Biserica monument istoric din Santejude a fost resfintita

Una dintre bisericile marcate de istorie din Arhiepiscopia Clujului este cea ortodoxa din Santejude, al carei acoperis a fost refacut recent, astfel ca duminica, 15 mai, cei 120 de enoriasi l-au primit in mijlocul lor pe Preasfintitul Irineu Bistriteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, care a resfintit locasul si a oficiat aici Sfanta Liturghie arhiereasca, adresandu-le oamenilor cuvinte pentru suflet. Biserica este asezata pe o colina, la mica distanta de locuintele satenilor. Aici s-a amenajat un podium special pentru oficierea slujbelor de astazi, toti credinciosii luand parte la acest eveniment important din viata religioasa a satului lor.

Biserica din lemn – monument istoric cu hramul „Sfantul Dumitru” din Santejude, comuna Taga, judetul Cluj, a fost construita dupa anul 1701, in stil maramuresan. A fost ridicata din lemn, pe temelie din piatra, prin contributia integrala a credinciosilor din parohie.

Fiind declarata monument istoric, reparatiile la aceasta biserica necesita proceduri legale complexe si costisitoare, ultimul proces de renovare fiind efectuat anul trecut, cand a fost restaurat acoperisul din sindrila. Investitia a costat 20.000 de lei.

In anul 1858, biserica a fost renovata, refacandu-se atunci si pictura, din care, potrivit preotului paroh Florin Runcan, se pastreaza in prezent doar 10%.

„Anul trecut a fost schimbat tot acoperisul care este cu sindrila. Pentru ca biserica este monument istoric, am primit aviz doar pentru a renova acoperisul, pentru ca era intr-o stare foarte degradata, ploua in biserica. 25.000 de lei s-au investit in renovarea acoperisului. In continuare, vor fi demarate procedurile pentru restaurarea picturii interioare. Am luat legatura cu un restaurator care va veni sa constate ce se poate face. Restauratorul spune ca doar actele necesare vor costa in jur de 20.000 de lei”, a declarat preotul Florin Runcan.

Sursa: radiorenasterea.ro
 

.

16 Mai 2011

Vizualizari: 530

Voteaza:

Biserica monument istoric din Santejude a fost resfintita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE