Sfantul Daniil Stalpnicul; Sfantul Luca cel Nou Stalpnicul

Sfantul Daniil Stalpnicul; Sfantul Luca cel Nou Stalpnicul Mareste imaginea.

Sfantul Daniil Stalpnicul

Sfantul Daniil Stalpnicul s-a nascut in satul Vitaria din Mesopotamia, din parinti crestini. Fiind singurul copil daruit lor de Domnul, acestia l-au inchinat cu totul  Lui inca din perioada copilariei. El a imbratisat viata monahala la varsta de doisprezece ani cu binecuvantarea Sfantului Simeon Stalpnicul.

Sfantul Daniil a plecat din manastire si s-a salasluit intr-un templu pagan parasit de la tarmul Marii Negre. Dupa o vreme, a urcat pe un stalp pe care a ramas pana la moartea sa, indurand arsita, frigul, dar si atacurile demonilor. In jurul acelui stalp s-a strans un numar mare de ucenici, pe care Sfantul i-a povatuit prin pilda vietii lui si prin cuvant.

Chiar imparatul Leon cel Mare a venit la stalpul Sfantului Daniil fiind insotit de oaspeti din strainatate, principi si aristocrati, carora aratandu-le stalpul, a marturisit: "Iata cea mai scumpa comoara a imparatiei mele!"

Sfantul Daniil si-a prorocit ziua mortii. La iesirea sufletului lui ucenicii au vazut pe sfintii ingeri, proroci, apostoli si mucenici deasupra stalpului pe care vietuise cuviosul.

Inainte de trecerea sa la cele vesnice, Sfantul Daniil l-a rugat pe imparatul Anastasie sa-i aseze trupul in adanc, iar deasupra lui sa puna moastele Sfintilor Anania, Azarie si Misail, care fusesera de curand aduse din Babilon in Constantinopol, ca cei care veneau sa-i cinsteasca mormantul sa atribuie sfintilor mucenici plinirea cererilor lor.

Troparul Sfântului Cuvios Daniil Stâlpnicul

Glasul 1

Stâlp al răbdării ai fost râv­nindstrămoşilor, cuvioase: Dreptului Iov întru patimi, Sfântului Iosif întru ispite; şi în trup viaţa celor fără de trup având, Sfinte Preacuvioase Daniil, părintele nostru, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufle­tele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Daniil Stâlpnicul

Glasul 8

Ca o pârgă a firii...

Suindu-te pe stâlp, fericite, ai luminat lumea cu sfintele tale fapte şi ca o stea mult strălucitoare, ai depărtat, părinte, în­tunericul înşelăciunii. Pentru aceasta te rugăm pe tine, luminează şi acum, în inimile robi­lor tăi, lumina cea neapusă a cunoştinţei.

Sfantul Luca cel Nou Stalpnicul

Sfantul Luca Stalpnicul a vietuit la Constantinopol in vremea imparatului Constantin Porfirogenetul (sec.X). A luptat ca soldat in randurile armatei  bizantine intr-un razboi contra bulgarilor, in care a fost martorul mortii a mii de oameni. Din acest razboi el a scapat  nevatamat. Vazand in acest fapt, purtarea de grija a lui Dumnezeu, s-a facut monah si a urcat pe un stalp de langa Calcedon. A trait pe acel stalp intru aspre nevointe timp de patruzeci si cinci de ani, curatindu-si inima de toate gandurile si patimile sufletesti si trupesti. A fost inmormantat la Manastirea Sfantul Vasian, la a carei restaurare lucrase impreuna cu prietenul sau, Patriarhul Teofilact.

Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfintilor Mucenici Achepsei si Aitala;

- Sfantului Mucenic Mirax;

-Sfantului Mucenic Varsava;

- Sfintilor Mucenici Terentie, Vichentie, Emilian si a Sfintei Mucenite Vevea;

- Cuviosului Leontie din Ahaia;

Maine, 12 decembrie, Biserica face pomenirea Sfantului Spiridon al Trimitundei.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

11 Decembrie 2022

Vizualizari: 37619

Voteaza:

Sfantul Daniil Stalpnicul; Sfantul Luca cel Nou Stalpnicul 4.33 / 5 din 6 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Andrei PanaitPostat la 2014-12-12 09:13

    "După ce a urcat pe stâlpul de la Gelánios (la 4 mile nord de Constantinopol), care era foarte înalt, Sfântul Daniil (409-453) a dus o viață aspră și vrednică de uimire. Însă diavolul, văzându-i smerenia, l-a pizmuit, astfel că i-a pregătit niște piedici, îndemnându-i pe ereticii din Bizanț să-l supere și să-i facă rău. Au găsit o femeie necuviincioasă, pe nume Vasianí, care era de fel din Asia [Mică]. Au mituit-o cu mulți bani ca să încerce, de va putea, să molipsească pe Cuvios sau pe vreunul din ucenicii săi, astfel încât să facă vâlvă și să pricinuiască scandal. A plecat deci, acea necuviincioasă femeie, îmbrăcată în rochie frumoasă și cu bijuterii prețioase, a ajuns lângă stâlpul Cuviosului și s-a așezat alături, prefăcându-se bolnavă. Prin diverse tertipuri și viclenii a încercat să ademenească sufletul curat al Cuviosului. În zadar, însă, fapta sa păcătoasă nu l-a biruit nici pe Cuvios, nici pe vreunul din ucenicii săi. S-a întors în oraș fără să fi izbutit ceva, dar cu toate acestea, voia să ia banii care i se promiseseră, așa că a spus minciuni, cum că, deși Cuviosul ar fi dorit-o și le-a spus ucenicilor să pună scara, ea nu a catadicsit să urce și a plecat. Astfel, nemernica l-a defăimat pe Cuvios, dar judecata divină nu a răbdat calomnia făcută. A intrat în ea demonul, care fără să vrea, a mărturisit adevărul, adică minciuna și viclenia ereticilor. Oamenii orașului au dus-o la Cuvios, iar acesta, rob al lui Hristos și fără ranchiună, a vindecat-o și i-a iertat vina. Aceasta s-a minunat de bunătatea Cuviosului și, cu lacrimi, săruta neîncetat stâlpul. Atunci Dumnezeiescul Har a cuprins-o din nou, dorind ea să-și îndrepteze viața. Și de atunci, cu adevărat, această femeie necuviincioasă a trăit cu cinste și înțelepciune restul vieții ei"

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox