Cursuri de muzeograf in Episcopia Severinului si Strehaiei

Luni, 4 iulie, in statiunea Baile Herculane situata pe Valea Cernei, judetul Caras-Severin, va debuta a patra faza a cursurilor de perfectionare pentru participantii ce fac parte din grupul-tinta al programului de pregatire profesionala pentru ocupatia de muzeograf, in cadrul proiectului european „Pregatirea resurselor umane pentru valorificarea si promovarea patrimoniului cultural national ” derulat de Episcopia Severinului si Strehaiei in parteneriat cu Episcopia Caransebesului.

A patra serie de cursanti, cuprinzând patruzeci de persoane cu studii superioare din cele doua eparhii, Episcopia Caransebesului si Episcopia Severinului si Strehaiei, s-a prezentat in fata lectorilor Centrului de Pregatire Profesionala in Cultura, din cadrul Ministerului Culturii si Patrimoniului National, pentru a-si insusi din cunostintele si experienta acestora.

Angajati din grupul-tinta, preoti si personal neclerical, administreaza 193 de monumente istorice de clasa A si B si un bogat tezaur de bunuri mobile de patrimoniu ce necesita o inventariere si clasare cât mai urgenta. Atât la nivel national, prin unitatile ierarhice, dar si local, s-au incheiat protocoale de colaborare cu Ministerul Internelor si Reformei Administrative pentru evaluarea si protectia bunurilor culturale, pentru a carei aplicabilitate erau insa necesare o inventariere, o clasare si o realizare a unei baze de date electronice a acestora, prin utilizarea standardului international de identificare, având in vedere faptul ca grupul-tinta activeaza intr-o zona de granita unde comertul ilicit este bine dezvoltat.

Participarea la cursul de formare profesionala pentru ocupatia de muzeograf nu este conditionata de administrarea in mod direct a unor bunuri de patrimoniu.

Criteriile de selectie au fost determinate de capacitatea de comunicare si lucru in echipa, disponibilitatea de timp pentru participare la programul de formare, dar si de motivatia prezentata de fiecare participant in parte, corelate cu nevoia de pregatire specifica.

Implicarea grupului-tinta se va realiza prin participarea la sesiunile de formare, workshopuri, schimburi internationale, iar apoi, la realizarea workshopurilor in calitate de co-formatori dupa obtinerea competentei de formator, a muzeelor virtuale si a bazelor de date.

Durata unui curs de formare este de 240 de ore si se desfasoara in localitatea Baile Herculane (modulul 1 si modulul 3) si in judetele Mehedinti si Caras-Severin (modulul 2), in perioada martie-octombrie 2011. Fiecare curs de formare se desfasoara pe grupe si va avea trei module, dupa cum urmeaza: modulul 1: paisprezece zile (optzeci de ore) - teorie; modulul 2: cincisprezece zile (o suta douazeci de ore) - teorie si pregatire practica; modulul 3: cinci zile (patruzeci de ore) - recapitulare si examinare.

Proiectul sustine dezvoltarea unui parteneriat in vederea valorificarii si promovarii bunurilor culturale.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.

30 Iunie 2011

Vizualizari: 239

Voteaza:

Cursuri de muzeograf in Episcopia Severinului si Strehaiei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE