Femeile mironosite, apostoli catre Apostoli

Femeile mironosite, apostoli catre Apostoli Mareste imaginea.

Duminica a treia dupa Pasti este inchinata femeilor mironosite. Din Sfanta Scriptura, cunoastem numele unora dintre ele: Maria Magdalena (din care Domnul scosese sapte demoni), Salomeea (mama lui Iacov si Ioan, fiii lui Zevedeu), Ioana (sotia lui Huza, ispravnicul casei lui Irod), Maria si Marta (surorile lui Lazar), Maria lui Cleopa si Suzana. Cert este ca erau mai multe femei care L-au urmat si au venit la mormantul Sau sa unga trupul Lui cu mir. Ele nu au venit toate deodata, ci in mai multe randuri impreuna, nu aceleasi de fiecare data, dar toate dis de dimineata. Este foarte important sa precizam ca Maica Domnului este persoana care a venit prima la mormantul Fiului si Dumnezeului ei.

In Sinaxarul Duminicii Invierii se mentioneaza: "Invierea a cunoscut-o intai Maica lui Dumnezeu, care ... sedea la mormant impreuna cu Maria Magdalena. Dar spre a nu se arunca indoiala asupra invierii, din pricina dragostei de mama pentru Fiul sau, de aceea zic evanghelistii ca Domnul S-a aratat mai intai Mariei Magdalena”.

Femeile mironosite vin la mormantul Domnului sa unga trupul Acestuia dupa traditia iudeilor, care cerea ca trupurile celor morti sa fie unse cu miruri aromate (de unde si numele de mironosite sau purtatoare de miruri). Pentru ca ingroparea Domnului se facuse vineri in graba, datorita apropierii zilei de sabat, au venit sa implineasca ceea ce nu au mai reusit sa faca Iosif si cu Nicodim. Ajunse la mormant sunt intampinate de un inger care le vesteste ca Hristos a inviat: "Nu va inspaimantati! Pe Iisus Nazarineanul Il cautati, pe Cel rastignit? A inviat! Nu este aici. Iata locul unde L-au pus. Mergeti insa si spuneti-le ucenicilor Sai si lui Petru ca va merge mai inainte de voi in Galileea; acolo Il veti vedea, asa cum v-a spus” (Marcu 16, 1-7). Din acest motiv, Sfantul Ioan Gura de Aur le numeste pe femeile mironosite "apostoli catre Apostoli".

Solomon se intreba candva: "Femeie barbat cine a vazut?" Dar aceste femei mironosite intrec cu mult pe ucenicii Domnului. Acestia s-au ascuns de frica iudeilor, iar ele, care din fire sunt fricoase si neputincioase, nu se tem nici de iudei, nici de soldatii care strajuiau mormantul Domnului. Cu adevarat in ele s-a implinit Scriptura, care spune ca: "Puterea Mea se desavarseste in slabiciune" (II Corinteni 12, 9) si ca Dumnezeu si-a ales pe cele slabe ale lumii, ca sa le rusineze pe cele tari (I Corinteni 1, 27; Psalm 8, 2; Matei 21, 16). Femeile mironosite sunt asadar cele dintai martore si marturisitoare ale Invierii Domnului.

Iulian Predescu

Evanghelia duminicii a 3-a dupa Pasti (a Mironositelor) Marcu 15, 43-47; 16, 1-8

In vremea aceea a venit Iosif cel din Arimateea, sfetnic ales, care astepta si el Imparatia lui Dumnezeu, si, indraznind, a intrat la Pilat si a cerut trupul lui Iisus. Iar Pilat s-a mirat ca Iisus a murit asa curand si, chemand pe sutas, l-a intrebat daca a murit de mult. Deci, afland de la sutas, a daruit lui Iosif trupul. Atunci Iosif, cumparand giulgiu si coborandu-L de pe cruce, L-a infasurat in giulgiu si L-a pus intr-un mormant care era sapat in stanca si a pravalit o piatra la usa mormantului. Iar Maria Magdalena si Maria, mama lui Iosi, priveau unde L-au pus. Si, dupa ce a trecut ziua sambetei, Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov, si Salomeea au cumparat miresme, ca sa vina sa-L unga. Si dis-de-dimineata, in ziua cea dintai a saptamanii, pe cand rasarea soarele, au venit la mormant; si ziceau intre ele: Cine ne va pravali noua piatra de la usa mormantului? Dar, ridicandu-si ochii, au vazut ca piatra fusese rasturnata; caci era foarte mare. Si, intrand in mormant, au vazut un tanar sezand in partea dreapta, imbracat in vesmant alb, si s-au spaimantat. Iar el le-a zis: Nu va inspaimantati! Cautati pe Iisus Nazarineanul, Cel rastignit? A inviat! Nu este aici. Iata locul unde L-au pus. Dar mergeti si spuneti ucenicilor Lui si lui Petru ca va merge in Galileea mai inainte de voi; acolo Il veti vedea, dupa cum v-a spus voua. Si, iesind, au fugit de la mormant, caci erau cuprinse de frica si de uimire, si nimanui nimic n-au spus, caci se temeau.
 

Pe aceeaşi temă

12 Mai 2021

Vizualizari: 2618

Voteaza:

Femeile mironosite, apostoli catre Apostoli 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE