuse din credinciosi rusi alungati din tara lor in timpul Revolutiei de la 1917. Mitropolitul Evloghie (Gueorguievsky), conducatorul lor spiritual, era in cautarea unei biserici, care putea servi ca loc de cult si ca seminar teologic destinat pregatirii viitorilor preoti din dioceza sa.

Gratie unui elan extraordinar manifestat simultan, si donatorilor importanti, ca Dr. John Mott, care a contribuit la gasirea fondurilor necesare, achizitionarea bisericii si dependintelor sale, a putut fi realizata la 18 iulie 1924, in ziua praznuirii Sfantului Serghie de Radonej. Inspirat de aceasta coincidenta providentiala, Mitropolitul Evloghie a hotarat sa puna ansamblul sub ocrotirea Sfantului Serghie.

Biserica Sfantul Serghie din Paris

Inca de la inceput, Mitropolitul Evloghie s-a asigurat de colaborarea unei echipe de profesori, teologi si ganditori religiosi de renume. Dintre acestia, amintim pe parintele Serghei Boulgakov (+1944), autor al multor opere teologice, istoricii Antoine Kartachev (+1961) si George Fedotov (+1948), filosofii Boris Vycheslavtsev (+1950) si parintele Basile Zenkovsky (+1962), parintele Georges Florovsky (+1979), reprezentant de seama al neopatristicii ortodoxe si al miscarii ecumenice, Arhimandritul Cyprien Kern (+1960), patrolog si liturgist, parintele Nicolas Afanassieff, profesor de drept canonic, exegetul de Noul Testament Mgr Cassien Bézobrazov (+1965) si Léon Zander (+1964), alt reperezentant de seama al miscarii ecumenice.


Institutul Sfantul Serghie din Paris          Institutul Sfantul Serghie din Paris

Toate aceste nume au ramas o dovada vie a stiintei teologice si a gandirii religioase, munca lor contribuind, in mod fundamental, la cunosterea Ortodoxiei in lumea occidentala.

Cu putin inainte de al Doilea Razboi Mondial, Institutul Sfantul Serghie a obtinut dreptul de conferi titlurile de master si doctor in teologie. Inca de la inceputurile sale, Institutul a luat in mare masura parte la miscarea ecumenica nascand si conducand la infiintarea Consiliului Ecumenici al Bisericilor, cu care a colaborat in mod constant in domenii variate ale activitatii sale.

De la 1953, Institutul organizeaza anual o "Saptama de Studii Liturgice”, la care participa numerosi specialisti liturgisti apartinand diverselor confesiuni crestine.

Dupa Conciliul Vatican II, la care Institutul a trimis reprezentanti, profesorii de la Sfantul Serghie au fost invitati sa participe la invatamantul Institutului Superior de Studii Ecumenice din Paris. (Institutul Catolic din Paris)

Biserica Sfantul Serghie din Paris

Destinat initial pregatirii preotilor ortodocsi pentru comnunitatile rusesti din diaspora, Sfantul Serghie a devenit o pepiniera religioasa si spirituala, de unde rezulta sute de preoti, episcopi si teologi, servind in mare parte tarile unde Ortodoxia este cunoscuta.

Dintre pofesorii actuali ai Institutului amintim: parintele Jean Breck ( exegeza scrierilor patristice, Bioetica), parintele Nicolas Ozoline (Iconografie, Teologie pastorala, Omiletica ), Arhimandritul Placide Deseille (Patrologie), Parintele Boris Bobrinskoy.

Biblioteca Institutului poseda un important fond de carti rusesti vechi si recente si alte opere in franceza, greaca sarba, germana, engleza etc insumand aproximativ 30 000 de volume si numeroase periodice. Domeniile principale sunt: teologie, liturghie si spiritualitate ortodoxa, fiosofie religioasa rusa, iconografie, patristica, istoria Bisericii.

15 Octombrie 2009

Vizualizari: 3170

Voteaza:

Institutul Sfantul Serghie din Paris 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE