Poporul ales

Poporul ales Mareste imaginea.

Evreii, originari din Caldeea, au resusit sa-si pastreze intacta identitatea nationala, facand-o sa strabata, ca un fir rosu, intreaga istorie a omanirii.

Istoria acestui popor cat si a religiei sale, poate fi impartita in trei mari etape, punctate de unele evenimente majore: de la Avraam, pana la Moise; de la Moise, pana la daramarea Ierusalimului (70 d.Hr); de la daramarea Ierusalimului si pana astazi.

Mai exista si o a doua impartire a istoriei acestora: de la Avraam, pana la Samuel (sau inceputul regalitatii); de la ungerea ca rege a lui Saul, pana la daramarea Ierusalimului; de la daramarea Ierusalimului, pana la Moise Maimonide (1131-1204); de la Moise Maimonide si pana astazi.

Cuvantul "eber" se pare ca inseamna "de dincolo", adica persoana care a trecut cursul unui rau si a sosit pe malul celalalt. Ei au trecut peste ape venind din Caldeea in Palestina, putandu-se vorbi de un fel de emigratie, regasita in termenul biblic "exod". Aceasta mutarea a lor a fost o porunca divina, primita de dreptul Avraam, care va pleaca din Urul Caldeii, spre destinatia transmisa acestuia.

Din punct de vedere etnic, evreii sunt membrii poporului care isi gaseste stramosii in patriarhul biblic Avraam, fiul sau Isaac si in special Iacob (fiul lui Isaac) cat si cei care i-au urmat, convertindu-se. Un evreu este prin definitie cineva care, fie este copilul unei mame evreice, fie este o persoana care se converteste la iudaism conform legii evreiesti.

Avraam, un om drept care a trait in Mesopotamia, era monoteist, in pofida majoritatii contemporanilor sai. Iudaismul va adopta credinta intr-un singur Dumnezeu, care este creatorul universului si care va conduce poporul ales (evreii) prin profetii cu care Acesta va vorbi.

Avraam a primit porunca de la Dumnezeu sa-si paraseasca tara (care era o tara idolatra) si sa-si indrepte pasii spre alta. Tot lui, Dumnezeu ii promite o descendenta numeroasa care va mosteni pentru totdeauna o tara promisa. Aceasta promisiune va fi reconfirmata de Dumnezeu urmasilor lui Avraam. Iacov va primi mai tarziu de la Dumnezeu numele de Israel pentru tara promisa, nume pe care el il va si transmite generatiilor urmatoare.

In anul 1010 i.Hr., regele David, al doilea rege al evreilor, a cucerit cetatea Salem si si-a stabilit capitala in acest oras. Orasul, care si-a schimbat denumirea in Ierusalem, a devenit centrul religios, politic, economic si administrativ al regatului evreiesc. Regele Solomon, fiul lui David, a construit in Ierusalim primul Templu evreiesc si palatul regal.

In anul 586 i.Hr., Nabucodonosor al II-lea, regele Babilonului, a cucerit capitala evreiasca, a distrus Templul, palatul regal si zidurile de aparare. Multi evrei, in special meseriasi si oameni de cultura, au fost deportati in Babilon.

In anul 519 i de Hr, dupa ce a cazut Babilonul, cu permisiunea regelui persan Cyrus II care stapanea regiunea, multi iudei din cei deportati s-au intors in Ierusalim. Evreii au reconstruit zidurile orasului si au construit al doilea Templu. Ierusalimul si, in special, Templul, au redevenit centrul religiei si culturii evreiesti.

In anul 332 i.Hr., Alexandru cel Mare a cucerit orasul fara lupta si a permis evreilor sa-si continuie cultul si ritualul religios, insa in 167 i.Hr., cand Antiochos IV Epiphane a incercat sa distruga ritualul religios evreiesc, acestia s-au revoltat si luptandu-se, i-au invins pe greci, recastigandu-si astfel independenta; independenta care nu a tinut decat pana in 63 i.Hr., cand Ierusalimul a fost cucerit de romani.

Deosebirea care se face intre un iudeu si un strain are doar aspect religios. Din punct de vedere social si economic, nu este nici o deosebire intre ei: "O singura lege si o singura porunca sa fie atat pentru voi cat si pentru strainul care locuieste printre voi."

Cartea de capatai a poporului iudeu este Biblia, care contine Vechiul Testament al crestinismului. Biblia este impartita in: Tora (cele cinci carti ale lui Moise), Proroci si Scrieri.

Iudaismul se imparte in trei mari grupari, care se deosebesc intre ele prin modul in care interpreteaza acele parti din Tora, care trateaza activitatile personale, ale comunitatii, cele internationale si cele religioase: Comunitatea ortodoxa - Tora provine direct de la Dumnezeu, deci e obligatorie; Miscarea reformata - Tora are ca baza etica (o forma rationalizata a iudaismului); Iudeii conservatori - respecta ritualurile Torei, dar admit si schimbari. Mai exista un al patrulea grup - Iudeii reconstructiei - care resping conceptul de popor ales al lui Dumnezeu, dar mentin ritualurile ca parte a mostenirii culturale iudaice.

In prezent, Ierusalimul este un oras eterogen, in care sunt reprezentate grupuri dintr-o vasta diversitatea religioasa, nationala si socio-economica. Asa-numita "cetate veche" este impartita de ziduri in patru zone: iudaica, crestina, armeana si musulmana.

Legile iudaice nu se restrang doar la cult, ci inunda si legile civile. Ascultarea de Dumnezeu nu este valabila doar pentru viata religioasa, ci ea domina toata viata cotidiana. Israelul isi va impropria tot mai mult ideea de "popor ales", neconsiderandu-se un simplu neam, la voia intamplarii. Prin urmare, intreaga viata a omului in relatia cu lumea, cu sine insusi si cu comunitatea este supusa regulilor divine.

Iulian Predescu

Pe aceeaşi temă

19 Iulie 2012

Vizualizari: 17405

Voteaza:

Poporul ales 0 / 5 din 0 voturi. 6 review utilizatori.

Comentarii (6)

 • Lorena OpreaPostat la 2013-05-09 09:36

  e bine ca fiecare sa traiasca in religia cu care s a nascut, dar nu e rau daca fiecare alege pe timpul vietii ce cale sa urmeze(se cheama discernamant), insa sa ai credinta in existenta lui Dumnezeu asta e calea ceea adevarata. Bunul Iisus a venit cu un scop, daca nici azi nu am inteles acel scop pacat de noi, cei care l-au rastignit n au facut alceva decat sa si creeze o culta religioasa, sa detina puterea aspura oamenilor, credeti ca daca voia Bunul Iisus nu disparea din multime si se oprea totul? dar el a vrut ca sa dea un exemplu, o dovada a nemuririi noastre, el nu a murit de loc, el a inviat atat in trup cat si in spirit, pentru ca el era de alta natura, mai inalta decat oamenii de rand.El e si astazi printre noi, cei care respectam cele spuse de El, atat Dumnezeu cat si Hristosul e in fiecare din noi care il pastreaza prezent in fiinta umana, cam cu atat am ramas constiinta Lui, cat priveste Sfanta Treime e si aceasta o simbolistica, din care trebuia sa iasa crucea, obiectul care face ca fiecare constiinta Hristica sa resimta sa si reaminteasca trairile Lui. Dumnezeu sa ne lumineze !!

 • nicolae irimiePostat la 2012-02-04 09:00

  istoria e frumoasa si descoperirile interesante dar cel mai important lucru ramane totusi mantuirea personala.acesta e scopul pentru care Domnul IIsus s-a jertfit, si mai mult decat atat trebuie inteleasa atitudinea Lui fata de clasa conducatoare religioasa si politica din vremea aceea si din vremea de azi.caci lumea prin cunostinta ei sustinuta,mediatizata nu-L cunoaste pe Domnul, beneficiile lucrarii Lui,credinta in viata vesnica pe care o capata omul: nu mai putem spune poporul cutare sau cutare e al Lui caci mantuirea e personala dupa cum spune biblia apoc 5.9 Şi cântau o cântare nouă şi ziceau: „Vrednic eşti Tu să iei cartea şi să-i rupi peceţile: căci ai fost junghiat şi ai răscumpărat pentru Dumnezeu, cu sângele Tău, oameni din orice seminţie, de orice limbă, din orice norod şi de orice neam.

 • Victor-Gabriel GrigorePostat la 2012-02-03 15:11

  Acest istoric ar trebui completat cu alte momente ulterioare foarte importante: - completarea teologiei iudaice cu texte influentate de alte religii si de polemica cu crestinismul, in primele secole ale erei noastre - aparitia kabalei, ocultismul evreiesc cu foarte multe fatete si influente sincretiste - convertirea in masa a khazarilor - aparitia ideologiei sioniste - reinventarea unei limbi, pornind de la o limba care nu mai avea niciun vorbitor, de catre membri ai miscarii sioniste, acum doua secole - conflictele cu populatiile europene, culminand cu tragedia holocaustului - relatia dintre sionism si alte ideologii - comunismul, nationalismul, rasismul, fundamentalismul religios, de-a lungul timpului - aparitia statului Israel dupa (re)ocuparea Palestinei - razboaiele cu popoarele arabe si masacrele de ambele parti - relatia dintre ocultismul evreiesc, dezvoltat in special in evul mediu, pe perioada exilului, si alte miscari similare - francmasoneria, New Age, influenta pe care aceste idei o au in procesul de mondializare culturala - in fine, dat fiind profilul site-ului, ar fi interesant un articol bazat pe argumente strict teologice pentru teoria poporului ales, inainte si dupa venirea lui Iisus Hristos (asa cum foarte bine au scris comentatorii dinaintea mea). Asadar, e un subiect foarte vast, pacat ca astazi nu poate fi discutat fara patimi, cinstit, doar de dragul cunoasterii.

 • ionut anghelPostat la 2012-02-03 11:58

  Da, am mai auzit si musulmani spunand asemenea tie, "Ninel Ninel" dar in varianta lor, citez "Poporul lui Allah nu este unul anume, ci Allah este Dumnezeul tuturor celor care vin la El" adica sa isi faca circumcizia si sa devina musulman. Daca dvs. va nasteati intr-o familie Budhista de exemplu, sunt sigur 95% din parerea dvs. era sustinerea acestui cult. Adevarata religie este in conceptia mea sa respectam "Cele 10 Porunci" si sa ascultam cu iubire si desavarsire totala Cuvantul Lui Iisus Hristos, nu putem acuza de exempu pe catolici, nuu ei nu sund vrednici, ca au modificat unele slujbe,etc., sau ca sectantii sunt fii diavolului, Iisus nu ar fi spus asa ceva despre cineva, daca Il iubim pe Hristos nu va mai conta prea mult numele cultului, ortodox nou,vechi, catolic, greco-roman etc. Nu trebuie sa fiim "mandrii" ca suntem una sau alta. Deci Iisus Hristos este "cheia" spre mantuire ci nu cultul in sinea sa.(si eu sunt tot ortodox ;) )

 • nicolae irimiePostat la 2012-02-03 11:19

  Apocalipsa 5:9 Şi cântau o cântare nouă şi ziceau: „Vrednic eşti Tu să iei cartea şi să-i rupi peceţile: căci ai fost junghiat şi ai răscumpărat pentru Dumnezeu, cu sângele Tău, oameni din orice seminţie, de orice limbă, din orice norod şi de orice neam. sa nu exageram ninele :scriptura zice altceva oricine, asa fain vezi tu?nu un anumit popor sunt cuvintele Domnului IIsus nu ale mele sau ale taleMarcu 3:35 Căci oricine face voia lui Dumnezeu, acela Îmi este frate, soră şi mamă.” IOAN 3.16 Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică.DUMNEZEU SA NE AJUTE

 • ninel ninelPostat la 2012-02-02 21:09

  POPORUL LUI DUMNEZEU NU ESTE UNUL ANUME CI ESTE ACELA CARE CREDE IN SFANTA TREIME SI SLUJESTE DREPTEI CREDINTE ADICA ORTODOXIEI.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE