Cursuri de muzeograf la Baile-Herculane

Luni, 9 mai 2011, in staţiunea Baile Herculane de pe Valea Cernei, judetul Caras-Severin, au debutat cursurile pentru inca 40 de participanti, din grupul tinta al programului de pregatire profesionala pentru ocupatia de muzeograf, cod C.O.R. 243103, in cadrul proiectului: „PREGATIREA RESURSELOR UMANE PENTRU VALORIFICAREA ȘI PROMOVAREA PATRIMONIULUI CULTURAL NATIONAL”- POSDRU/81/3.2/S/53777.

Seria a doua, cuprinzand patruzeci de persoane cu studii superioare din cadrul Episcopiei Caransebesului s-au prezentat in fata lectorilor Centrului de Pregatire Profesionala in Cultura, din cadrul Ministerului Culturii si Patrimoniului National, pentru a-si insusi din cunostintele si experienta acestora.

Angajati din grupul tinta, preoti dar si personal neclerical, administreaza 193 de monumente istorice de clasa A si B, precum si un bogat tezaur de bunuri mobile de patrimoniu ce necesita o inventariere si clasare cat mai urgenta. Atat la nivel national prin unitatile ierarhice, dar si local, s-au incheiat protocoale de colaborare cu Ministerul Internelor si Reformei Administrative pentru evaluarea si protectia bunurilor culturale pentru a carui aplicabilitate era insa necesara o inventariere, clasare si realizarea unei baze de date electronice a acestora, prin utilizarea standardului international de identificare, avand in vedere faptul ca, grupul ţinta activeaza intr-o zona de granita unde comertul ilicit este bine dezvoltat.

Participarea la cursul de formare profesionala pentru ocupaţia de muzeograf nu este conditionata de administrarea in mod direct a unor bunuri de patrimoniu. Criteriile de selectie au fost determinate de capacitatea de comunicare si lucru in echipa, disponibilitatea de timp pentru participare programul de formare, dar si de motivatia prezentata de fiecare participant in parte, corelate cu nevoia de pregatire specifica.
Implicarea grupului tinta se va realiza prin participarea la sesiunile de formare, workshop-uri, schimburi internationale, participarea la realizarea workshop-urilor in calitate de co-formatori dupa obtinerea competentei de formator, a muzeelor virtuale si a bazelor de date.

Durata unui curs de formare este de 240 de ore si se desfasoara in localitatea Baile Herculane (modulul 1 si modulul 3) si in judetele Mehedinti si Caras-Severin (modulul 2) in perioada martie - octombrie 2011. Fiecare curs de formare se va desfasura pe grupe si va avea trei module dupa cum urmeaza: modulul 1: paisprezece zile (optzeci de ore) – teorie; modulul 2: cincisprezece zile (o suta douazeci de ore) - teorie si pregatire practica; modulul 3: cinci zile (patruzeci de ore) - recapitulare si examinare. Urmatoarele serii isi vor desfasura cursurile sub indrumarea lectorilor, cate doua saptamani, succesiv, incepand din 23 mai a.c.

Proiectul sustine dezvoltarea unui parteneriat in vederea valorificarii si promovarii bunurilor culturale.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro
 

11 Mai 2011

Vizualizari: 436

Voteaza:

Cursuri de muzeograf la Baile-Herculane 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE