Concertul Melosul Bizantului - Grupul Nectarie Protopsaltul si Ioannis Arvanitis

Concertul “Melosul Bizantului”, menit sa descopere publicului frumusetea, ritmul si bucuria cantarii bizantine, face parte din proiectul cultural "Arca Bizantina - Dialog intercultural muzical istorie-contemporaneitate”, initiat de Asociatia Nectarie Protopsaltul si cofinantat de catre Autoritatea finantatoare Administratia Fondului Cultural National.

Noutatea acestui proiect, consta in adresarea catre iubitorii de muzica clasica prin organizarea a doua seminarii tematice, insotite de exemplificari practice, sustinute de cercetatori si interpreti de seama, cu experienta atat in zona muzicii bizantine, cat si a celei apusene.

Concertul va veni in completarea seminariilor si va trece dincolo de limitele descriptive ale temelor abordate in cadrul acestora.

Invitatul extraordinar al concertului si al unuia dintre seminarii este Ioannis Arvanitis.

Programul Seminariilor “Melosul Bizantului”

Universitatea Nationala de Muzica, Sala “Dinu Lipatti”, Str. Stirbei Voda nr. 33

Luni, 24 octombrie, 17:30

• O introducere in muzica bizantina – Constantin Secara si Costin Moisil
• Metrica imnelor bizantine din perspectiva teologica – Diacon Cornel Coman si Sabin Preda
• De la neuma la interpretare sau Despre procesul compozitional in muzica bizantina – Nicolae Gheorghita

Miercuri, 2 noiembrie, 17:30

• Muzica clasica europeana si cantarea bizantina. O abordare comparativa – Ion Minoiu
• Ritmul cantarilor bisericesti in trecut si acum – Ioannis Arvanitis (Atena)

Concertul Melosul Bizantului - Grupul Nectarie Protopsaltul si Ioannis Arvanitis


Programul Concertului “Melosul Bizantului”

Sala Radio, Studioul “Mihail Jora”, Str. General Berthelot nr. 60-64

Joi, 3 noiembrie, 19:00

Partea I-a

1. Exapostilarii la praznicul Sfantului Sava, glas 3, melodie traditionala, traducere metrica de diacon Constantin Cornel Coman
2. Cantare responsoriala: Cantarea celor trei tineri, glas 1, melodie traditionala
3. Cantare antifonica: Treptele antifoanelor Invierii, glas 2, pusa pe note de Grigorie Protopsaltul si Hurmuz Hartofilax, talmacita in romaneste de Macarie Ieromonahul, sec. XIX
4. Cantare pe opt glasuri: Slava vecerniei la Adormirea Nascatoarei de Dumnezeu, de Petru Lambadarie, sec. XVIII, adaptata in romaneste de Dimitrie Suceveanu
5. Polieleu Robii Domnului, glas 1, dupa Grigore Simonopetritul, sec. XX
6. Exapostilarii la praznicul Sfantului Nicolae, glas 2, melodie traditionala, traducere metrica de diacon Constantin Cornel Coman
7. Irmos calofonic: Τη εικόνι τη χρυσή (Chipului celui de aur), glas 4, de Petru Berechet, sec. XVII-XVIII. Cratima, glas 4, de Ioan Protopsaltul, sec. XVIII

Partea a II-a

8. Canonul Sfintilor Brancoveni, cantarile I-a si a VIII-a, cu catavasiile Adormirii Nascatoarei de Dumnezeu, glas 1, alcatuire a diaconului Constantin Cornel Coman, sec. XXI
9. Anagrama: Πανάγιε Νικόλαε (Preasfinte Nicolae), glas 5, de Ioan Cucuzel, sec. XIII, transcrisa de Ioannis Arvanitis
10. Pasapnoarie cu cratima, glas 3, de Mihalache Moldovlahul, sec. XVIII

Ioannis Arvanitis (n. 1961) este unul dintre cei mai renumiti cantareti de muzica bizantina si totodata un specialist in paleografie muzicala, autorul teoriei care permite cea mai plauzibila reconstructie a cantarilor din perioada Imperiului Bizantin. Fizician si doctor in muzicologie cu o teza privind ritmul muzicii bizantine si transcrierea vechii notatii, a predat muzica bizantina si muzica traditionala greceasca la Universitatea Ionica din Corfu, Conservatorul Philippos Nakas din Pireu, Societatea de Diseminare a Muzicii Nationale condusa de Simon Karas s.a.

Ioannis Arvanitis are o indelungata activitate ca psalt in Atena si insula Evia. Este dirijorul corului Hagiopolitis, specializat in interpretarea vechii muzici bizantine si a traditiei orale a Muntelui Athos, si a colaborat cu prestigioase coruri de muzica religioasa medievala, ca transcriitor de cantari, corist ori dirijor: Cappella Romana, Romeiko (SUA), Greek Byzantine Choir (Grecia), Ensemble Organum (Franta).

Sabin Preda (n. 1976) este lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii Bucuresti, doctor al Universitatii Aristotelis din Tesalonic, cercetator in domeniul hermeneuticii biblice si traducator de poezie veche imnografica. Psalt din 1998, membru al grupurilor Stavropoleos si Nectarie Protopsaltul, este conducatorul acestuia din urma din anul 2008.

Muzica bizantina de astazi este urmasa cantarii care a inflorit in Imperiul Bizantin. O muzica cu o traditie scrisa de peste un mileniu, cu rafinate si complexe compozitii nu mai prejos de cele ale muzicii apusene. O muzica vie, in care creatii vechi – transmise aproape neschimbat sau, dimpotriva, care au suferit in timp numeroase prefaceri – stau alaturi de altele alcatuite in anii din urma. Un mestesug si o arta, predate din generatie in generatie, de la dascal la ucenic.

In istoria muzicii romanesti, cantarea bizantina a ocupat un loc de frunte. Pana in anii 1800, a fost singura muzica din Principate transmisa nu doar prin traditia orala, ci si prin intermediul notatiei muzicale. Astfel, manuscrisele de muzica bizantina sunt documentele cele mai importante in incercarea de a reconstrui, fragmentar, lumea sonora a romanilor din secolele XV-XVIII.

O revigorare a traditiei, slabite in ultimele doua secole, are loc dupa 1990. In Bucuresti, Iasi, apoi in alte orase si in manastiri, apar focare de dezvoltare a cantarii bizantine, tinerii fiind cei dintai care descopera frumusetea acestei arte si doresc sa o impartaseasca. Unul din grupurile cele mai insemnate de astfel de tineri muzicieni este Grupul Nectarie Protopsaltul, care a implinit anul acesta 10 ani de activitate.

Grupul Nectarie Protopsaltul este preocupat de identificarea partiturilor valoroase si de redarea lor intr-o forma cat mai apropiata de cea originala, tinand seama, in egala masura, de cercetarile muzicologice si liturgice si de traditia orala vie. De asemenea, este interesat de raspandirea acestor cunostinte in randul cantaretilor, incepatori sau avansati, prin activitatile legate de pregatirea concertelor si a inregistrarilor si prin cursurile organizate de catre conducatorul grupului, Sabin Preda. Acestora li se alatura initierea si editarea colectiei “Antologie de cantari psaltice”, in care au aparut, pana la aceasta data, trei volume.

Deschiderea catre publicul larg s-a realizat prin sustinerea de concerte de muzica bizantina integrate in evenimente patronate de institutii de cultura (Institutul Cultural Roman, Muzeul Taranului Roman, Muzeul National Cotroceni, Festivalul Archaeus, Institutul Ecumenic de Muzica Sacra etc.) si prin inregistrarea si editarea de discuri, 7 albume fiind lansate pana in prezent.

17 Octombrie 2011

Vizualizari: 1434

Voteaza:

Concertul Melosul Bizantului - Grupul Nectarie Protopsaltul si Ioannis Arvanitis 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE