Luni, 4 iulie, in statiunea Baile Herculane situata pe Valea Cernei, judetul Caras-Severin, va debuta a patra faza a cursurilor de perfectionare pentru participantii ce fac parte din grupul-tinta al programului de pregatire profesionala pentru ocupatia de muzeograf, in cadrul proiectului european „Pregatirea resurselor umane pentru valorificarea si promovarea patrimoniului cultural national ” derulat de Episcopia Severinului si Strehaiei in parteneriat cu Episcopia Caransebesului.
A patra serie de cursanti, cuprinzând patruzeci de persoane cu studii superioare din cele doua eparhii, Episcopia Caransebesului si Episcopia Severinului si Strehaiei, s-a prezentat in fata lectorilor Centrului de Pregatire Profesionala in Cultura, din cadrul Ministerului Culturii si Patrimoniului National, pentru a-si insusi din cunostintele si experienta acestora.
Angajati din grupul-tinta, preoti si personal neclerical, administreaza 193 de monumente istorice de clasa A si B si un bogat tezaur de bunuri mobile de patrimoniu ce necesita o inventariere si clasare cât mai urgenta. Atât la nivel national, prin unitatile ierarhice, dar si local, s-au incheiat protocoale de colaborare cu Ministerul Internelor si Reformei Administrative pentru evaluarea si protectia bunurilor culturale, pentru a carei aplicabilitate erau insa necesare o inventariere, o clasare si o realizare a unei baze de date electronice a acestora, prin utilizarea standardului international de identificare, având in vedere faptul ca grupul-tinta activeaza intr-o zona de granita unde comertul ilicit este bine dezvoltat.
Participarea la cursul de formare profesionala pentru ocupatia de muzeograf nu este conditionata de administrarea in mod direct a unor bunuri de patrimoniu.
Implicarea grupului-tinta se va realiza prin participarea la sesiunile de formare, workshopuri, schimburi internationale, iar apoi, la realizarea workshopurilor in calitate de co-formatori dupa obtinerea competentei de formator, a muzeelor virtuale si a bazelor de date.
Durata unui curs de formare este de 240 de ore si se desfasoara in localitatea Baile Herculane (modulul 1 si modulul 3) si in judetele Mehedinti si Caras-Severin (modulul 2), in perioada martie-octombrie 2011. Fiecare curs de formare se desfasoara pe grupe si va avea trei module, dupa cum urmeaza: modulul 1: paisprezece zile (optzeci de ore) - teorie; modulul 2: cincisprezece zile (o suta douazeci de ore) - teorie si pregatire practica; modulul 3: cinci zile (patruzeci de ore) - recapitulare si examinare.
Proiectul sustine dezvoltarea unui parteneriat in vederea valorificarii si promovarii bunurilor culturale.
Sursa: episcopiaseverinului.ro
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.