Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul

Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul Mareste imaginea.

Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul este praznuita pe 29 august. Este ultima mare sarbatoare din anul bisericesc, pentru ca pe 1 septembrie incepe un nou an. Ziua Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul este o zi de post. Ni se cere sa postim in aceasta zi, pe de o parte ca sa nu ne asemanam cu Irod, care din cauza ospatului fara masura, a cerut ca Salomeea sa-i danseze si drept rasplata i-a oferit capul Sfantului Ioan Botezatorul, iar pe de alta parte, ca sa ne asemanam cu viata infranata a lui Ioan.

Exista persoane care au sustinut ca ziua Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul prefigureaza Vinerea Patimilor. Si dupa cum postim in fiecare vineri, ca zi a rastignirii Domnului, tot astfel se cuvine sa postim si in aceasta zi.

Mentionam ca in afara posturilor de lunga durata, avem si posturi de o zi:
- miercurea, ziua in care Mantuitorul a fost vandut;
- vinerea, ziua in care a fost rastignit;
- pe 14 septembrie - Inaltarea Sfintei Cruci, in amintirea Patimilor Mantuitorului;
- pe 5 ianuarie, in Ajunul Bobotezei, in amintirea postului pe care il tineau in vechime catehumenii care urmau sa fie botezati in ziua praznuirii Botezului Domnului.

Sunt si persoane care postesc si lunea, in ziua inchinata sfintilor ingeri.

Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul este o sarbatoare cu semnificatie eshatologica, precum este si Schimbarea la Fata a Domnului si Adormirea Maicii Domnului. Prin Schimbarea la Fata ni se descopera chipul pe care il va avea omul unit cu Hristos - chip de slava, prin Adormirea Maicii Domnului se arata ca cel care L-a purtat pe Hristos se muta de la stricaciune la nestricaciune, in vreme ce prin aceasta sarbatoare ni se reveleaza ca toti cei care nu au fost straini de pocainta vestita de Sfantul Ioan Botezatorul vor ajunge in rai.

Din acest motiv, Sfintii Parinti au randuit ca cele trei sarbatori sa fie praznuite in luna august, ultima luna din anul bisericesc, ca semn ca acest chip al lumii va trece, ca cer nou si pamant nou vor fi (Apocalipsa cap 21).

Sfantul Ioan Botezatorul

Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a semintiei lui Aaron. Nasterea prorocului Ioan s-a petrecut cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus. Nasterea sa a fost vestita de catre ingerul Gavriil lui Zaharia, in timp ce acesta slujea la templu. Pentru ca nu va da crezare celor vestite de ingerul Gavriil, Zaharia va ramane mut pana la punerea numelui fiului sau.

Exista o lunga perioada din viata Sfantului Ioan Botezatorul despre care nu avem informatii. Cunoastem ca s-a retras in pustiu, unde a dus o viata de aspre nevointe, pana in momentul in care a primit porunca sa inceapa sa predice. Rolul lui Ioan nu a fost doar acela de a pregati poporul pentru venirea lui Hristos, ci si acela de a-L descoperi lumii ca Mesia si Fiul lui Dumnezeu.

Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul

Din Evanghelie cunoastem ca Irod, la un ospat prilejuit de sarbatorirea zilei de nastere, a taiat capul Sfantului Ioan Botezatorul, la cererea Irodiadei. In acea vreme, Sfantul Ioan era intemnitat in castelul lui Irod de la Maherus. Ioan il mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era sotia fratelui sau. In ura ei de moarte, Irodiada a sfatuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase si placuse oaspetilor si indeosebi lui Irod, sa ceara de la acesta capul Botezatorului ca rasplata.

Capul Sfantului Ioan a avut, dupa traditia Bisericii, o istorie aparte. El a fost de trei ori pierdut si de trei ori aflat. Prima si a doua aflare a capului este sarbatorita pe 24 februarie, iar A treia aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul este praznuita pe 25 mai.

Potrivit traditiei, Sfanta Ioana, femeia dregatorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfantului Ioan Botezatorul din curtea Irodiadei si l-a ingropat la Ierusalim, in muntele Eleonului, intr-un vas de lut.

Dupa un timp, un proprietar bogat si slavit a crezut in Hristos, si lepadand pozitia sociala si toata desertaciunea acestei lumi, s-a facut monah, luandu-si numele de Inochentie. Ca monah, el s-a salasluit chiar la locul unde se afla ingropat capul Botezatorului Ioan. Dorind sa-si zideasca o chilie si o bisericuta, el a sapat adanc si a descoperit un vas de pamant in care se afla un cap. Prin descoperire dumnezeiasca a aflat ca este al lui Ioan Botezatorul. Cand s-a apropiat insa de trecerea la cele vesnice, spre a nu fi gasit si pangarit de paganii ce se inmultisera in zona, el l-a luat si l-a ascuns din nou in pamant, in acelasi loc.

Capul Sfantului Ioan Botezatorul a fost prezent aici pana in vremea Sfintilor Imparati Constantin si Elena, cand Sfantul Ioan Botezatorul s-a aratat unor doi calugari si le-a poruncit sa dezgroape cinstitul sau cap. Aceasta e socotita cea dintai aflare a sfantului cap.

In vreme ce calugarii calatoreau cu capul sfantului intr-un sac, au intalnit un olar si i-au dat acestuia sa duca sacul. Din cauza lenevirii lor, Sfantul Ioan i-a cerut olarului sa fuga de cei doi calugari. Ajuns acasa, olarul s-a bucurat de multe binefaceri datorita prezentei capului prorocului. Cand si-a simtit sfarsitul, olarul a pus capul sfantului intr-o racla si l-a daruit surorii sale. Racla va ajunge in grija lui Eustatiu, un monah arian, care locuia intr-o pestera. Multe minuni se vor petrece la aceasta pestera. Din nefericire, Eustatiu spunea ca datorita puterilor sale sunt prezente minunile, oamenii nestiind ce ascunde in pestera sa. Dupa un timp, Eustatiu, stiind ca va fi trimis in exil, ingroapa capul Sfantului Ioan Botezatorul.

Pestera va fi locuita de niste monahi credinciosi, care vor ridica in apropierea ei o manastire. In anul 452, arhimandritul Marcel, staretul acelei manastiri, a vazut un foc mare la pestera de langa orasul Emesa, in timpul cantarii psalmilor. Asa a aflat in chip minunat capul sfantului. Aceasta este socotita a doua aflare a cinstitului cap al Botezatorului.

In timpul luptei impotriva sfintelor icoane, capul Sfantului Ioan a fost ingropat la Comane, de unde a fost adus in Constantinopol, de catre Sfantul Ignatie (860), in vremea imparatului Mihail. Aceasta este cea de-a treia si cea din urma aflare a cinstitului cap.

Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul - traditii si obiceiuri

In ziua de 29 august, cand praznuim Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, exista credinta in popor ca nu trebuie sa se foloseasca cutitul, totul se rupea cu mana. In popor se vorbea si de inceperea unui post, numit "de la cruce pana la cruce", un post care tinea pana pe 14 septembrie (Inaltarea Sfintei Cruci), neconsemnat in calendarul crestin, care avea rolul de a-i curati pe cei care au savarsit omoruri sau alte pacate grave.

Tot in popor era intalnita si interdictia de a taia si manca fructe si legume cu forma rotunda, de exemplu pepenele nu era consumat in aceasta zi. Subliniez ca aceste obiceiuri nu au legatura cu Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie, deci, nu trebuie respectate.

Adrian Cocosila

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

24 Februarie 2021

Vizualizari: 227947

Voteaza:

Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul 4.71 / 5 din 24 voturi. 8 review utilizatori.

Comentarii (8)

  • Radu AlexandruPostat la 2018-08-28 10:05

    Una dintre cântări spune foarte frumos și profund: <Ce te vom numi proorocule? Înger, apostol sau mucenic? Înger, pentru că ai viețuit ca fiind fără de trup. Apostol, pentru că i-ai învățat pe păgâni, și mucenic pentru că ți s-a tăiat capul pentru Hristos? Pe Acela roagă-l să mântuiască sufletele noastre>. Așadar, întreita demnitate de virtuți pe care le găsim la Sfântul Ioan Botezătorul sunt acestea: înger, apostol și mucenic”. (IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei)

  • Radu AlexandruPostat la 2016-08-29 09:45

    Daca aceasta sarbatoare este praznuita duminica, Sfintii Parinti au randuit sa se tina post. Atat de importanta este aceasta zi.

  • Andrei PanaitPostat la 2015-08-28 10:40

    Condacul:«Mărită tăierea Înaintemergatorului rânduială dumnezeiască a fost, ca și celor din iad să propovăduiască venirea Mântuitorului. Să se tânguiască Irodiada, care a cerut ucidere fără de lege; că nu legea lui Dumnezeu, nici viața cea vie a iubit, ci pe cea amăgitoare, vremelnică».

  • Ovidiu BARBUPostat la 2013-08-29 21:07

    @costel popescu. puteti face o paralela intre moartea lui Ioan Botezatorul si pacatele lui?

  • vasile tanasePostat la 2013-08-29 12:10

    Multa smerenie a aratat Sfantul Ioan Botezatorul fata de Domnul Iisus Hristos, atunci cand a spus ca el trebuie sa se micsoreze iar celalat sa creasca, insa cred ca aceasta stare de fapt se datoreaza dragostei netarmurite, desavarsite pe care o avea fata de Dumnezeu, fata de Fiul Lui Dumnezeu pe care L-a recunoscut fara sa-I fie aratat de cineva, ci chiar el L-a aratat multimii prin degetul indreptat spre Mantuitorul Hristos, tot el a fost vrednic de a vedea si pe Duhul Sfant intruchipat in porumbelul care era deasupra capului Mantuitorului Hristos. Sfantul Ioan Botezatorul este de fapt rodul rugaciunilor neincetate si curate ale parintilor sai, ale preotului Zaharia si ale mamei sale Elisabeta, al promisiunii facute si indeplinite fata de Dumnezeu, ca in situatia in care Dumnezeu v-a inlatura rusinea pricinuita de a nu avea copii, Elisbeta , mama Sfantului Ioan Botezatorul fiind sterpa si la o varsta destul de inaintata, ceea ce in Vechiul Testament era considerat ca un blestem al Lui Dumnezeu, ei vor darui rodul pantecelui lor sa slujeasca Domnului. De la varsta de 10 ani Sfantul Ioan Botezatorul va trai si va sluji Domnului intr-o pestera, hranindu-se doar cu miere salbatica si cu fructe, tot timpul petrecandu-l in rugaciune. Avem in Sfantul Ioan Botezatorul pilda de traire duhovniceasca a vietii noastre pamantesti : simplitatea, saracia de buna voie,smerenia,rugaciunea continua si mai presus de toate dragostea de Dumnezeu, de care ne invredniceste si pe noi pacatosii,Dumnezeule Cel in Treime slavit si marit pentru rugaciunile Sfantului Ioan Botezatorul, Inantemergatorul si placutul tau sfant . Amin

  • costel popescu Postat la 2013-08-29 11:17

    "Daca observati cum mor oamenii, veti vedea ca moartea unui om se aseamana, de obicei, cu pacatul sau. Dupa cum este scris: „Caci toti cei ce ridica sabia, de sabie vor pieri” (Matei 26:52). Fiecare pacat este un cutit si oamenii, de obicei, sunt ucisi prin pacatul pe care l-au comis cel mai usor. Un exemplu in acest sens ne este dat de catre Salomeea, fiica ticaloasa a Irodiadei, care a cerut si a primit de la Irod, capul Sfantului Ioan Botezatorul, pe o tipsie. Traind in Spania, in orasul Lerida [Loredo], impreuna cu exilatii Irod si Irodiada, intr-o iarna, Salomeea a vrut sa traverseze raul inghetat, Sikaris. Dar gheata s-a rupt si a cazut in apa pana la gat. Gheata s-a strans in jurul gatului ei si ea se rotea, dansand cu picioarele in apa, precum a dansat candva la curtea lui Irod. Cu toate acestea, nu a putut nici sa se ridice, nici sa se scufunde, pana cand o bucata ascutita de gheata i-a retezat capul. Apa i-a purtat trupul in aval, iar capul a fost adus Irodiadei pe o tipsie, precum odata a fost adus capul Sfantului Ioan Botezatorul."

  • costel popescu Postat la 2012-08-28 15:52

    Sfantul Ioan Botezatorul ma duce tot timpul cu gandul la smerenie. Iata ce marturiseste el despre sine: "Eu trebuie sa ma micsorez, iar El trebuie sa creasca". Parintele Nicolae Steinhardt comenteaza aceasta marturisire: "Firesc ii era omului rationamentul cu totul invers: sa voiasca a creste si a propasi el pe seama si in dauna celorlalti. Ceilalti? Sa-l admire, sa-l slujeasca. Sa-l rasfete, sa-l ridice in slavi!... "Si totusi Ioan Botezatorul aceasta chiar face, lucrul acesta de necrezut, de potrivnic firii, de scandalos pentru orice psihie normala: pe sine se vrea micsorandu-se, pe celalalt crescand, biruind, afirmandu-se, implinindu-se! De aceea si este fraza de la Ioan 3, 30 atat de nepamanteasca, de fara de pereche, de anevoie asimilabila mintilor noastre". Sa ne ajute Dumnezeu sa dobandim aceasta smerenie.

  • Vasa NastaPostat la 2011-08-29 12:39

    Va multumesc pentru consistenta constructiva a articolului ! Sfantul Ioan Botezatorul sa primeasca rugaciunile inaltate cu ravna ! Amin.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox