Asociatia Vasiliada in sprijinul persoanelor cu dizabilitati

Asociatia Vasiliada, ONG patronat de Mitropolia Olteniei, a organizat marti, 30 august, dezbaterea cu tema „Povesti de succes in integrarea pe piata muncii a persoanelor cu dizabilitati”. Evenimentul s-a desfasurat la Centrul de zi pentru persoane varstnice „Mitropolitul Firmilian” din Craiova, in prezenta Inalt Preasfintitului Parinte Irineu.

Persoanele cu dizabilitati au constituit dintotdeauna o preocupare frecventa pentru Biserica din Oltenia. In acest sens, Sectorul Social al Arhiepiscopiei Craiovei si Asociatia Vasiliada au initiat mai multe actinuni pentru facilitarea integrarii grupului tinta pe piata muncii. Acest demers s-a concretizat intr-un indraznet proiect, intitulat „Centrele de Incluziune Sociala – oportunitate pentru facilitarea participarii pe piata muncii a grupurilor vulnerabile”, implementat de Vasiliada in parteneriat cu Institutul pentru Politici Sociale, la nivelul persoanelor cu dizabilitati din judetul Dolj.

La un an de la debutul proiectului, angajatii ONG-ului, in frunte cu parintele Adrian Stanulica, Consilier social in cadrul Arhiepiscopiei Craiovei si director executiv al Asociatiei Vasiliada, au organizat o dezbatere informativa despre „Povesti de succes in integrarea pe piata muncii a persoanelor cu dizabilitati”. Actiunea a adunat peste 30 de reprezentanti din mai multe domenii de activitate care au discutat despre principalele variante de integrare a beneficiarilor pe piata muncii.

„Oamenii defavorizati trebuie sa fie mai aproape de sufletele noastre”

Intalnirea a fost deschisa de cuvantul Inalt Preasfintitului Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, care a evidentiat capacitatea persoanei umane de a se face lucratoare in si pentru Biserica. „Exista de cele mai multe ori tendinta de a-i clasifica pe oameni dupa aptitudinile lor fizice. Asa se face ca unii sunt socotiti valizi din punct de fizic, altii invalizi. Aceasta ierarhizare a persoanei umane este departe de adevar si lipsita cu totul de obiectivitate. In iconomia lui Dumnezeu, fiecare persoana are un rol bine definit. Fiecare dintre noi avem propriul dar sau propria vocatie prin care actionam si ne facem folositori in planul mantuirii. In societatea spartana, oamenii au atins culmea paroxismului excluzand pe fratii lor mai putin dotati biologic. Spre deosebire de acestia, noi, cei care ne conducem dupa doctrina crestina si dupa Evanghelie, consideram ca oamenii defavorizati trebuie sa fie mai aproape de sufletele noastre. Sfantul Apostol Pavel ne indeamna: «Purtati-va sarcinile unii altora si asa veti implini Legea lui Hristos» (Galateni 6, 2). Prin urmare, acest proiect, initiat de Asociatia Vasilida, isi propune sa realizeze dorinta Bisericii de a integra in viata sociala pe cei care, din diferite pricini, sunt mai putini dotati biologic. Rezultatele obtinute pana in prezent ne incurajeaza sa mergem mai departe spre implinirea acestei datorii de suflet de a ne ajuta fratii pentru a fi cu totii una in Hristos Domnul”, a conchis Inalt Preasfintia Sa.

Marius Ionita, reprezentantul Institutului de Politici Sociale Bucuresti, a detaliat principalele coordonate ale proiectului: „Actiunea noastra se afla la sfarsitul primului an de implementare. Ca obiectiv general in acest demers ne-am propus sa realizam mai multe facilitati pentru ca persoanele sa fie primite pe piata muncii. Am ales mai multe grupuri tinta intre care putem enumera: familiile monoparentale, familiile cu multi copii, familiile de etnie roma, detinutii si nu in ultimul rand persoanele cu dizabilitati. In prima instanta ne-am propus organizarea mai multor mese rotunde cu potentialii angajatori prin care sa facilitam angajarea beneficiarilor pe piata muncii. Dorim de asemenea sa oferim o informare cat mai corecta asupra cadrului legal de integrare intr-un spatiu adecvat de lucru pentru toate aceste grupuri tinta”.

In continuarea dezbaterii, Sorin Boboc, coordorul Centrelor de Incluziune Sociala din Craiova, a prezentat cateva cazuri de succes in integrarea pe piata munci, din randul beneficiarilor proiectelor initiate de Asociatia Vasiliada.

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.

31 August 2011

Vizualizari: 414

Voteaza:

Asociatia Vasiliada in sprijinul persoanelor cu dizabilitati 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Ivana CristescuPostat la 2011-09-04 08:05

    ONG-uri.Ca nisipul marii,iar saracii nostri cu-atit mai multi,pe intreg cuprinsul tarii.Cu cit ONG-urile se inmultesc ,cu-atit se inmultesc si necajitii sortii,asta asa...ca o ironie a sortii.Proiectati proiecte si...cam atit.Inca nu mi-a fost dat sa vad vreun aurolac "implementatat" intr-un loc de munca.Doamne,fie :sa vad!Ca de discursuri sint satula... Ivana

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE