Conform calculelor efectuate de experti, forta de munca necesara pentru construirea templului a fost imensa.
Templul Borobudur, situat la 42 de km nord-vest de provincia javaneza Yogyakarta, Indonezia, este cel mai mare templu budist din lume. Este construit in forma de piramida, cu baza patrata de 118 m lungime. Are patru terase marginite pe o parte si pe alta de basoreliefuri, iar deasupra acestora se afla trei terase sub forma unor cercuri concentrice, in mijlocul fiecaruia fiind cate o sculptura care-l reprezinta pe Buddha. Baza este decorata cu o serie de basoreliefuri care infatiseaza diferite ipostaze ale vietii obisnuite.
Borobudur a fost considerat un "kumagara" (structura acoperita) si acceptat a fi salasul lui Buddha Sakyamuni pe cand se afla in pantecele mamei sale. Ctitorii templului au vrut ca invataturile lui Buddha sa fie reprezentate vizual. In acelasi timp, s-a dorit sugerarea prezentei puterii lui Sakyamuni prin intermediul structurii cladirii. Intentia ctitorilor templului Borobudur a fost exprimarea esentei cosmice si atotputernice a lui Buddha. Numele de Borobudur provine din cuvintele din limba sanscrita "Vihara Buddha Uhr", care inseamna manastirea budista pe deal (inaltime).
Aceasta piramida colosala a fost construita de catre conducatorii dinastiei Sailendra, intre anii 750 si 850. Dupa calculele expertilor in arhitectura, forta de munca pentru construirea templului a fost imensa pentru a putea ridica si transporta cele doua milioane de blocuri de piatra cu un volum de 60.000 de metri cubi, greutatea totala fiind de aproximativ 3.500.000 de tone.
O istorie controversata de peste 1.000 de ani
Istoria templului este controversata, datele exacte fiind foarte putine, dar, potrivit traditiilor, primul arhitect al acestuia ar fi fost Gunadharma. Recent s-a stabilit ca Borobudur nu este un palat regal, asa cum s-a crezut multa vreme, ci un loc de veneratie pentru budisti. Incheiata la 26 mai in anul 824, constructia a fost ridicata de Regele Samaratunga si fiica sa Pramodawarddhani. Borobudur reprezinta de fapt un altar in care se spunea ca salasluieste Buddha.
Dovezile se bazeaza mai ales pe inscriptiile in piatra, gasite pe o lespede cunoscuta sub numele de Kayumwungan sau Karangtengah. Cand a fost pentru prima data tradusa, in anul 1950, de catre profesorul olandez Casparis, mai multi experti si-au exprimat indoiala cu privire la intelesul acestei inscriptii si nu au considerat-o o dovada concludenta. Pana in ziua de azi, marea majoritate a concluziilor s-au bazat pe interpretarea basoreliefurilor de pe peretii templului.
Restaurat, incepand din secolul XX
Dupa declinul budist, Borobudur a fost abandonat, la putin timp dupa construire, si secole la rand a fost uitat sub straturi de cenusa vulcanica, provenite de la vulcanul Merapi. Legendele mai spun ca regiunea unde se afla templul a fost abandonata de catre localnici de frica furiei vulcanului. De abia in 1814, pe cand Sir Thomas Stamford Raffles guverna Java, templul a fost curatat.
La inceputul secolului XX, coloniile olandeze au inceput restaurarea acestuia, dar apa a inceput sa se infiltreze in sol punand in pericol de surpare monumentul. In 1896, guvernul coloniei olandeze a luat o impresionanta cantitate de piatra apartinand monumentului: 30 de placi cu basoreliefuri, cinci statui ale lui Buddha, doi lei din piatra, cateva pietre kala, scari si porti ale templului, facandu-le cadou regelui Siamului (Thailanda) care vizita Indonezia. O alta restaurare a inceput in 1973, in tipul presedintelui Suharto si a durat 11 ani, valoarea estimata a restaurarilor fiind de aproximativ 25 milioane de dolari, costurile fiind suportate in mare parte de catre UNESCO.
Monumentalitatea edificiului dispare in spatele adevaratei "vointe" didactice de a arata, a prezenta generatiilor urmatoare marile teme budiste. Monumentul se citeste ca o carte, insusire despre care expertii spun ca nu se mai intalneste nicaieri.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.