Vineri, 21 ianuarie, in sala „Elie Miron Cristea” a centrului eparhial a avut loc consfatuirea semestriala a profesorilor de religie din Episcopia Caransebesului. La consfatuirea prezidata de Preasfintitul Parinte Lucian Episcopul Caransebesului, au participat 117 profesori de religie din judetul Caras-Severin. In debutul intalnirii, parintele Daniel Alic consilier cultural al Episcopiei Caransebesului a aratat importanta intalnirilor periodice dintre profesorii de religie si reprezentantii centrului eparhial, acest lucru ducand la o mai buna informare a profesorilor din eparhie si la cunoasterea mai atenta a activitatilor acestora.
S-a vorbit si despre proiectele catehetice ale parohiilor si s-a amintit de importanta sustinerii acestora si de catre scoli, prin profesorii de religie. Parintele Daniel Alic a aratat ca „Proiectele catehetice ale Patriarhiei Romane trebuie sa fie o prioritate pastorala si misionara nu numai pentru preoti, ci si pentru profesorii de religie. Fara sprijin reciproc, toate initiativele Patriarhiei Romane sau ale Episcopiei Caransebesului sunt ingreunate sau, uneori, lipsite de izbanda”.
Tinand cont de faptul ca anul 2011 a fost proclamat in Patriarhia Romana ca „Anul omagial al Sfantului Botez si al Sfintei Cununii ” , la intalnire s-a citit hotararea Sfantului Sinod 4712 din 15 iulie 2010, hotarare in care se arata programul-cadrul pentru realizarea, in anul 2011, a proiectului religios-duhovnicesc, cultural-editorialistic si mediatic intitulat „2011 – Anul omagial al Sfantului Botez si al Sfintei Cununii in Patriarhia Romana” elaborat de Cancelaria Sfantului Sinod, cu aprobarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel.
In continuare parintele profesor Sorin Otelariu, inspector scolar de specialitate pentru disciplina religie, a precizat faptul ca urmeaza un calendar bogat in activitati devenite traditionale: faza locala si judeteana a olimpiadei de religie, simpozionul european „Didactica”, in cadrul caruia au loc doua concursuri nationale aflate la editia a IV-a: „Arta luminii” - pentru creatii de arta plastica si „Intruparea Cuvantului” - pentru creatii literare. De asemenea parintele inspector a prezentat statutul orei de religie in noua lege a invatamantului, indemnand profesorii de religie care iti desfasoara activitatea in scolile si liceele judetului Caras-Severin sa isi imbunatateasca continuu metodele si cunostintele pedagogice, pentru a-si indeplini cu succes misunea cu care au fost investiti de catre Biserica.
In continuare Preasfintitul Parinte Episcop Lucian a indemnat profesorii de religie la intensificarea activitatilor cu elevii si o mai buna colaborare intre profesorii de religie si preoti. „Din pacate – a afirmat Preasfintitul Parinte Episcop Lucian in scolile eparhiei sunt si probleme de comunicare si alte neajunsuri ale invatamantului religios. Credem si nadajduim ca eforturile noastre comune vor indrepta aceste situatii. In primul rand trebuie imbunatatita frecventa elevilor la slujbele Bisericii, iar profesorii de religie sa fie constienti de misiunea lor prin implicare nu numai in actul didactic si activitati scolare, ci si in activitati extrascolare legate de viata parohiala”.
La finalul intalnirii s-a distribuit brosura „Apostolat educational. Ora de religie – cunoastere si devenire spirituala ”, brosura tiparita de Patrriarhia Romana cu sprijinul Guvernului Romaniei, prin Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, oferita gratuit profesorilor din Patriarhia Romana, preotilor, directorilor de scoli si altor persoane , implicate in activitatile educationale din Patriarhia Romana.
Sursa: episcopiacaransebesului.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.