Mormantul Parintelui Cleopa Ilie

Mormantul Parintelui Cleopa Ilie Mareste imaginea.

Mormantul parintelui Cleopa Ilie se afla in cimitirul Manastirii Sihastria, din judetul Neamt, la poalele muntelui pe care isi inalta rugaciunile calugarii de la Schitul Sihla. Parintele Cleopa s-a nascut in ziua de 10 aprilie 1912, in localitatea Sulita, din judetul Botosani, si a trecut la cele vesnice in ziua de 2 decembrie 1998, in chilia sa din Manastirea Sihastria, la varsta de 86 de ani.

Parintele Cleopa Ilie, unul dintre cei mai mari duhovnici pe care i-a nascut pamantul romanesc, a ramas in amintirea crestinilor sub chipul parintelui luminos ce ii intimpina pe toti cei ce calcau pragul manastirii sale.

Cuviosul Parinte Cleopa Ilie

Constantin Ilie, dupa numele sau de mirean, s-a nascut in ziua de 10 aprilie 1912, in localitatea Sulița, din județul Botoșani Parintii sai, Alexandru si Ana, au primit de la Dumnezeu zece copii. Constantin a fost cel de-al cincilea. Doi copii au murit la o varsta frageda, iar ceilalti opt, patru baieti si patru fete, au ajuns mari.

Dupa ce a terminat scoala primara, in satul natal, fericitul Constantin a mers la parintele Paisie Olaru, care pustnicea pe atunci langa Schitul Cozancea, unde a ucenicit vreme de trei ani. Apoi, in iarna anului 1929, la varsta de 17 ani, impreuna cu fratele sau mai mare, fratele Constantin a imbratisat viata monahala in Schitul Sihastria. Peste trei ani, in ziua de 12 decembrie 1932, cei doi sunt primiti in obste.

Parintele Cleopa Ilie - Mormantul de la Sihastria

In anul 1935, este recrutat in armata. In anul urmator, revine la Sihastria, unde, in ziua de 2 august 1937, este tuns in monahism, cu numele Cleopa. In vara anului 1942, parintele Cleopa este numit egumen, in locul parintelui Ioanichie Moroi, care era grav bolnav si nu mai putea iesi din chilia sa.

In ziua de 27 decembrie 1944, parintele Cleopa este hirotonit ierodiacon, iar in ziua de 23 ianuarie 1945 este hirotonit ieromonah, de catre episcopul Galaction Cordun, starețul Manastirii Neamț. Indata, parintele Cleopa este numit in mod oficial egumen al Schitului Sihastria. Pentru ca obstea schitului a crescut semnificativ, in anul 1947, Schitul Sihastria a fost ridicat la rangul de manastire. Cu aceasta ocazie, protosinghelul Cleopa Ilie a fost numit arhimandrit.

In anul 1948, fiind urmarit de comunisti, parintele Cleopa se retrage in padurile din jurul manastirii, unde petrece mai bine de jumatate de an. Ca urmare a deciziei patriarhului Justinian Marina, in ziua de 30 august 1949, parintele Cleopa este numit staret in Manastirea Slatina, judetul Suceava, unde merge impreuna cu alti treizeci de calugari din Manastirea Sihastria.

Parintele Cleopa Ilie - Mormantul de la Sihastria

Intre anii 1952-1954, parintele Cleopa se retrage iarasi in pustnicie, pentru a scapa de Securitate, unde petrece impreuna cu parintele Arsenie Papacioc. In anul 1956, parintele Cleopa revine in Manastirea Sihastria, insa in primavara anului 1959, el se retrage iarasi in paduri, unde, de aceasta data, petrece vreme de cinci ani. Din anul 1964, cand a revenit in obstea manastirii, parintele Cleopa a slujit neincetat obstii si credinciosilor veniti la dansul - vreme de peste 34 de ani.

Parintele Cleopa Ilie a trecut la cele vesnice in ziua de 2 decembrie 1998. Astazi, parintele Cleopa nu-i mai intampina pe credinciosi cu minunatele sale cuvinte "Manca-v-ar raiul sa va manance!", insa chilia sa, bancile pe care au stat nenumarate suflete in cautare de alinare parinteasca si tot ceea ce se afla imprejur pastreaza inca ecoul acelor cuvinte. Parintele s-a mutat intre fratii sai, in cimitirul odihnitor de suflete, din deal.

Mormantul Parintelui Cleopa Ilie

Cimitirul manastirii Sihastria este asezat in locul actual de catre Parintele Cleopa, intre anii 1944-1945, sfintia sa mutand aici ramasitele pamantesti ale calugarilor din cele trei cimitire existente pana atunci, unul dintre ele fiind asezat in jurul bisericii centrale.

In cimitir lumineaza, precum o stea intre stele, mormantul Parintelui Cleopa. Dar nu straluceste printr-o lumina exterioara - desi fiii duhovnicesti, din evlavie, i-au pus in locul crucii modeste, de lemn, dorita de parintele, o frumoasa cruce de marmura - ci prin harul ce izvoraste din el. Parintele continua si acum sa pastoreasca si sa ajute, cu blandete si dragoste, pe cei care ii cer ajutorul.

Parintele Cleopa Ilie - Mormantul de la Sihastria

La mormantul sfintiei sale vin zeci de credinciosi, care aprind o lumanare, se roaga pentru odihna sufletului sau, amintindu-si cu drag de neuitatele sale cuvinte si mai ales de nesfarsita dragoste a parintelui, care, ca o mama iubitoare, ii mangaia pe toti, mustra cand era nevoie, imbarbata, se ruga pentru toti, ca un bun pastor punandu-si sufletul pentru credinciosi.

Trupul Parintelui Cleopa s-a mutat de pe bancuta din cerdacul chiliei in cimitirul manastirii, dar duhul lui de rugaciune uneste pamantul cu cerul si aduna laolalta pe toti cei care l-au cunoscut si l-au iubit. Nu este nevoie ca cineva sa-l fi cunoscut pentru a iubi acest loc, ci este nevoie doar sa paseasca lin pe aceste pietre pentru a simti, in inima lui, mangaierea parintelui.

Teodor Danalache

Parintele Cleopa Ilie - Mormantul de la Sihastria

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

02 Decembrie 2013

Vizualizari: 17882

Voteaza:

Mormantul Parintelui Cleopa Ilie 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE