Sfantul Daniel din Moscova

Sfantul Daniel din Moscova Mareste imaginea.

Sfântul Daniel din Moscova este cinstit pe 4 martie.

Cel mai tânăr fiu al Sfântului Alexandru Nevsky (23 noiembrie) şi al soţiei sale, Sfânta Alexandra, Sfântul Daniel s-a născut în anul 1261. Fiind cel mai fraged ca vârstă dintre copii, i-a fost dat principatul cel mai puţin însemnat, deşi pe parcursul domniei sale a devenit cel mai important: Moscova. Daniel şi soţia sa, Măria, au fost binecuvântaţi cu cel puţin şase copii.

Sfântul Daniel a devenit un conducător foarte popular, respectat pentru smerenia sa, evlavia sa şi facerea de pace. A putut să ţină Moscova în pace de-a lungul celor treizeci de ani de domnie, în pofida dominaţiei mongole şi a altor împrejurări foarte dificile - toate acestea fără vărsare de sânge. In anul 1296, Sfântul Daniel a devenit primul Mare Prinţ al întregii Rusii. Acesta a reprezentat începutul unificării ţinuturilor ruseşti în jurul viitoarei capitale a Moscovei şi a Marelui ei Prinţ.

Primele două mănăstiri ale Moscovei au fost întemeiate de către Sfântul Daniel, inclusiv Mănăstirea Danilov unde a asumat jurămintele monahale puţin înainte de moartea sa, întâmplată în 1303. La cererea sa, a fost îngropat în această mănăstire. Cu mai bine de 200 de ani după moartea sa, a apărut de mai multe ori unor oameni diferiţi, au început să aibă loc minuni la mormântul său şi trupul lui a fost aflat neputrezit. Canonizarea sa a avut loc în data de 30 august 1652.

In cuvintele Patriarhului Kiril, actualul patriarh al Moscovei, „Dacă n-ar fi existat realizările spirituale ale Sfântului prinţ Daniel, care a întrupat atât îndrăzneala de conducător, cât şi pe cea de monah, dacă n-ar fi fost vederea sa pătrunzătoare în viitor care să lumineze măreţia duhovnicească a acestui oraş, atunci Moscova n-ar fi devenit niciodată reşedinţa patriarhilor Bisericii Ruse sau capitala statului rus".

David si Mary Ford
CĂSĂTORIA, CALE SPRE SFINŢENIE. VIEŢILE SFINŢILOR CĂSĂTORIŢI, Editura Sophia

Cumpara cartea "CĂSĂTORIA, CALE SPRE SFINŢENIE. VIEŢILE SFINŢILOR CĂSĂTORIŢI"

Pe aceeaşi temă

01 Martie 2016

Vizualizari: 647

Voteaza:

Sfantul Daniel din Moscova 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE