Slujba Sfantului Vasile de la Poiana Marului

Slujba Sfantului Vasile de la Poiana Marului Mareste imaginea.

LA VECERNIA MICA

La Doamne, strigat-am..., se pun stihirile pe 4, glas 1,

Podobie: Ceea ce esti bucuria ...

Pe iconomul cel vrednic si slujitorul lui Hristos, pe cel ce cu trezvie a inmultit talantul cel dat lui de Stapanul tuturor, pe inteleptul Vasile, sa-l laudam cei credinciosi, intru cantari cinstind slavita pomenirea lui (de doua ori).

Prea laudate Parinte Vasile, ai ridicat pe umeri crucea ostenelilor, urmator fiind Stapanului tau si impreuna mostenitor cu El; deci, cu osardie, roaga-L pe Dansul sa ne dea noua mila si ajutorul Lui.

Cu bucurie sa salte obstea monahilor, cinstind dupa dreptate pe marele Parinte, pe dascalul lucrarii duhovnicesti cel incercat si preaintelept, a carui limba iscusita cu dulce grai dumnezeiasca voie a vestit.

Slava..., glasul al 2-lea:

Astazi, impreuna ne aduna praznicul de peste an al Cuviosului Parinte Vasile, cel de Dumnezeu inteleptit si luminat de Duhul. Sa ne apropiem, dar, cu credinta de masa cea tainica si imbelsugata, pe care o pune inaintea tuturor si sa ne facem partasi acesteia, umplandu-ne sufletele de bunatatile cele duhovnicesti ale nevointelor si invataturilor lui, pentru care, cu multumire, sa cantam bunului daruitor: purtatorule de Dumnezeu si de obste invatatorule si tainuitorule de cele negraite, povatuitorule al monahilor si lauda a toata Ortodoxia, nu inceta, rugandu-te lui Hristos, Iubitorului de suflete, sa ne calauzeasca si sa ne mantuiasca pe noi, robii Sai.

Si acum..., a Nascatoarei, acelasi glas:

Toata nadejdea mea spre tine o pun, Maica lui Dumnezeu, pazeste-ma sub acoperamantul tau. 

LA STIHOAVNA

Stihiri, glasul al 2-lea (forma glasului al 6-lea)

Podobie: Casa Efratului ... 

Bun povatuitor pe calea pocaintei si a lucrarii mintii ai fost, preaintelepte Parinte Vasile. 

Stih: Scumpa este inaintea Domnului moartea cuviosului Sau.

Frica de Dumnezeu ai pus-o temelie vietii tale, Sfinte, si ti-ai zidit pe dansa locasul bunatatilor.

Stih: Minunat este Dumnezeu intru sfintii Sai. 

Aripi duhovnicesti avand, Preacuvioase, credinta si lucrarea, te-ai inaltat cu duhul, inaltandu-ne de pe pamant la cer.

Slava ..., asemenea:

Lauzi neincetat Treimea Cea Preasfanta, fiind acum, Parinte, in ceruri cu toti sfintii si cu cerestile puteri. 

Si acum..., a Nascatoarei, asemenea:

Oamenii pe pamant si ingerii in ceruri slavesc, Fecioara-Maica, minunea intruparii din tine a lui Dumnezeu.

TROPARUL SFANTULUI,
glasul al 8-lea:

Invatatorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu, povatuitorule al calugarilor, propovaduitorule al harului, dascalul rugaciunii mintii celei cu trezvie lucrate, Parinte Cuvioase Vasile, roaga pururea pe Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

Slava ... Si acum ..., al Nascatoarei-Invierii, acelasi glas:

Cel ce pentru noi Te-ai nascut din Fecioara si rastignire ai rabdat, Bunule, Care cu moartea pe moarte ai pradat si Invierea ai aratat ca un Dumnezeu, nu trece cu vederea pe cei ce i-ai zidit cu mana Ta; arata iubirea Ta de oameni, Milostive, primeste pe Nascatoarea de Dumnezeu, ceea ce Te-a nascut pe Tine, care se roaga pentru noi, si mantuieste, Mantuitorule, pe poporul cel deznadajduit.

ECTENIA INTREITA
si
OTPUSTUL

Dupa obisnuitul psalm, se canta Fericit barbatul..., starea intai, iar de va fi sambata seara, se canta catisma toata.

La Doamne, strigat-am..., se pun stihirile, glasul 1,

Podobie: O, preaslavita minune ...

Harul cel dumnezeiesc, acum, pe al sau vas ales il slaveste luminat, chemand pe dreptcredinciosi la praznuirea cea de peste an a marelui nevoitor, de Dumnezeu purtatorul Vasile, preabunul povatuitor pe calea luptelor celor duhovnicesti, cel ce totdeauna se roaga Stapanului tuturor pentru cei ce urmeaza viata si invatatura sa.

O, dumnezeiasca dragoste! Ca, dorind pe Hristos, din pruncie L-ai urmat; cu posturi si privegheri ti-ai supus trupul tau, iar sufletul ti l-ai sfintit cu rugaciunea cea necontenita a inimii; in toate te-ai aratat smerit si bland si iubitor al ostenelilor, cu cuvantul si cu fapta invatand pe ucenici sa alerge pe calea cea ingusta a sfinteniei.


De Dumnezeu purtatorule Parinte Vasile, al rabdarii stalp ai fost, faclie a infranarii, vas al harului, al scrierilor parintesti cunoscator incercat si invatator, de-a pururi rugator catre Hristos, duhovnicesc indrumator al monahilor; iar acum, in ceruri, roaga-te Stapanului a toate sa dea Bisericii Sale pace si lumii mare mila.

Slava ..., glasul al 6-lea:

Cuvioase Parinte, ascultand chemarea Domnului, ai urmat Lui si, luand pe umeri crucea ta, ti-ai petrecut viata cu iubire de osteneala, cu smerenie multa si intru neincetata rugaciune, castigand prin acestea harul Duhului Sfant in inima ta si gustand mai inainte fericirea cea netrecatoare; pentru aceasta, potrivit vredniciei si numirii tale, facandu-te mostenitor imparatiei celei de sus si stand acum inaintea lui Hristos-Dumnezeu, nu conteni rugandu-te pentru noi, fiii tai cei dupa duh, ca sa fim izbaviti de primejdii si sa se mantuiasca sufletele noastre.

Si acum..., a praznicului sau Dogmatica glasului 6:

Cine nu te va ferici, Preasfanta Fecioara, sau cine nu va lauda preacurata nasterea ta? Precum Cel ce a stralucit fara de ani din Tatal, Fiul Unul-Nascut, Acelasi din tine, cea Curata, a iesit, negrait intrupandu-Se, din fire Dumnezeu fiind si cu firea om facandu-Se pentru noi, nu in doua fete fiind despartit, ci in doua firi neamestecate fiind cunoscut; pe Acela roaga-L, Curata, cu totul fericita, sa se mantuiasca sufletele noastre.

VOHODUL,

Rugaciunea Lumina lina... 

PROCHIMENUL ZILEI

PAREMIILE

De la Pilde, citire:
(10, 6-7; 3, 13-16; 8, 5-9 s.a.)

"Pomenirea dreptului cu laude si binecuvantarea Domnului peste capul lui. Fericit este omul care a aflat intelepciunea si muritorul care a cunoscut priceperea. Ca mai buna este indeletnicirea cu acestea decat vistieriile de aur si de argint. Si mai scumpa este decat nestematele; si tot ce este de pret nu este vrednic de ea. Pentru ca lungime de zile si ani de viata sunt in dreapta ei, iar in stanga ei bogatie si slava. Ca din gura ei iese dreptatea; legea si mila pe limba le poarta. Deci, ascultati-ma pe mine, fiilor, ca lucruri de cinste am sa va spun; si fericit este omul care va pazi caile mele. Ca iesirile mele sunt iesiri de viata si se gateste vrerea de la Domnul. Pentru aceasta, va rog pe voi si pun glasul meu inaintea fiilor oamenilor. Ca eu, intelepciunea, am tocmit sfatul si stiinta si gandul eu l-am chemat. Ale mele sunt sfatul si intarirea, a mea este priceperea si a mea este taria. Eu iubesc pe cei ce ma iubesc pe mine, iar cei ce ma cauta vor afla har. Intelegeti, dar, cei fara rautate chibzuiala si cei neinvatati puneti la inima. Ascultati-ma pe mine, ca iarasi lucruri de mare pret voi grai si cuvinte drepte voi scoate din buze. Gatlejul meu va vesti adevarul, fiindca urate imi sunt mie buzele mincinoase. Drepte sunt toate graiurile gurii mele; nimic intr-insele nu-i stramb sau incalcit. Toate sunt drepte celor ce inteleg si netede celor ce au aflat cunoasterea. Ca va invat pe voi adevarul, ca sa fie in Domnul nadejdea voastra si sa va umpleti de Duh”.

De la Pilde, citire:
(1, 7, 20; 2, 1-5; 3, 34; 4, 18, 20, 22-26; 6, 3-5, 20, 22-23) 

"Inceputul intelepciunii este frica de Dumnezeu, intelegere buna este tuturor celor ce o savarsesc. Evlavia fata de Dumnezeu este inceputul priceperii, dar cei necredinciosi defaima intelepciunea si invatatura. Intelepciunea isi inalta glasul si cu indrazneala graieste: Fiule, daca vei primi graiurile mele si din poruncile mele iti vei face comoara, daca auzul tau va asculta intelepciunea, daca inima ti-o vei lipi de cunoastere si fiilor tai o vei pune inainte spre invatatura; daca tu vei chema prevederea si glasul tau il vei pune in slujba bunei-cugetari; daca o vei cauta ca pe argint si intru adanc vei sapa ca dupa o comoara, atunci vei cunoaste frica de Domnul si vei dobandi cunostinta de Dumnezeu. Domnul le sta impotriva celor mandri, iar celor smeriti le da har. Caile dreptilor intocmai ca lumina stralucesc; ei merg inainte si raspandesc lumina. Fiule, ia aminte la graiul meu, pleaca urechea ta spre cuvintele mele, pazeste-le pe ele in inima ta. Cu toata vegherea pazeste-ti inima, ca din ea pornesc iesirile vietii. Indeparteaza de la tine grairea intortocheata, alunga de pe buzele tale viclenia. Fiule, fa ceea ce-ti poruncesc eu, si te vei mantui: sa nu dai somn ochilor tai si genelor tale dormitare, ca sa scapi ca o caprioara din cursa si ca o pasare din lat. Pazeste legile tatalui tau si nu lepada poruncile maicii tale. Cand umbli, calauza sa-ti fie; cand dormi, sa te pazeasca, iar cand te scoli, sa stea de vorba cu tine. Ca porunca legii este sfesnic si lumina si drum de viata si mustrare si invatatura”.

De la Intelepciunea lui Solomon, citire:
(7, 1, 7-10, 25-30; 8, 1-4; 10, 17)

"Om muritor sunt si eu, asemeni tuturor, coborator din neamul celui intai-zidit, dar m-am rugat si mi s-a dat pricepere; cerut-am, si mi-a venit duhul intelepciunii. Am tinut la ea mai mult decat la sceptre si decat la tronuri si am socotit bogatia a fi nimic pe langa ea; nici piatra nestemata n-am pus-o alaturi de ea, fiindca, fata de ea, tot aurul din lume e ca niste nisip putin si inaintea ei argintul se socoteste ca noroi. Am iubit-o mai mult decat sanatatea si frumusetea; am pus-o chiar mai presus de lumina, pentru ca stralucirea ei nu se stinge niciodata. Ea este suflul puterii lui Dumnezeu, este curata revarsare a slavei Atottiitorului, incat nimic spurcat n-o poate intina. Caci ea e stralucirea luminii celei vesnice si oglinda nepatata a lucrarii lui Dumnezeu si icoana a bunatatii Lui. Una fiind, toate le poate si, ramanand in sine neschimbata, toate le innoieste si, patrunzand in sufletele cele cuvioase, in fiecare generatie, face din ele prieteni ai lui Dumnezeu si prooroci. Cu adevarat, Dumnezeu nimic nu iubeste mai mult decat pe cel ce petrece intru intelepciune. Ca aceasta este mai de cinste decat soarele si decat toata oranduirea stelelor; daca o pui alaturi cu lumina, o afli mai presus, caci noaptea urmeaza luminii, dar rautatea nu poate nimic impotriva intelepciunii. Mi-a fost draga intelepciunea, si am cercetat-o din tineretile mele si am cautat sa mi-o aduc mireasa si am iubit mult frumusetea ei. Isi slaveste bunul ei neam, avand impreuna-vietuire cu Dumnezeu, si Stapanul tuturor a iubit-o, caci este cunoscatoare tainica a stiintei lui Dumnezeu. Ea a dat celor cuviosi rasplata pentru ostenelile lor si i-a calauzit pe ei pe o Cale prea minunata”.

LA LITIE

Stihira, glasul 1, insusi glasul:

Cine va spune, Parinte, ostenelile tale, focul cel dinlauntru al dumnezeiestii ravne, lacrimile si postul, prin care ai supus toata pornirea trupului? Sau cine nu se va minuna de rabdarea ta, de dragostea cea parinteasca spre toti deopotriva, de rugaciunea ta cea fara incetare, prin care sufletul ti l-ai curatit, l-ai luminat si l-ai sfintit, harul cel dumnezeiesc umbrindu-te, ca pe cel impodobit cu smerenia cea adevarata? Primeste, dar, acum, rugaciunile noastre si mijloceste de la Hristos, inaintea Caruia stai, mantuire sufletelor noastre.

Slava ..., glasul al 5-lea:

Cuvioase Parinte, nu ai dat somn ochilor tai, nici genelor tale dormitare, pana ce sufletul si trupul de patimi ti-ai curatit si pe tine insuti te-ai gatit locas Duhului, si, venind Hristos cu Tatal, salasluire intru tine au facut; deci, aratandu-te slujitor Treimii Celei de o fiinta, propovaduitorule de lucruri minunate, intelepte Vasile, roaga-te pentru sufletele noastre.

Si acum ..., a praznicului sau a Nascatoarei de Dumnezeu, acelasi glas:

Fericimu-te pe tine, de Dumnezeu Nascatoare Fecioara, si te slavim, credinciosii, dupa datorie, pe tine, cetatea cea neclintita, zidul cel nesurpat, folositoarea cea tare si scaparea sufletelor noastre.

LA STIHOAVNA

Stihiri, glasul al 2-lea 
Podobie: Cand de pe lemn ...

Scrieri folositoare ai lasat ca o mostenire cinstita, intelepteste talcuind cartile Parintilor despre lucrarea cea launtrica, Vasile Preacuvioase, pe monahi invatandu-i ca neincetata rugaciune catre Iisus pierde pe vrajmasii diavoli, taie ca o sabie patimile si in inimi pune focul harului.

Stih: Minunat este Dumnezeu intru sfintii Sai.

Limpede tuturor ai aratat ca, prin ascultare smerita, prin rugaciunea inimii si prin osteneli, dupa putinta trupului, se castiga dorita curatire de patimi, mintea se aduna si se lumineaza prin har, dragostea de Dumnezeu si de semeni din belsug se revarsa in suflet si il face locas al Sfintei Treimi.

Stih: Cinstita este inaintea Domnului moartea Cuviosului Sau.

Lupta cea preabuna ai luptat si ai savarsit alergarea, credinta neclintita pazind, si acum, in ceruri stand, pe Cel Dorit il privesti; deci, si noi, Cuvioase, cantari iti aducem si cu lacrimi te rugam sa mijlocesti de la Hristos buna ocrotire si pace pentru sfintele manastiri, Parinte Vasile.

Slava ..., glasul al 8-lea:

Multimile calugarilor pe tine, indreptatorule, te cinstesc, Vasile, Parintele nostru; ca prin tine au invatat cu adevarat a umbla pe calea cea dreapta; fericit esti ca lui Hristos ai urmat si ai biruit puterea vrajmasului; cel ce esti cu ingerii impreuna-vorbitor, cu dreptii si cuviosii impreuna-locuitor; cu aceia roaga-te Domnului sa miluiasca sufletele noastre.

Si acum ..., a praznicului sau a Nascatoarei-Invierii, glasul al 8-lea:

Fecioara nenuntita, care pe Dumnezeu negrait L-ai zamislit cu trup, Maica Dumnezeului Celui Preainalt, rugaciunile robilor tai primeste-le, ceea ce esti cu totul fara prihana, care tuturor daruiesti curatire de pacate, primind acum rugaciunile noastre, roaga-te sa ne mantuim noi toti.

LA BINECUVANTAREA PAINILOR
TROPARUL SFANTULUI

(de doua ori)

si

Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara ...
(o data)

UTRENIA

La Dumnezeu este Domnul..., se canta troparul Sfantului (de doua ori), glasul al 8-lea,

Slava... Si acum..., al Nascatoarei-Invierii, acelasi glas. 

Dupa intaia catisma, SEDELNELE, glasul al 8-lea:

Podobie: Pe Intelepciunea ...

Parasind desfatarile cele lumesti si urmand din tot cugetul pe Hristos, Parinte Vasile, ai primit harul Duhului, dobandind infiere la Tatal luminilor si, prin posturi cu lacrimi, deplin nevoindu-te, patimile toate desavarsit le-ai stins, Sfinte; purtand si numele imparatiei, intocmai cu numele, si rasplatire ai aflat. Roaga pe Hristos Dumnezeu ca sa dea iertare de pacate tuturor celor ce te cinstesc.

Slava... Si acum..., a Nascatoarei, insasi podobia:

Pe Intelepciunea si Cuvantul in pantecele tau zamislind, lumii ai nascut pe Cel ce tine toate, Maica lui Dumnezeu, si in brate ai avut pe Cel ce cuprinde toate, pe Datatorul de hrana al tuturor si Facatorul fapturii si Domnul. Pentru aceasta, te rog, Preacurata Fecioara, si cu credinta strig catre tine ca sa ma izbavesti de greseli cand va fi sa stau inaintea fetei Ziditorului meu. Stapana Fecioara curata, ajutorul tau atunci sa-mi daruiesti, ca toate le poti, cate le voiesti.

Dupa a doua catisma, SEDELNELE, glasul al 3-lea:

Podobie: De frumusetea ...

Desavarsit urmand sfatul Stapanului, ai lasat toate pentru El de bunavoia ta, de Dumnezeu purtatorule, Parinte Vasile; cel ce esti cu ingerii partas si cu sfintii locuitor, roaga pe Hristos Dumnezeu pentru noi, cei ce te praznuim, ca sa primim, prin mijlocirile tale, pace si mare mila.

Slava... Si acum..., a Nascatoarei, insasi podobia:

De frumusetea fecioriei tale si de prealuminata curatia ta, Gavriil, mirandu-se, a strigat tie, Nascatoare de Dumnezeu: Ce lauda vrednica voi aduce tie sau ce te voi numi pe tine?; nu ma pricep si ma minunez. Pentru aceasta, precum mi s-a poruncit, strig tie: Bucura-te, ceea ce esti plina de har!

POLIELEUL si MARIMURILE, glasul 1,
(cu stihurile din 14 octombrie - Sf. Cuvioasa Parascheva):

Fericimu-te pe tine, Preacuvioase Parinte Vasile, si cinstim pomenirea ta, povatuitorule al calugarilor si impreuna-vorbitorule cu ingerii.

Veniti toti credinciosii sa laudam pe Cuviosul Staret Vasile, zicand: pe lauda Buzaului si a Vrancei.

SEDEALNA

Dupa Polieleu, glasul 1 (forma glasului al 2-lea):

Podobie: Mormantul Tau ...

De slava cea desarta fugind, intelepte, ai ridicat razboi necuratelor patimi si, pururea pe Domnul in ajutor chemandu-L, biruinta ti-a dat, Cuvioase Vasile, rob al duhului facandu-ti tu trupul si vas al Preasfantului Duh.

Slava... Si acum..., a Nascatoarei, aceeasi podobie:

Pe Fiul si Cuvantul lui Dumnezeu si Tatal, in brate il cuprinzi ca o maica, Fecioara, si multa indraznire avand catre Dansul, roaga-L pururea sa izbaveasca de patimi pe toti cei ce vin, cerand cu buna credinta preasfanta ocrotirea ta.

ANTIFONUL INTAI al glasului al 4-lea 

Apoi, PROCHIMENUL, acelasi glas:
Cinstita este inaintea Domnului moartea Cuviosului Sau.

Stih: Ce vom rasplati Domnului pentru toate cate ne-a dat noua.

EVANGHELIA de la Matei 11, 27-30 
(Evanghelia de joi din saptamana a IV-a dupa Pogorarea Sfantului Duh)

PSALMUL 50,

Slava..., glasul al 2-lea:

Pentru rugaciunile Cuviosului Tau Vasile, Milostive, curateste multimea greselilor noastre.

Si acum..., acelasi glas:

Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Milostive, curateste multimea greselilor noastre.

Stih: Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta ...

Stihira, glasul al 6-lea:

Cuvioase Parinte Vasile, in tot pamantul a iesit vestirea faptelor si a invataturilor tale, pentru care in ceruri ai aflat rasplatire; taberele diavolesti le-ai pierdut, cetele ingeresti ai ajuns, a caror viata fara prihana ai urmat; indraznire avand catre Hristos Dumnezeu, cere pace pentru sufletele noastre.

CANOANELE

CANONUL SFANTULUI, glasul al 8-lea
Cantarea 1

Irmos: Apa trecandu-o ca pe uscat ...

Te rog, Cuvioase, sa-mi luminezi smerita mea minte ca sa laud viata ta si tuturor sa arat, Parinte, intelepciunea si nevointa ta.

Din tanara varsta te-ai ostenit, dorind prea fierbinte sa urmezi Sfintilor Parinti, cu fapta, cu cuvantul si cu gandul, mergand pe urmele acestora.

Slava...

Cu tot dinadinsul, ai cercetat Scripturile Sfinte si dintr-insele ai cules nectar datator de viata, din care, Sfinte, hraneste si turma ta.

Si acum...

Salas desfatat al lui Dumnezeu ai fost, Preacurata, ca in sfant pantecele tau, voind, a locuit Cuvantul, spre mantuirea firii omenesti.

Cantarea a 3-a

Irmos: Doamne, Cel ce ai facut ...

Dragostea de viata pustniceasca te-a facut sa vii, Cuvioase, pe pamant romanesc si, ca un pom roditor langa izvoare de apa, ai adus la vreme rod, spre folosul tuturor. Petrecand multa vreme la Dalhauti, in sfintita manastire, ai fost ca lumina in sfesnic, calauzind pe toti prin inteleptul cuvant, cel intarit cu lucrarea si prin rugaciunea ta plina de dragoste.

Slava ...

Cu pricepere multa povatuind turma ta, te-ai facut pastorilor pilda si chip monahilor. Pentru aceasta, te rugam, Cuvioase Parinte, nu inceta sa mijlocesti, rugandu-te pentru noi.

Si acum ...

Chivot esti si nastrapa si scaun sfant Domnului si cinstita scara ce suie de pe pamant la cer pe cei ce lauda si se inchina, Fecioara, indoitei nasteri a Cuvantului.

SEDELNA, glasul al 8-lea:

Podobie: Porunca cea cu taina ...

Inaintea imparatului a toate ai umblat in viata ta, Parinte, si acum cu sufletul ii stai inainte, Vasile cel cu nume imparatesc, indreptatorule al cetelor calugaresti prin lucrare si prin cuvant. Drept aceea, roaga pe Hristos ca sa dobandim si noi mila in ziua judecatii.

Slava... Si acum..., insasi podobia:

Porunca cea cu taina luand-o intru cunostinta cel fara de trup, in casa lui Iosif, degrab a stat inainte, zicand celei ce nu stia de nunta: Cel ce a plecat cu pogorarea cerurile incape fara schimbare tot intru tine, pe Care si vazandu-L in pantecele tau luand chip de rob, ma spaimantez a striga tie: Bucura-te, Mireasa pururea Fecioara!

Cantarea a 4-a

Irmos: Auzit-am, Doamne, taina ...

Loc ales, cu buna liniste, ai aflat, Parinte, Poiana Marului si acolo ai zidit locas, sihastreasca viata randuind in el. Cuviinta monahilor, aspra vietuire si buna randuiala au facut sa fie manastirea ta pilda buna celor ce se nevoiesc.

Slava ...

Cuvioase Vasile, tuturor ai dat folositor indemn sa se roage lui Hristos, zicand: Doamne Iisuse, miluieste-ma !

Si acum ...

Heruvimii te lauda ca pe ceea ce esti mai presus de ei, ca in pantecele tau cel sfant S-a salasluit Cuvantul Tatalui.

Cantarea a 5-a

Irmos: Lumineaza-ne pe noi ...

Cete de calugari te-au urmat, vazand viata ta, intelepciunea in cuvant si in purtari, si harul Duhului pe tine luminandu-te. Ca un netrupesc pe pamant ai vietuit, postind si priveghind adesea multe nopti si potolind prin acestea zburdarea trupului.

Slava ...

Dulcele nectar cel din cartile Parintilor, ca o albina l-ai cules si il imparti prin ale tale scrieri celor ce doresc folos.

Si acum ...

Pe pamant S-a aratat Cel ce sade intru cei de sus si din tine S-a nascut cu trup, Preacurata, Ziditorul tuturor, Hristos.

Cantarea a 6-a

Irmos: Curateste-ma, Mantuitorule ...

Comoara vietii ceresti o ai aflat inlauntrul tau si, ca pe ea s-o castigi, ai vandut tot ce aveai, adica te-ai lepadat de tine insuti, Sfinte, si ai dobandit in schimb comoara harului. Ca o faclie ai fost prin stralucirea virtutilor si nu se cuvenea ca sa fii pus sub obroc; de aceea, Hristos te-a asezat luminator de obste sfintei cete a monahilor. Obstesc Parinte ai fost, povatuind sihastriile din Dalhauti si Traisteni si Poiana Marului, pe care le cercetai, dand invatatura celor ce acolo vietuiau.

Slava ...

Dorindu-si spor sufletesc, au alergat sub povata ta monahii care traiau la Carnu si la Ratesti si ai pus nou inceput Manastirii Ciolanu, trimitand pe ucenicii tai.

Si acum ...

De suparari, de nevoi, de prigoniri si de pagube, pazeste pe robii tai, Maica lui Dumnezeu, ca pe tine te avem toti folositoare si liman cu buna liniste.

CONDACUL SFANTULUI, glasul al 8-lea:

Podobie: Aparatoare, Doamna ...

Pe minunatul calauzitor al monahilor, pe invatatorul rugaciunii cel prea incercat si pe omul cel ceresc, pe pamantescul inger, pe povatuitorul duhovnicesc cel mult vestit, sa-l cinstim cu bucurie si sa-i cantam: Bucura-te, Sfinte Parinte Vasile, propovaduitorule al harului !

ICOSUL

Graiul omenesc cum va putea sa cuprinda cereasca lucrare, sau limba de lut cum va izbuti sa aduca lauda vrednica celui ce este inger in trup, lui Vasile, cel ce poarta nume intocmai cu dumnezeiasca rasplatire primita? Dar, chemand in ajutor mijlocirea celui spre care se indreapta cantarea, cutezam a-l vesti tuturor pe acesta, ca pe un invatator iscusit al rugaciunii lucrate de minte in inima. Acesta pe toti dreptslavitorii i-a povatuit ca sa cheme, fara incetare, cu evlavie multa, mila lui Hristos spre noi, pacatosii. Deci, cunoscand puterea acestei minunate si tainice lucrari, cu bucurie, sa strigam purtatorului de Duh invatator de obste: Bucura-te, Sfinte Parinte Vasile, propovaduitorule al harului !

SINAXAR

Intru aceasta luna, in ziua a 25-a, se face pomenirea Sfantului Cuvios Vasile de la Manastirea Poiana Marului

Acesta s-a nascut din parinti dreptcredinciosi, la anul 1692, in partile Rusiei. Iubind din tinerete viata virtuoasa, a parasit lumea si a petrecut destula vreme in pustnicie, in sihastriile din Rusia, apoi in Muntii Mosenschi din preajma Kievului, cu dumnezeiasca ravna vietuind si cercetand adesea, pentru folos sufletesc, pe monahii rugatori si pe alti pustnici incercati in lucrarea launtrica. Facandu-se in locurile acelea prigoana asupra credintei ortodoxe si, mai ales, impotriva monahilor, a parasit patria sa, impreuna cu fericitul sau ucenic, Mihail ieroschimonahul, venind in Ţara Romaneasca si asezandu-se la Manastirea Dalhauti, unde nu peste mult timp a fost ales intaistatator, povatuind cu intelepciune si blandete acel sfant locas vreme de aproape 20 de ani. Dorind apoi sa se retraga la un loc mai linistit, a plecat cu o parte din ucenicii sai, 12 la numar, la Manastirea Poiana Marului, in Muntii Buzaului, si a fost povatuitor vietii monahicesti din aceasta parte de tara, caci sub indrumarea lui au venit monahii de la schiturile Traisteni, Carnu, Ratesti, Ciolanu, Bontesti, Pometul, Rogozu, Cotesti, Gavanu si Valea Neagra, asezate in Muntii Buzaului si ai Vrancei. Acest barbat placut lui Dumnezeu, cu neasemanare pe toti parintii care vietuiau in vremea aceea ii covarsea intru intelegerea dumnezeiestii Scripturi, si intru invatatura de Dumnezeu purtatorilor Parinti, si intru intelepciunea duhovniceasca, si intru desavarsita cunoastere a dogmelor Sfintei Biserici a Rasaritului si a Sfintelor ei Canoane si a dreptei lor talcuiri. 

Acest Cuvios Parinte a fost duhovnic si povatuitor al Sfantului Paisie de la Neamt, pe care l-a si tuns in randuiala calugariei in anul 1750, pe cand se aflau in Sfantul Munte al Athosului. Cuviosul Staret Vasile a alcatuit si cateva scrieri foarte folositoare pentru cei ce doresc sa citeasca si sa inteleaga corect operele Sfintilor Parinti care vorbesc despre rugaciunea inimii si despre trezvie. El a adunat marturii din vietile si invataturile sfintilor monahi, din pravilele calugaresti si din tipicul bisericesc, dovedind ca nu se cuvine a dezlega monahii niciodata la mancarea de carne. A scris, de asemenea, un prea frumos cuvant despre pocainta. Fiind cercetat de patriarhii Alexandriei, Antiohiei si Ierusalimului, aflati atunci la Bucuresti, a fost binecuvantat de acestia, iar invatatura lui a fost socotita intru totul ortodoxa si folositoare de suflet. 

Spre sfarsitul vietii sale pamantesti, fiind cuprins de boala, a rabdat cu multumire si petrecea in continua rugaciune a inimii. In aceasta fericita stare, s-a impartasit cu Sfintele Taine si a trecut cu pace la Domnul, la 25 aprilie, in anul mantuirii 1767, fiind cinstit de toti ca un dascal incercat al sfintelor nevointe si ca un ales povatuitor duhovnicesc.

Cu ale lui sfinte rugaciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin !

Cantarea a 7-a

Irmos: Tinerii cei ce au mers ...

Cuvioase Parinte, prin cuvintele tale, ai invatat pe toti cu multa umilinta si cu luare-aminte sa se roage neincetat ca sa primeasca de sus cereasca mangaiere.

Aratat-ai, Parinte, ca temeiul de obste al nevointelor e sfanta ascultare, taierea voii proprii si gandirea la Dumnezeu, prin care tot cel ce vrea se curata de patimi.

Slava ...

La citirea Scripturii indemnai totdeauna pe ucenicii tai, dorind sa dobandeasca temeinica cunoastere a poruncilor Domnului, pe care, de le vor pazi, vor mosteni viata.

Si acum ...

Preacurata Fecioara, mai-nainte, prin Duhul, profetii te-au numit nastrapa si porfira, toiag, masa si sfesnic, chivot sfant si cadelnita si scaun pe care sta Cel necuprins de toate.

Cantarea a 8-a

Irmos: Pe Imparatul ceresc ...

Din bogatia de cuvantari intelepte ale celor ce au scris despre trezvie, ai cules, Parinte, nectarul cel de taina. Pe Nil din Sorsca, pe Filotei Sinaitul si pe marele Isihie Sihastrul i-ai avut, Parinte, spre buna indrumare.

Binecuvantam pe Tatal ...

Cu rugaciunea cea lucratoare a mintii, ai deprins pe ucenicii tai, Sfinte, dand drept calauza pe Grigorie Sinaitul.

Si acum ...

Raul cel dulce al indurarilor tale, peste sufletele cele intristate, nu conteni a-l varsa, Fecioara Preacurata.

Cantarea a 9-a

Irmos: Cu adevarat, Nascatoare ...

Parinte si duhovnic ai fost, Cuvioase Vasile, preainteleptului staret Paisie, cel ce vestea pretutindeni a ta sfintenie. Cunoastere deplina a cartilor Scripturii si a Parintilor celor purtatori de Duh si a Canoanelor Sfinte, aveai, Vasile.

Slava ...

Invata-ne, Parinte, cu duh de pocainta si cu luare-aminte, sa ne rugam si sa chemam in tot ceasul mila Stapanului.

Si acum ...

Iertare de pacate, daruieste-ne noua, Preacurata, si, mijlocind pentru noi catre Fiul tau, mostenitori ne arata vietii vesnice.

LUMINANDA SFANTULUI, glasul al 3-lea:

Podobie: Cercetatu-ne-a pe noi ...

Lepadand cele de pe pamant, ai ales pe cele vesnice, Cuvioase Parinte Vasile; pentru aceasta, te-a impodobit Hristos cu stralucirile harului si te-a ales indrumator cinstitei cete a monahilor.

Slava... Si acum...,
a praznicului sau a Nascatoarei de Dumnezeu, asemenea:

Pe tine, Preacurata de Dumnezeu Nascatoare, cetele ingeresti te preamaresc si adunarile crestinilor, ca trup luand din tine Dumnezeu, a unit intru Sine cele ceresti cu cele pamantesti.

LA LAUDE

Se pun stihirile pe 4, glasul 1:

Podobie: Ceea ce esti bucuria ...

Veniti, acum, credinciosilor, sa laudam pe Cuviosul Staret, Vasile, a Buzaului si Vrancei duhovniceasca podoaba si urmatorul randuielii Atonului, cel ce pe toti ortodocsii i-a invatat randuiala rugaciunii lui Iisus.

De bucurie ne umple aceasta sfanta zi a praznuirii tale, Parinte intelepte, pe noi toti, fiii tai, cei ce laudam minunata viata ta, de Dumnezeu purtatorule Vasile, cel ce cu ingerii acum petreci.

Cuvioase Parinte, dorind din inima ca sa urmezi pe Domnul, din tineretile tale, cu totul grija cea lumeasca ai lasat si ai luat pe umeri crucea ta si, rastignindu-te prin osteneli, duhovniceste cu Hristos te-ai proslavit.

Preacuvioase Parinte, nu inceta a ruga pe Atottiitorul sa caute din ceruri spre via cea sadita de dreapta Sa si ingrijita de tine cu dragoste, ca sa fie izbavita de tulburari, roade dand la vreme Stapanului ei.

Slava..., glasul al 8-lea:

Limba ta, cea totdeauna gata spre invatatura, rasunand in urechile inimilor, desteapta sufletele celor lenesi si, prin cuvintele tale cele graitoare de Dumnezeu, scara se afla, suind pe cei de pe pamant la ceruri; pentru aceasta, Vasile, lauda ortodocsilor, nu inceta rugandu-te lui Hristos sa lumineze cu dumnezeiasca lumina pe cei ce te cinstesc pe tine.

Si acum..., a praznicului sau a Nascatoarei de Dumnezeu, acelasi glas:

Stapana, primeste rugaciunile robilor tai si ne izbaveste pe noi de toata nevoia si necazul.

DOXOLOGIA MARE, TROPARELE, ECTENIILE
si OTPUSTUL

LA SFANTA LITURGHIE

FERICIRILE, pe 8:

Din Canonul Sfantului:
Cantarea a 3-a si cantarea a 6-a.

PROCHIMENUL, glasul intai:
Gura mea va grai intelepciune si cugetul inimii mele pricepere.

Stih: Auziti acestea toate neamurile, ascultati toti cei ce locuiti in lume.

APOSTOLUL:
Din Epistola catre Evrei 13, 7-l6
(cauta la 3 septembrie).

EVANGHELIA:
De la Matei 13, 44-54, 
(cauta la ziua de vineri in saptamana a V-a dupa Rusalii).

CHINONICUL, glasul al 7-lea:
Intru pomenire vesnica va fi dreptul.

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 6219

Voteaza:

Slujba Sfantului Vasile de la Poiana Marului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE