
Recenzie: Stelian Gombos, "Smerite incercari si inceputuri", Editura Agnos, Sibiu, 2008, 202 pag.
Stelian Gombos este deja un nume consacrat in publicistica crestina de la noi din tara, fiind unul dintre cei mai activi condeieri ai Bisericii Ortodoxe Romane. Volumul ”Smerite incercari si inceputuri” face parte dintr-un ”triptic” prin care autorul a debutat in volum la editura Agnos din Sibiu cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Dr. Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului. Stelian Gombos este un tanar teolog harazit de Dumnezeu cu mult talent si entuziasm, cu o mistuitoare cautare a adevarului si cu darul marturisirii lui Hristos.
Cartea se intituleaza ”Smerite incercari si inceputuri” si este dedicata maestrului Dan Puric, un autentic creator de cultura si arta romaneasca si un adevarat marturisitor al lui Hristos in aceste vremuri de restriste pentru Biserica. Romeo Petrasciuc, directorul Editurii Agnos, remarca in cuvantul introductiv ca volumul ”cuprinde ganduri de prietenie ale autorului cu rostirile unor autori cu care s-a intalnit in aplecarea sa catre o lectura atenta, rostuitoare”. Volumul grupeaza o parte dintre recenziile facute de autor unor carti pe care le-a considerat fundamentale in formarea duhovniceasca si devenirea intelectuala a oricarui credincios ortodox. Trebuie sa precizam faptul ca nu e vorba de simple recenzii, ci autorul prezinta si propriile sale cercetari si concluzii la care a ajuns pe marginea temelor abordate de autori in cartile lor.
Dintre temele pe care le abordeaza Stelian Gombos in selectarea cartilor recenzate amintim doua care sunt cele mai evidente: viata duhovniceasca sau ancorarea in viata liturgica a Bisericii si problematica istorica. Volumul se deschide cu prezentarea unei carti de exceptie in spiritualitatea ortodoxa: ”Traditie si libertate in spiritualitatea ortodoxa”, semnata de regretatul si vrednicul de pomenire mitropolit, Dr. Antonie Plamadeala al Ardealului. Cartea grupeaza o parte dintre conferintele sustinute de mitropolitul Antonie in Occident, in fasa unui auditoriu format in mare parte din protestanti si catolici. Stelian Gombos evidentiaza pledoaria mitropolitului Antonie pentru importanta Traditiei si a Duhovnicului in spiritualitatea ortodoxa monahala, in sensul asumarii libertatii duhovnicesti sub indrumarea unui autentic duhovnic, care nu consta in respectarea rigida a unor reguli pentru toti, ci elasticitatea duhovniceasca, avand in vedere diversitatea tipologiilor umane. O alta carte din aceasta tematica pe care o amintim este cea a parintelui Andre Scrima, intitulata ”Biserica liturgica”, in care este semnalat faptul ca Sfanta Liturghie este spatiul de manifestare al preotiei lui Hristos. Din lectura cartii se desprinde importanta si rolul experientei liturgice in viata crestinului ortodox. Stelian Gombos evidentiaza faptul ca parintele Andre Scrima se numara printre putinii teologi care au avut priza la contemporanii epocii in care a trait. Alte doua carti care ne atrag atentia sunt cele ale marelui parinte duhovnicesc Petroniu Tanase de la Muntele Athos intitulate: ”Chemarea Sfintei Ortodoxii” si ”Bine esti cuvantat Doamne – meditatii”.
Suntem invitati sa pasim pe urmele acestui mare duhovnic, care a fost coleg in nevointele duhovnicesti din tara cu Sfantul Ioan Iacob Hozevitul, pentru a intelege chipul si icoana Sfintei noastre Ortodoxii traita si impartasita de Parintele Petroniu. Stelian Gombos face si un scurt portret al Parintelui Tanase in care afirma ca acesta este unul dintre duhovnicii de mare anvergura ai Ortodoxiei contemporane. ”Trasatura de caracter esentiala a parintelui Petroniu este calitatea de a fi un iubitor si un implinitor al ordinii, tacerii si smereniei”, conchide Stelian Gombos. Cu multa caldura sufleteasca Stelian Gombos prezinta si cartea parintelui sau duhovnicesc, Preot Lector Dr. Emil Cioara, intitulata ”Duhovnicul si Taina Spovedaniei in Biserica Ortodoxa”, lucrare foarte actuala si de real folos pentru preotii si studentii teologi in lucrarea lor de pastorire si de formare a credinciosilor. Lucrarea este teza de doctorat a preotului bihorean Emil Cioara de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Oradea, lucrare realizata sub indrumarea Inaltpreasfintitului Laurentiu Streza, mitropolitul Ardealului. Cartea evidentiaza adevarul potrivit caruia pentru credinciosul de azi, Spovedania este o necesitate duhovniceasca evidenta. Stelian Gombos remarca faptul ca ”lucrarea Parintelui Emil Cioara este rodul implinit al unui efort stiintific asiduu, sustinut de o inclinatie si o vocatie deosebita spre duhovnicie.”
Cea de-a doua tematica a cartii este data, asa cum am spus, de cartile cu profil istoric bisericesc pe care ni le propune autorul spre lectura si meditatie. Un loc aparte il ocupa problematica istoriografica legata de istoria uniatismului in Transilvania si de urmarile dezastruoase ale acestuia pentru romanii transilvaneni. Amintim aici cartea Parintelui Profesor Mircea Pacurariu de la Sibiu intitulata ”Uniatia in Transilvania in trecut si astazi”. Stelian Gombos precizeaza pe marginea lucrarii Academicianului Mircea Pacurariu ca ” lucrarea in cauza reprezinta o contributie importanta la cunoasterea istoriei celor doua biserici romanesti, caci autorul, care este cat se poate de obiectiv si de echilibrat in judecatile sale, emite opinii intemeiate pe reconstituirea faptelor si ofera explicatii in masura sa aduca unele lamuriri necesare lumii si istoriei contemporane.” O alta carte importanta la acest capitol este cea dedicata Parintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa, editie editata de manastirea Diaconesti si bazata pe propriile marturii ale parintelui si ale altora. Cartea ne propune sa ne aducem aminte de un adevarat marturisitor al lui Hristos din vremea prigoanei comuniste, a unui martir din generatia destinata nu doar temnitei dar si sinistrei reeducari de la Pitesti.
Tot in aceasta sfera se incadreaza si cartea dedicata lui Valeriu Gafencu intitulata ”Sfantul inchisorilor”, asa cum a fost supranumit de Nicolae Steinhardt. Valeriu Gafencu a fost una dintre cele mai impresionante figuri care s-au inaltat la o admirabila traire duhovniceasca in conditiile vietii de temnita multi dintre colegii de detentie afirmand ca mai devreme sau mai tarziu Biserica Ortodoxa Romana il va canoniza. Intre cartile cu profil istoric un loc aparte il ocupa cea intitulata ”Partidul, Securitatea si Cultele – 1945-1989”, lucrare coordonata de istoricul Adrian Nicolae Petcu. Stelian Gombos evidentiaza faptul ca in ultima perioada de timp au aparut cateva lucrari remarcabile cu privire la relatia Stat - Biserica in timpul regimului comunist intre acestea lucrarea amintita mai sus ocupand un loc foarte important. Cartea se constituie intr-o remarcabila culegere de studii istorice recente, bazate pe o documentare vasta si o analiza profunda a documentelor din arhive. Autorul remarca faptul ca lucrarea a fost scrisa cu obiectivitate spre deosebire de alte lucrari girate de istorici oportunisti gen Dorin Dobrinicu , Cristian Vasile sau Vladimir Tismaneanu.
Lucrarea pune in lumina suferintele, umilintele , dar si demnitatea si eroismul cu care s-a rezistat in fata dictaturii comuniste. Stelian Gombos conchide in finalul prezentarii cartii ca ”lucrarea prezentata alcatuieste un volum cu teme absolut inedite si total necunoscute pana acum, care pun intr-o lumina noua rezistenta Bisericii fata de intentia regimului comunist de a limita si controla activitatea acesteia”. Un loc aparte in aceasta sectiune tematica il ocupa lucrarea maestrului Dan Puric ”Cine suntem”. E bine cunoscuta prietenia si legatura sufleteasca dintre actorul Dan Puric si consilierul de stat de la ministerul Culturii si Cultelor, Stelian Gombos. Amandoi sunt animati de dragostea fata de Neam si Biserica, asa incat demersul marturisitor al lui Dan Puric este asimilat si impartasit cu aceiasi insufletire de Stelian Gombos. Pentru Stelian Gombos actorul Dan Puric este ”o constiinta inalta a vremii sale”, este un ”om care reuseste sa trezeasca constiinta unui tineret, sa anime un intreg tineret”, ”vocea lui este un semnal de alarma referitor la disolutia si diluarea aplatizanta”, ”Dan Puric este captivant si fermecator, ca vorbitor in public este fascinant, ca actor sau regizor este original si inspirat, ca pedagog este model elastic”. Iata asadar doar cateva exemple din descrierea personalitatii lui Dan Puric in viziunea lui Stelian Gombos.
Lucrarea mai cuprinde prezentarea altor carti care apartin si altor autori , dar pe care spatiul nu ne permite sa le luam in discutie. Amintim cativa dintre autorii vizati: Ioan Ianolide, Costion Nicolescu, Ionut Gabriel Corduneanu, Constantin Necula, Teofan Mada, etc.
Preot Ion Alexandru Mizgan.
-
Recenzie - Biserica Ortodoxa si Drepturile Omului: Paradigme, fundamente, implicatii
Publicat in : Religie -
Recenzie: Partidul, Securitatea si Cultele - 1945 - 1989
Publicat in : Religie -
RECENZIE: George Enache, Ortodoxie si putere politica in Romania contemporana
Publicat in : Religie -
Recenzie: Costion Nicolescu - Elemente de teologie taraneasca - Chipul crestin taranesc al lui Dumnezeu
Publicat in : Religie -
Recenzie: Ioan Ianolide - Intoarcerea la Hristos - document pentru o lume noua
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.