
Cele mai vechi reprezentari iconografice ale Sfintilor Apostoli Petru si Pavel au fost descoperite in catacombele Sfintei Tecla, din sudul Romei. Aceste reprezentari dateaza din secolul al IV lea si au fost scoase la iveala pe 19 iunie 2009, datorita lucrarilor de restaurare intr-o nisa (cubiculum) - o camera mortuara - se crede a fi mormantul unei nobile femei romane.
Catacombele Sfintei Tecla sunt situate la o distanta de 500 de metri de "Basilica San Paolo fuori le Mura" (Catedrala Sfantul Pavel in afara zidurilor), unde este si mormantul Sfantului Pavel.
Ziarul Vaticanului, "Osservatore Romano", a prezentat noua descoperire si a publicat imaginile unei fresce care are in centru Bunul Pastor, iar in cele patru colturi ale plafonului patru portrete, pe care arheologii le-au identificat ca fiind cele ale Sfintilor Petru, Pavel, Andrei si Ioan.
Straturile de argila si calcar, depuse pe aceste imagini, au fost inlaturate cu ajutorul laserelor. Aceasta noua tehnica a fost folosita pentru prima data intr-o catacomba. Este o tehnica care indeparteaza diferite straturi depus in timp, fara a deteriora peretele pictat.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.