
Apostolul Pavel indeamna pe crestini sa se bucure: „Bucurati-va pururi in Domnul. Si iarasi va zic: bucurati-va” (Filipeni 4, 4).
Intr-adevar, bucuria curata este roada prezentei Sfantului Duh in inima omului (Galateni 5, 22), iar dobandirea prezentei Duhului Sfant si a bucuriei in inima se face prin rugaciune. Din acest motiv, Biserica Ortodoxa a pus prima intre rugaciunile incepatoare, pe aceea a invocarii Duhului Sfant, Imparate ceresc, Mangaietorule…
Rugaciunea, ca prezenta si lucrare a Sfantului Duh in om, aduce mangaiere, pace, bucurie, ea ne uneste cu Sfanta Treime, izvorul bucuriei si vietii vesnice, dar si cu Biserica lui Hristos din toate timpurile si din toate locurile. Fara rugaciune, nu exista Biserica, nu exista viata crestina.
Pe de o parte, rugaciunea si dreapta credinta sunt cele doua coordonate in cadrul carora trebuie sa si traiasca viata duhovniceasca crestinii ortodocsi. Rugaciunea este legatura noastra permanenta cu Dumnezeu care ne mentine cugetele treze si ne inalta sufletele. Cand ne rugam, noi suntem insotiti de sfinti prin rugaciunile lor, dupa cum ni se arata in descoperirea facuta de Sfantul Ioan: "… si fumul tamaii s a suit din mana ingerului inaintea lui Dumnezeu impreuna cu rugaciunile sfintilor". Dar modelul cum trebuie sa ne rugam si ce trebuie sa cerem in rugaciunile noastre il avem in rugaciunea "Tatal nostru.", care ne a fost transmisa prin ucenicii Mantuitorului care i au spus: "Doamne invata ne sa ne rugam".
Pe de alta parte, pentru a arata legatura dintre bucurie si rugaciune, Apostolul neamurilor ne indeamna: „Bucurati-va neincetat! Rugati-va neincetat!” (I Tesaloniceni 5, 16-17). Crestinul ortodox trebuie sa se roage cat mai mult fiindca rugaciunea aduce multa iubire sfanta in inima, ne uneste cu Dumnezeu, ne ajuta sa vedem in fiecare om un frate si in fiecare frumusete a naturii un dar al lui Dumnezeu. Rugaciunea ne ajuta sa infruntam greutatile vietii si sa pregustam, inca din viata aceasta, taria si bucuria Invierii si a vietii vesnice. Ea ne inspira pentru cuvantul frumos si fapta buna.
Apoi, exista mai multe moduri de a ne ruga care au fost practicate de catre Sfintii Parinti, de-a lungul istoriei ortodoxiei. In acest sens, cartea de rugaciuni este o calauza si un indemn la rugaciune, dar ne putem ruga si fara carte de rugaciuni, cu rugaciuni personale, improvizate, dar cel ce se roaga folosind rugaciunile Bisericii, acela are smerenie si nu se roaga niciodata singur, ci impreuna cu Biserica si cu sfintii ei, oriunde s-ar afla.
Asadar, rugaciunea este maica tuturor virtutilor. Rugaciune este izvor nesecat pentru ca din ea izvorasc toate virtutile crestinesti: credinta, nadejdea, dragostea, smerenia, milostenia, bunatatea, intelepciunea, priceperea etc. Nu in ultimul rand, rugaciunea este si un medicament, atat pentru suflet, cat si pentru trup.
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi! Amin!
Doamne, ajuta!
Stefan Popa.
-
Ruga de noapte
Publicat in : Poezie Ortodoxa -
Ruga de Craciun
Publicat in : Colinde Craciun -
Ruga - Zaharia Stancu
Publicat in : Poezii ortodoxe -
Ruga
Publicat in : Poezii ortodoxe
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.