Preotul Mihail vrea sa ridice comuna Campeni cu avioanele casate de Baza Aeriana Bobocu


Preotul Mihail vrea sa "ridice" comuna Campeni cu avioanele casate de Baza Aeriana Bobocu

Comuna Campeni din judetul Buzau, o localitate altadata infloritoare, urma sa dispara de pe harta tarii inainte de 1989. Ceausescu avea de gand s-o transforme in regiune agricola. N-a mai apucat. Dupa revolutie insa, tinerii si-au parasit gospodariile si parintii pentru a pleca in Occident la munca.

Toate s-au pustiit.

Copiii orfani au grija de batranii singuri
Preotul prof. dr. Mihail Milea, din Buzau, s-a hotarat sa readuca la viata localitatea. Prima data a umblat pe la autoritati si a primit cateva cladiri abandonate. Intr-una din ele a facut scoala, intr-alta un camin pentru baieti, in fosta primarie a aranjat caminul de batrani, cu o gospodarie anexa de toata frumusetea. Aici i-a adunat pe toti batranii ramasi singuri. De ei au grija tinerii din "Fundatia pentru copii Sf. Sava de la Buzau", infiintata tot de parintele Milea. Nu duc lipsa de nimic. Tinerii muncesc in gradina, fac mancare, au grija de animale. "Copiii abandonati au varste cuprinse intre 3 si 19 ani. Au grija de batranii abandonati, dintr-un satuc abandonat, spune parintele. Incerc sa-i inveselesc, sa le dau de lucru. Unii dintre ei n-au vazut in viata lor un avion. Asa ca le-am adus unul adevarat in curte. L-am primit de la Baza Aeriana de la Bobocu. Aparatul urma sa fie dat la casat. O sa-mi vina si un elicopter, apoi un vapor. Una dintre batrane a lucrat in aviatie. Stiti ce se bucura de avion? Tot aici mai este o minigradina zoologica: iepuri si caprioare, deocamdata, dar voi aduce pui de urs si o pereche de struti. Am de gand sa deschid si un muzeu al satului. In spatele caminului am plantat cinci hectare de salcami, acolo vor trai animalele salbatice. Salcamul e un copac bun: iarna da lemn pentru foc, vara flori pentru ceai si miere. Avem si cativa stupi de albine".

Scoala de meserii, o solutie pentru tinerii saraci
Cele zece batrane care locuiesc in asezamant se hranesc ecologic. Cea mai in varsta este Ancuta. Are 100 de ani. Pe ea parintele Milea a gasit-o intr-o scara de bloc, chircita, ca o mata zgribulita. A adus-o la camin si de atunci n-a mai plecat. Femeia vrea sa faca tot timpul ceva. Asa ca zilnic descoase si coase la loc nasturi. De cand a intrat preotul Milea in Campeni, totul s-a trezit la viata. Oamenii au inceput sa revina la vetrele lor. Au rasarit copiii. Cei care urmeaza clasele I-IV n-au probleme, pentru ca scoala e chiar in sat. Ceilalti insa, de la gimnaziu, trebuie sa mearga 6 km pe jos pana la o scoala din apropiere. Dar si pentru ei, parintele Milea a gasit o solutie: le-a cumparat biciclete de la second-hand. Langa gradina caminului, tinerii de la fundatie au construit o bisericuta, pe care au pictat-o cu mana lor. Aici vin batranii sa se roage, dar si oamenii din Campeni. Incet-incet, localitatea se reface ca dupa o boala grea. Parintele Milea are multe planuri pentru viitor: "Eu fac integrarea copiilor orfani sau cu dificultati prin scoala si munca. La Scoala de arte si meserii se fac inscrieri la urmatoarele cursuri atestate de Ministerul Invatamantului: croitorie, tamplarie, zootehnie, legumicultura. Aici avem o sala de informatica, un atelier de pictura bisericeasca. Dupa ce termina scoala, tinerii au o diploma si se pot angaja". Pentru ca tinerii din fundatie sa aiba unde se recrea, preotul a infiintat, la 70 km de Buzau, la Bisoca, un campus cu 80 de locuri, intr-un taram de vis cocotat pe varful unui munte. Si aici a adus parintele un avion militar. Copiii sinistratilor din Vadu Rosca, dar si din alte comune afectate de inundatii s-au odihnit si ei la Bisoca. Pe langa toate aceste minuni realizate cu lacrima fruntii si iubire de oameni, neobositul preot lupta sa finalizeze in centul Buzaului cea mai mare biserica din muncipiu.
"Va fi mireasa orasului, alba, frumoasa, cu o cununa de cruci ce se vor aprinde in trei culori: rosu, galben si albastru", incheie parintele Milea.

.

16 August 2005

Vizualizari: 3030

Voteaza:

Preotul Mihail vrea sa ridice comuna Campeni cu avioanele casate de Baza Aeriana Bobocu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE