
Sfantul Clement, Stalpnicul din Muntele Sagmata, este praznuit pe 26 ianuarie si pe 1 mai. Sfantul Clement a ctitorit Manastirea Sagmata, cu hramul Schimbarea la Fata, una dintre cele mai importante manastiri aflate in Grecia, ce dateaza din secolul al XII-lea.
Sfantul Clement s-a nascut intr-o familie de crestini piosi din Atena. A manifestat o inclinatie deosebita fata de viata monahala inca din copilarie. La varsta de 30 de ani a renuntat la viata din lume si a intrat ca vietuitor la Manastirea Myoupolis, intemeiata da Sfantul Meletie (praznuit pe 1 septembrie) aflata pe Muntele Kithairon in Boetia. Obisnuia sa se retraga pentru a se ruga in singuratate, pe Muntele Sagmata aflat in apropiere. Rugaciunea sa era atat de inflacarata incat intr-o zi a fost aflat de catre un ucenic in timpul rugaciunii, asemenea Sfintei Maria Egipteanca, ridicat de la pamant.
Dorind sa se ascunda de slava oamenilor, Sfantul Clement a obtinut binecuvantarea Sfantului Meletie pentru a putea vietui intr-o pestera, situata pe o stanca a Muntelui Sagmata. Sfantul Clement a petrecut multi ani in acest loc, in izolare totala de lume, insa darurile duhovnicesti primite de la Dumnezeu au atras numerosi ucenici, care s-au asezat in pesterile din imprejurimi si intr-un mic schit situat in apropiere.
La moartea Sfantului Meletie, monahii de la Manastirea Myoupolis i-au cerut Sfantului Clement sa se intoarca pentru a conduce manastirea si a le fi povatuitor duhovnicesc insa el a refuzat aceasta propunere. Mai mult, Sfantul Clement chiar a cerut binecuvantarea noului staret pentru a sa duce o viata in isihie, insa acesta l-a excomunicat. La scurt timp, noul staret s-a imbolnavit si, constientizand greseala, a cerut sa fie dus la Sfantul Clement pentru a-si cere iertare.
Vestea despre sfintenia sihastrului de pe Muntele Sagmata a ajuns si la urechile imparatului Alexie Comnenul, care a oferit manastirii nou infiintate, cu hramul Schimbarea la Fata, un fragment din lemnul Sfintei Cruci.
Ajungand la capatul nevointelor duhovnicesti, Sfantul Clement s-a imbolnavit si, dupa ce a rostiti ultimele cuvinte de invatatura catre ucenici, a trecut la cele vesnice in anul 1111.
Capul Sfantului Clement poate fi cinstit astazi in Manastirea Schimbarea la Fata de pe Muntele Sagmata. Tot in acest loc poate fi vizitata si pestera in care a vietuit Sfantul Clement. Manastirea Sagmata se afla la o altitudine de 747 m pe o stanca a Muntelui Sagmata. In antichitate acest munte se numea Ypation, intrucat se cunoaste ca in acest loc au existat un templu si o statuie inchinate lui Zeus Hypatos. Noul nume se datoreaza probabil formei sale, care lasa impresia de sa, vazut de la distanta, sau din cauza ascultarii monahilor aceea de confectionare a seilor.
Radu Alexandru
.-
Manastirea Sagmata
Publicat in : Biserica in lume -
Pelerinaj in Grecia, hram la Sfantul Luca al Crimeei
Publicat in : Pelerinaje -
GRECIA, triumful ortodoxiei!
Publicat in : Pelerinaje
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.