
Sfinții români - Neofit și Meletie de la Stânișoara
În ziua de 3 septembrie, Biserica Ortodoxă Română îi pomeneşte şi pe Sfinţii Cuvioşi Neofit şi Meletie de la Mănăstirea Stânişoara.
Sfântul Cuvios Neofit s-a născut în veacul al XVI-lea din părinţi credincioşi. De tânăr a primit chipul îngeresc al călugăriei în Mănăstirea Cozia şi după câţiva ani a plecat să se nevoiască în pustie. Acolo şi-a săpat o chilie în partea de apus a muntelui numit Sălbaticul şi s-a nevoit singur în aspre osteneli şi în neîncetată rugăciune, primind după o vreme tunderea în marea schimă călugărească.
Moaştele sale se află în biserica Mănăstirii Stânişoara.
Sfântul Cuvios Meletie a trăit în sihăstria Stânişoarei la cumpăna veacurilor al XVI-lea şi al XVII-lea. Se crede că era de loc dintr-un sat aflat în preajma Mănăstirii Cozia, unde a şi intrat ca vieţuitor din fragedă vârstă. Aici s-a nevoit în post şi rugăciune până în ziua în care, la rugăminţile lui, stareţul său i-a dat binecuvântare să mergă la părinţii sihaştrii şi să se nevoiască dincolo de Olt.
La fragedă vârstă a intrat în cinul monahal şi săpându-şi o peşteră în Muntele Sălbaticul, s-a nevoit acolo vreme de 40 de ani, slăvind neîncetat pe Dumnezeu şi păzindu-şi mintea curată de cugetele cele rele. O parte din moaştele sale, care au fost descoperite în acea peşteră, au fost împărţite de credincioşi, iar peştera, ce i-a fost oarecând chilie, este loc de închinare până astăzi.
Canonizarea Sfinților Neofit şi Meletie de la Stânişoara
Sfinții Cuvioși Neofit şi Meletie de la Mănăstirea Stânişoara s-au nevoit în jurul anului 1600, în munţii din preajma Mănăstirii Cozia, aflată pe Valea Oltului. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a canonizat în anul 2016, pentru a fi prăznuiți în ziua de 3 septembrie.
Rugăciune Cuvioșilor Neofit și Meletie
Mărturisitori și apărători ai neamuli românesc, care v-ați nevoit și v-ați jertfit pentru dreapta credință, fiți mijlocitori către Dumnezeu, pentru pacea, liniștea și păstrarea credinței neamului românesc.
De Dumnezeu iubitorilor Părinţi, suindu-vă în munţii faptelor bune, locaşuri Preasfântului Duh v-aţi arătat, iar acum ca făclia în sfeşnic luminaţi în lume, Cuvioşilor Neofit şi Meletie, rugaţi-vă lui Hristos-Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre!
Știm că doar cu privegherea și cu rugăciunea ați primit cereștile daruri și loc în Împărăția lui Dumnezeu, de aceea rugați-vă Lui să binecuvânteze România, acum și pururea, în vecii vecilor!
Amin!
Sfântul Antim - Episcop al Nicomidiei - învăţătorul creştinilor
Tot în această zi este pomenit și Sfântul Antim - Episcop al Nicomidiei între anii 284 şi 303 - trăind pe vremea cumplitei prigoane împotriva creştinilor, pe timpul împăraţilor Diocleţian şi Maximian. La începutul persecuţiei a stat în satul Seman, de unde îi întărea pe creştini prin trimişi sau prin scrisori. Dar, venind şi rândul său, s-a dat prins de bunăvoie pentru mărturisirea lui Hristos. Întâlnindu-se cu ostaşii călări trimişi să-l prindă şi întrebat fiind unde se află Antim - învăţătorul creştinilor - el le-a răspuns că îl va da în mâinile lor după ce ei se vor odihni. Şi le-a pus înainte mâncare şi le-a făcut ospăţ după putere, cu dragoste cinstindu-i, apoi s-a arătat lor pe sine că este Antim. Văzând acestea, ostaşii s-au mirat şi nu i-au făcut nici un rău, apoi, ajungând la un râu, s-au botezat. Sfântul Antim i-a învăţat pe ei să spună adevărul împăratului, deoarece dorea să moară pentru Hristos. Stând înaintea lui Maximian, a mărturisit credinţa sa şi pentru aceasta împăratul i-a tăiat capul, după porunca împăratului. Aşa a luat sfîrşit mucenicia sa pentru Hristos, la 3 septembrie. Pe înnoptate, mergînd credincioși în taină, i-au luat trupul şi l-au îngropat cu cinste, slăvindu-l în rugăciune.
Slavă Prea Sfînta Treime, în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh, spre cinstea care se cuvine, acum și pururea, în vecii vecilor!
Amin!
Maria Filipoiu - poet, exeget, jurnalist UZPR
-
Sfantul Neofit Zavoratul
Publicat in : Vietile sfintilor -
Sfantul Neofit Zavoratul
Publicat in : Vietile sfintilor -
Cuvinte duhovnicesti ale Sfantului Neofit Zavoratul din Cipru
Publicat in : Religie -
Cuviosul Neofit ca parinte duhovnicesc
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.