
Semnal editorial si publicistic – Arhim. Timotei Aioanei - Mitropolitul Antonie Plamadeala si amintirea unei prietenii, Vol. I si II, Editura „Andreiana”, Sibiu, 2013 si 2014…
La inceputul acestui material as dori sa spun ca Parintele Arhimandrit Dr. Timotei Aioanei se contureaza si se identifica, cel putin in mintea si in inima mea, prin cateva trasaturi si calitati distincte: - in primul rand caracterul, onoarea si demnitatea parintelui apoi vocea sa calda, placuta si inconfundabila; dupa aceea cultura teologica si nu numai cu care este inzestrat datorita muncii si tenacitatii prea cuviosiei sale – care este un autodidact innascut si foarte perseverent; luciditatea si spiritul sau critic insotit de foarte multa intelegere si condescendenta; pe urma spiritul de disciplina, in primul rand cu el insusi, de rigoare doctrinara, liturgica si canonica revelata cu fiecare slujire a sa ori cu fiecare predica sau cuvantare, sustinute intr-un mod foarte coerent si elevat in diferite imprejurari sau cu diferite ocazii; comportamentul, felul sau de a fi si de a se raporta la semenii sai, la fiecare in parte intr-un mod deosebit si unic fiind foarte respectuos, accesibil si deschis toate acestea descoperind, in persoana sa, o generozitate si o etica a bunului simt pe care le-a cultivat de-a lungul intregii sale vieti si care astazi le intalnesti tot mai rar!.
Originar din Tara de Sus a Moldovei, din localitatea Radaseni, tinutul Falticenilor, judetul Suceava, Parintele Arhimandrit Timotei Aioanei s-a nascut la 13 noiembrie 1966, din parintii Miron si Elena Aioanei, oameni evlaviosi, gospodari si iubitori de frumos. A urmat la Falticeni scoala generala si doi ani de liceu. In perioada anilor 1984 - 1989 a urmat Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Manastirea Neamt. In ultimul an de seminar, in toamna anului 1988, a intrat in obstea Manastirii Neamt, fiind tuns rasofor, la 17 decembrie 1988, de catre Preasfintitul Gherasim Cucosel Vranceanul, si monah la 1 februarie 1989, de catre vrednicul de pomenire Inaltpreasfintitul Mitropolit Bartolomeu Anania, in vremea aceea Arhimandrit, retras vremelnic la Manastirea Varatic. Nu este putin lucru ca la cele mai importante momente ale vietii sa fii inconjurat de chipuri luminoase!.
In luna iulie anul 1989 a sustinut examenul la Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucuresti, unde a frecventat cursurile anului I de facultate, iar din anul II a fost transferat la proaspat infiintata Facultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae” din Iasi, pe care a absolvit-o in anul 1993. In anul universitar 1995 - 1996 a urmat un curs de limba greaca moderna la Facultatea de Filozofie si Litere a Universitatii din Atena, slujind in aceasta perioada la biserica „Sfantul Pantelimon” din Atena.
A fost hirotonit Ierodiacon in ziua hramului Manastirii Neamt, pe 8 iunie 1989. Incepand cu luna iulie 1990 a fost transferat ca slujitor la Catedrala Mitropolitana din Iasi, fiind hirotesit Arhidiacon la 30 decembrie 1990, hirotonit Ieromonah la 14 octombrie 1993, in Catedrala Mitropolitana din Iasi, hirotesit Protosinghel la 21 noiembrie 1993 si Arhimandrit la 24 martie 2002, de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei de atunci.
In paralel cu slujirea la Catedrala Mitropolitana din municipiul Iasi, din anul 2001 a lucrat in cadrul Cancelariei Mitropolitane, ca Secretar la Exarhatul manastirilor si apoi exarh cultural al manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor. Din anul 2002 pana in anul 2008 a fost si membru in comisia liturgica a Arhiepiscopiei Iasilor. Incepand cu anul 2008, la solicitarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, este transferat la Bucuresti unde i se incredinteaza functia de Exarh Cultural al Manastirilor din Arhiepiscopia Bucurestilor si Eclesiarh al Catedralei Patriarhale.
Incepand insa, cu luna februarie 2014 primeste greaua sarcina si nobila ascultare de Superior al Asezamintelor Romanesti de la Locurile Sfinte, motiv pentru care il felicitam in mod deosebit, dorindu-i sa aiba parte, in continuare, de multa putere de munca, bogat spor si binecuvantate impliniri duhovnicesti. Iar in data de 25 februarie 2014 a obtinut, in urma sustinerii publice, titlul academic de Doctor in Teologie, la Facultatea de Teologie Ortodoxa “Iustinian Patriarhul” din cadrul Universitatii Bucuresti.
Atent la detaliile din viața oamenilor, smerit, iubitor de cultura și arta, desprafuind pagini de cronica, maestru al portretelor in cuvinte, Parintele Timotei Aioanei este autor a peste 14 carți și peste 550 de studii și articole de teologie. Manastiri, locuri pitorești, oameni care pastreaza tradițiile vii sunt o picatura din temele abordate in paginile iubitului cronicar. Aceasta stralucire din slovele nemuritoare demonstreaza, inca o data, ca iubirile adevarate nu se pierd niciodata.
Ne indulcim cu toții din scrisul Preacuvioșiei Sale și mereu devenim contemporani cu acele chipuri zugravite cu multa atentie, nume vrednice de evocari inalte, multe din ele veritabile „icoane ale Ortodoxiei Romanesti”. Inimi gemene i-au incredințat adeseori pagini de arhiva inedita. O parte insemnata din aceste epistole a vazut lumina tiparului in diferite periodice, altele așteapta sa devina adevarate opere literare. Multe dintre evocarile Parintelui Timotei au devenit deja pietre scumpe, sipet de mare preț, odor ales, toata activitatea publicistica și sacerdotala fiind un psalm inchinat cu smerenie Domnului.
A reprezentat Biserica Ortodoxa Romana in tara si peste hotare la numeroase evenimente ce tin de Viata Bisericii ori la diferite manifestari culturale. Este iubit si pretuit de multi ierarhi atat din tara cat mai ales de peste hotare, legand frumoase prietenii cu numerosi teologi din Elada. Cred, ca nu este departe momentul cand arhiereii il vor avea pe acest preaiubit frate in mijlocul lor, pentru ca bucuria lor sa fie deplina.
Pelerin la Locurile Sfinte, la Muntele Sinai, la Muntele Athos si la alte locuri reprezentative pentru intreaga crestinatate, Cronicarul inimilor, poposește adeseori, ori de cate ori drumul ii revine in ținutul Neamțului, la Manastirile nemțene. Parintele Arhimandrit Timotei Aioanei, asa cum afirma intr-una din cartile Sfintiei Sale, a cautat și a aflat lumina din viața oamenilor, lumina din inimi. A agonisit lumina calcand pe urmele sihaștrilor de la Neamț, Sihastria, Agapia, Varatic, precum si la schiturile dimprejur, pamant binecuvantat si sfintit de rugaciunile si lacrimile multor nevoitori ce au parasit toate pentru Iisus Hristos si Imparatia Cerurilor.
Il ascultam zilnic la Radio Trinitas, ori la Televiziunea Trinitas ale Patriarhiei Romane si mereu ramanem miscati de solemnitatea sacerdotala, de blandetea si caldura acestui suflet ales, ce a gustat din harul Duhului Sfant.
Ambasador al concordiei, Parintele Arhimandrit Timotei Aioanei, ramane pentru multi un talentat cunoscator si fin interpret de psaltichie, un prolific autor de carti si un talentat zugrav de chipuri si fapte duhovnicesti, o pilda vie de traire in Iisus Hristos, un orator de exceptie, dimpreuna cu alte multe daruri. Haina vietii sale este bogat impodobita cu nestemate si virtuti primite in dar de la Domnul. In aceasta frumoasa si rodnica vietuire, straluceste dragostea si binecuvantarea lui Dumnezeu.
Revenind la scopul propriuzis al scrierii acestor randuri, vom remarca faptul ca de sub teascurile Editurii „Andreiana“ de la Sibiu a iesit, in anul 2013, lucrarea „Mitropolitul Antonie Plamadeala si amintirea unei prietenii: scrisori inedite“, sub semnatura Parintelui Arhimandrit Timotei Aioanei, Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucurestilor si Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale din Bucuresti, iar din luna februarie anul 2014 – Superior al Asezamintelor Romanesti de la Locurile Sfinte. Este vorba despre un prim volum ce reproduce corespondenta purtata de vrednicul de pomenire Mitropolit Dr. Antonie Plamadeala al Ardealului cu familia Parintelui Petru Ciobanu din Slatina Falticenilor, o colectie inedita din care, prin purtarea de grija a Parintelui Timotei Aioanei - colaborator de seama al publicatiilor „Lumina“. La sarbatoarea Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor, din anul 2008, Parintele Arhimandrit Timotei Aioanei primea in dar „comoara cea mai de pret a inimii“ Preotului Petru Ciobanu si a Presbiterei Angela, corespondenta cu Ieromonahul, Episcopul si Mitropolitul Antonie Plamadeala, descoperind ca „scrisorile sunt adevarate opere literare, marturisiri de taina, necunoscute inca, amanunte importante, necenzurate, ganduri pline de eruditie si poezie, toate ascunse in paginile corespondentei dintre Mitropolitul Antonie si familia Parintelui Ciobanu“. Nadajduia, inca de atunci, in tiparirea unei carti care sa reuneasca intreaga corespondenta, ca sa fie un „model si pentru cei de azi, pentru intarirea prieteniilor din lumea Bisericii si pentru pastrarea acestui mod de comunicare, grav afectat de posta electronica si alte sisteme de comunicare, care incearca sa inlocuiasca definitiv epistolele clasice, pline de istorie si frumusete“.
A rezultat un volum in care cititorul, inainte de a patrunde in slovele epistolare, este invitat sa parcurga un studiu bine documentat, veritabil portret tesut in cuvinte al Mitropolitului Antonie Plamadeala. O „munca de migala, insotita de rabdare si pasiune, intregita de pricepere si stiinta pe aceeasi masura“, contribuie la restituirea veridica a unei personalitati marcante pentru Biserica noastra. Reperele biografice introduc „urcusul lui Antonie Plamadeala spre Golgota unei inalte ierarhii“, continuand cu slujirea arhiereasca a unui carturar de vocatie timp de peste trei decenii, mai bine de jumatate in timpul sistemului totalitarist din tara noastra. Aparatul critic abunda in informatii provenind din arhive, marturii si amintiri despre Mitropolitul Antonie Plamadeala, o intreaga bibliografie ce poate servi unei lucrari stiintifice de referinta. Cu toate acestea, autorul este constient ca reprezinta „o actiune aproape temerara incercarea de a parcurge implinirile arhipastoririi marelui ierarh Antonie Plamadeala. El si-a agonisit, pentru istorie si pentru cei de dupa el, o glorie fara de moarte, numele inscriindu-si-l in Condica sfanta a ctitorilor Bisericii Ortodoxe Romane contemporane. Statura lui impozanta, privirea lui patrunzatoare, gesturile lui calculate si niciodata de prisos, vorba lui ferma si nuantata devoalau buchetul enorm de insusiri sufletesti si intelectuale cu care Dumnezeu l-a inzestrat“.
Scrisorile propriu-zise sunt reproduse in ordine cronologica, acopera perioada anilor 1953-1993 si poarta diverse semnaturi ale nobilului arhiereu, in functie de incercarea sau demnitatea in care se gasea: Antonie, A., Ierom. Antonie - la inceput de calugarie, apoi Leonida (numele de botez, n.r.), Antonie-Leonida, Leonea, Leonida-Antonie, L., Leonid - in timpul opresiunii comuniste, si, in sfarsit, †Antonie, dupa hirotonia intru arhiereu. Majoritatea covarsitoare a scrisorilor incep cu adresarea „Dragii mei“, o marturie in plus a acestei prietenii de-o viata. Reies din text atat preocupari de istorie si cultura nationala, cat si trairi personale: actiuni si reactii, bucurii si necazuri, surprize placute si dezamagiri, amintiri si nostalgii, sfaturi cerute sau oferite. Expeditorul scrisorilor este acelasi si mereu diferit: tanarul pornit pe calea monahala a desavarsirii, muncitorul alungat din manastire si trecut prin temnitele comuniste, studentul fascinat de eruditia britanica, pelerin pe toate meridianele, episcop-vicar, chiriarh si mitropolit chemat sa slujeasca in vremuri de prigoana si de libertate. Cand lumea il abandonase si parea a fi cazut, scria ca un nobil; iar cand semna din demnitatea de arhiereu, trada emotii de copil. Autorul a adaugat, la finele cartii, cateva scrisori facsimilate, impartasindu-ne frumoasa caligrafie ingrijita a Mitropolitului. Acesta a fost Antonie Plamadeala, „un stralucit interlocutor, nu numai verbal, ci si in scris, un talentat, neintrecut epistolar“, iar lucrarea Parintelui Arhimandrit Timotei Aioanei de scrisori inedite nu poate lipsi din bibliografia celor ce urmaresc a-i contura un portret fidel ierarhului ce a pastorit Mitropolia Ardealului timp de 23 de ani.
Acum, la inceputul anului 2014, Parintele Arhimandrit Timotei Aioanei a publicat, tot la Editura “Andreiana” de la Sibiu, cel de-al doilea volum al lucrarii „Mitropolitul Antonie Plamadeala si amintirea unei prietenii“, in care sunt reproduse ilustrate trimise de vrednicul de pomenire Arhiereu familiei Parintelui Petru Ciobanu din Slatina Falticenilor, precum si fotografii de arhiva. Cartea apare cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Dr. Lau¬rentiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, si completeaza armonios scrisorile inedite publicate anul trecut.
Asa, dupa cum am mai spus, primul volum, alcatuit din scrisorile trimise de Mitropolitul Antonie in perioada anilor 1953-1993, constituie un veritabil jurnal al vietii sale pana la hirotonia intru Arhiereu. In afara marturiilor autobiografice, pentru anii a50 si a60 ai secolului trecut, scrisorile inedite reprezinta principala sursa in conturarea biografiei Mitropolitului Antonie Plamadeala. El insusi avea constiinta ca, atunci cand trimitea o scrisoare, isi nota „memoriile“. Abia dupa hirotonia ca episcop-vicar patriarhal, in anul 1970, a putut tine o arhiva ce completeaza profilul sau istoric. Alegerea in aceasta demnitate a dus la scaderea frecventei scrisorilor, dupa cum motiva la finele unei scrisori din 27 august 1971, cand semna: „Antonie, ca sa vedeti de ce nu scriu mai mult: Vicar Patriarhal, Seful Departamentului Relatii Externe, Seful Departamentului Economic, Presedintele Comisiei de pictura, Rectorul Institutului Teologic“. Desi timpul era mult mai necrutator, ierarhul roman a cultivat, in continuare, aceasta prietenie exemplara si unica. Paginile intregi din perioada bajeniei in Bucuresti, cand era muncitor la mase plastice, sunt comprimate acum in scrieri de esenta ale unui ierarh diplomat. Si cand asternea numeroase ganduri pe hartie ieftina, si cand scria lapidar pe o ilustrata de la celalalt capat al pamantului, mitropolitul Antonie era acelasi, cuceritor prin condei.
El insusi condeier iscusit, Preacuviosul Parinte Arhimandrit Timotei Aioanei impleteste in aceasta noua lucrare cuvantul cu imaginea. Custode al acestui tezaur prin grija adresantilor scrisorilor - Preotul Petru si Presbitera Angela, Parintele Timotei ne propune o calatorie impreuna cu Antonie Plamadeala pe toate meridianele lumii. Ilustratele sunt prezentate cronologic, incepand cu anul 1969, cand se afla la studii in Anglia. De altfel, scrisorile si vederile din perioada decembrie 1968 - noiembrie 1970 constituie un veritabil „jurnal“ al perioadei de studii in Marea Britanie, dupa cum marturisea: „Fiindca nu scriu un jurnal, ca sa fie totusi scris ceva din el, il scriu in scrisori“. Prezentarea imaginii, a caligrafiei Mitropolitului si transcrierea textului fac ca aceasta carte sa fie savuroasa. Un adevarat periplu. Majoritatea covarsitoare au fost trimise de peste mari si tari intr-o Romanie socialista. Specific ilustratelor este faptul ca au textul „la vedere“ si trec usor peste filtrele cenzurii.
Participarea Mitropolitului Antonie Plamadeala la sedinte de dialog teologic international in cadrul Conferintei Bisericilor Europene si al Consiliului Ecumenic al Bisericilor, precum si in cadrul dialogului Bisericii Ortodoxe cu Bisericile si confesiunile crestine poate fi urmarita parcurgand traseul vederilor trimise din delegatii. In comuna Slatina din judetul Suceava, Romania, au ajuns, par avion, ilustrate din intreaga Europa - de la Moscova la Lisabona si de la Atena la Trondheim -, America de Nord (Detroit, Montreal, Washington, New York), Africa (Alexandria, Cairo - Egipt, Kinshasa - Zair / astazi RD Congo, Nairobi - Kenya), Asia (Beirut - Liban, Ierusalim - Israel, Mombay - India, Tokyo - Japonia) si Australia (Melbourne, Welling¬ton - Noua Zeelanda). Sunt reproduse, de asemenea, ganduri trimise din tara, de la Bucuresti, Constanta, Craiova, Curtea de Arges sau Techirghiol.
In aceasta lucrare, condeiul Monahului lasa loc penitei Arhiereului. In introducere, cititorul este familiarizat cu relatia de prietenie dintre expeditor si adresanti. Smerit fiind, Parintele Timotei lasa loc scrierilor cursive ale mitropolitului, incat autorul cartii pare a fi chiar Antonie Plamadeala. Prin imagini si o caligrafie cu simetrie perfecta, Mitropolitul Antonie isi poarta prietenii prin toata lumea. Datorita acestei initiative publicistice, suntem si noi, peste vremi, pelerini prin lumea larga alaturi de un ierarh carturar.
Altfel spus, observ si constat permanent ca lumea realizeaza faptul ca nu poate fi scrisa istoria contemporana a Bisericii Ortodoxe Romane fara Arhiepiscopul si Mitropolitul Dr. Antonie Plamadeala – care este o adevarata piatra de hotar pentru cultura si spiritualitatea Bisericii si a poporului nostru, adevar si realitate pe care o afirma si subliniaza atat de bine (si) Parintele Timotei Aioanei in aceste doua volume, omagiale si evocatoare!. Nadajduiesc ca vom sti, pe mai departe, sa ne cinstim inaintasii asa cum se cuvine desi in aceste vremuri, pretuim mai mult pe altii de oriunde si de aiurea caci ni se par a fi mai exotici, mai spectaculosi, mai senzationali!. Si, totusi, suntem convinsi de faptul ca ce este nobil ramane iar ce este ieftin, apune!.
In alta ordine de idei, ajungand acum la finalul acestor randuri si pagini omagiale, modeste dar sincere, voi marturisi ca bine stiind, din propria-mi experienta, ca fiecare intalnire cu Parintele Arhimandrit Dr. Timotei Aioanei este un prilej de mare inaltare sufleteasca si de sarbatoare, asemeni intalnirilor invataceilor cu marii filozofi ai vremii antice precum: Platon, Plotin, Socrate, Aristotel, fiindu-ne pilda demna de urmat, de intelepciune, abnegatie si daruire, ma (mai) gandesc ce repede ii uitam noi pe unii acesti oameni, pe acesti slujitori ai vietii noastre bisericesti si ai spiritualitatii noastre duhovnicesti, fiindu-le prea putin recunoscatori pentru toate cate ne-au facut si ne-au daruit ei noua!.
Eu, personal, ma simt foarte onorat pentru faptul ca am avut fericitul prilej si marea sansa de a-l intalni si (de) a-l cunoaste pe Parintele Arhimandrit Timotei Aioanei – mare personalitate a spiritualitatii monahale romanesti contemporane si, nu in ultimul rand de a avea posibilitatea sa-mi exprim, in scris, recunostinta si omagiul meu la acest ceas aniversar cand ii doresc sa aiba parte, in continuare, de multa sanatate, de mult spor si de multe impliniri duhovnicesti!.
Stelian Gombos
.-
Parintele Timotei Aioanei
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.