Sfantul Grigorie Palama este cinstit de doua ori pe an

Sfantul Grigorie Palama este cinstit de doua ori pe an Mareste imaginea.

Sfantul Grigorie Palama este cinstit pe 14 noiembrie si in a doua duminica a Postului Sfintelor Pasti. Sfantul Grigorie s-a nascut in anul 1296, in Constantinopol. Desi a fost dorit colaborator la curtea imparatului, el alege sa se calugareasca la manastirea Vatoped din Athos. Aici a vietuit sub indrumarea parintelui Nicodim, cinstit pe 11 iulie. De aici ajunge la manastirea Sfantului Atanasie Athonitul, slujind la bucatarie si la strana.

Dupa trei ani ajunge la schitul Glossia. Din cauza turcilor, este nevoit sa plece cu un grup de monahi la Tesalonic. Aici primeste hirotonia in treapta preotiei si se stabileste intr-un schit de pe muntele de langa Veria. Revine la Atos din cauza atacurilor venite din partea sarbilor si vietuieste in schitul „Sfantul Sava”, de langa Marea Lavra.

Dupa multe incercari, a trecut la cele vesnice pe 14 noiembrie 1359. Inainte de trecerea la cele vesnice, i s-a descoperit Sfantul Ioan Gura de Aur, care i-a grait cuvintele: "Spre Inaltimi! Spre Inaltimi!" Moastele Sfantului Grigorie se pastreaza la Tesalonic, in biserica ce i-a fost inchinata. A fost canonizat la noua ani de la trecerea sa la cele vesnice.

Din invataturile sale, retinem distinctia pe care o face intre fiinta lui Dumnezeu si energiile necreate. El afirma ca Dumnezeu se manifesta in afara prin energiile sale, energii care nu sunt separate de fiinta. Omul se uneste cu Dumnezeu prin aceste energii. Deci, omul ajunge la asemanarea cu Dumnezeu prin har, prin energiile necreate. Trebuie spus ca invatatura despre har ca energie sau lucrare dumnezeiasca sfintitoare si mantuitoare, nu era noua sau straina de revelatia divina cuprinsa in Sfanta Scriptura si in Sfanta Traditie, ea fiind prezenta in scrierile Sfintilor Parinti, incepand cu capadocienii si continuand cu Sfantul Grigorie Areopagitul, Sfantul Maxim Marturisitorul si Sfantul Simeon Noul Teolog. Asadar, fiinta divina ramane transcendenta si inaccesibila, in vreme ce energiile divine necreate se impartasesc oamenilor de Persoanele Sfintei Treimi. Dar prin aceasta nu trebuie inteleasa existenta a doi Dumnezei (diteism), Unul complet transcendent iar Altul imanent, adica impartasibil sau participabil, ci Unul si Acelasi, dupa fiinta incognoscibil iar dupa lucrari sau energii cognoscibil.

Iulian Predescu

.

13 Noiembrie 2019

Vizualizari: 835

Voteaza:

Sfantul Grigorie Palama este cinstit de doua ori pe an 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE