15 ani de la trecerea la cele vesnice a Parintelui Arhimandrit Cleopa Ilie comemorati la Patriarhie

Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, impreuna cu mai multi ierarhi, membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, a vernisat expozitia fotografica si bibliofila dedicata duhovnicului de la manastirea Sihastria. Evenimentul a avut loc in sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, incepand cu ora 11:00.

In continuare, in Aula Magna Teoctist Patriarhul a fost difuzat un film despre viata si personalitatea Parintelui Arhimandrit Cleopa Ilie, realizat de televiziunea TRINITAS TV. De asemenea, au fost prezentate evocari ale marelui duhovnic roman de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei, Inaltpreasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Inaltpreasfintitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, Inaltpreasfintitul Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, Inaltpreasfintitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului si dl. Grigore Elisei. Moderatorul evenimentului a fost Parintele Arhim. Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale si Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

Cu prilejul acestui moment comemorativ, in cadrul cuvantului Sau, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a prezentat volumul Parintele Cleopa Ilie - Luminator de suflete pe calea mantuirii. Volumul aparut cu binecuvantarea Preafericirii Sale, coordonat de Parintele Arhimandrit Timotei Aioanei si Sectorul Cultural si comunicatii media al Arhiepiscopiei Bucurestilor reprezinta un omagiu adus memoriei marelui duhovnic al poporului roman, Parintele Cleopa Ilie de la Manastirea Sihastria.

De asemenea, in cuvantul Sau, Patriarhul Romaniei a evidentiat faptul ca Parintele Cleopa eraun teolog-marturisitor al prezentei iubitoare a lui Dumnezeu:”Parintele Cleopa era milostiv si darnic. Tot ce primea de la credinciosi ca dar pentru sine impartea altora, insa cu multa smerenie si discretie, pentru a nu jena nici pe donator, nici pe primitor. Nu aduna bunuri materiale, nici bani pentru sine, ci doar bunatate in suflet prin tot ceea ce oferea altora. Era darnic si liber pentru ca era omul lui Dumnezeu pentru oameni. In mod deosebit, Parintele Cleopa era un teolog-marturisitor al prezentei iubitoare a lui Dumnezeu in frumusetea sufletelor oamenilor smeriti si in frumusetea naturii creata de El: in pasari, animale, pomi, arbori, plante, flori, ape, munti, vai, campii, soare, luna si stelele cerului. Ca si parintii filocalici de odinioara, el vedea duhovniceste prezenta harica a lui Dumnezeu-Cuvantul in cuvintele Scripturii si in frumusetile naturii, toate fiind daruri ale lui Dumnezeu pentru oameni. Iar pentru ca se bucura de lumina lor, el raspandea multa bucurie in jurul sau, in sufletele celor care il ascultau vorbind despre intelepciunea lui Dumnezeu prezenta in fapturile create de El”, a spus Preafericirea Sa.

Adresandu-se celor prezenti, Inaltpreasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a subliniat faptul ca marele duhovnic al Romaniei, Parintele Cleopa a fost om al ascezei, al trezviei, al rugaciunii inimii, dar si om al slujirii semenilor sai cu durere si cu dragoste: „Traitor si marturisitor al credintei, Parintele Cleopa este recunoscut in lumea ortodoxa ca unul din coloanele de rezistenta ale Bisericii Ortodoxe din veacul XX. Dumnezeu a randuit sa aseze in acest monah omul Sau printre oamenii lumii. Om al lui Dumnezeu prin rugaciune, Parintele Cleopa devine om al oamenilor prin slujirea la care s-a injugat spre mantuirea lor. A fost om al ascezei, al trezviei, al rugaciunii inimii, dar si om al slujirii semenilor sai cu durere si cu dragoste. Simplitatea evanghelica se imbina armonios intransul cu alura savanta a carturarului detinator al unor vaste cunostinte teologice. Sub epitrahilul spovedaniei sale isi gaseau odihna sufletelor atat oamenii obisnuiti cat si teologi de seama, arhierei sau profesori universitari. Om cu ratiune clara si, deopotriva, cu inima calda, Parintele Cleopa a primit de la Dumnezeu darul discernamantului, cunoscand fara clatinare la cine si cand se aplica acrivia sau pogoramantul. Fermitatea intru apararea vietii crestine curate se altoia la dansul cu iertarea daruita celor cu mari pacate dar cu duh de pocainta”.

Parintele Arhimandrit Cleopa Ilie, este comemorat astazi, 2 decembrie 2013, la implinirea a 15 ani de la trecerea Sa la cele vesnice. Momentul comemorativ organizat de Patriarhia Romana, a inceput dimineata, in Catedrala patriarhala cu o slujba de pomenire oficiata de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel impreuna cu 10 ierarhi ai Bisericii noastre.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

02 Decembrie 2013

Vizualizari: 1037

Voteaza:

15 ani de la trecerea la cele vesnice a Parintelui Arhimandrit Cleopa Ilie comemorati la Patriarhie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE