Expozitia de pictura religioasa pe sticla, Cercul micilor iconari

Joi, 29 septembrie 2011, ora 17.00, la Muzeul National al Unirii Alba Iulia va fi vernisata expozitia de pictura religioasa pe sticla, Cercul micilor iconari.

Evenimentul marcheaza si implinirea a cinci ani de la debutul acestui inedit program educational dedicat prescolarilor si elevilor din clasele primare si gimnaziale, desfasurat sub coordonarea inimosilor restauratori si muzeografi ai muzeului albaiulian: Ileana Partenie, Sorina Voju, Daniela Burnete si Elena Cucui. In toata aceasta perioada peste 500 de copii au fost initiati in tainele picturii pe sticla, iar icoanele realizate de ei, dupǎ modele originale din patrimoniul muzeului, a depasit numarul de 1000.

Succesul proiectului a fost confirmat si anul acesta, cand tot mai multe scoli din Alba Iulia, dar si din mediul rural au dorit sa participe la aceasta actiune.

Dintre aceste institutii de invatamant amintim: Scoala cu clasele I-VIII “Vasile Goldis” Alba Iulia, Scoala cu clasele I-VIII „Avram Iancu” Alba Iulia, Scoala cu clasele I-VIII “Ion Agarbiceanu” Alba Iulia, Scoala cu clasele I-VIII “Mihai Eminescu” Alba Iulia, Scoala cu clasele I-VIII “Mihai Eminescu” Ighiu, Scoala cu clasele I-IV Bucerdea Vinoasǎ, Scoala cu clasele I-VIII “Septimiu Albini” Cut si Scoala cu clasele I-VIII Nr. 22, Timisoara. De remarcat ca printre colaboratori gasim si scoli din alte judete. Astfel, 17 elevi de la scoala nr.22 din Timisoara, au participat la doua zile de cursuri intensive de pictura pe sticla.

Treptat o parte dintre cursantii avansati au inceput sa participe si sa obtina premii la concursurile de profil organizate pe plan local si national: Rasinari/Sibiu, 6 decembrie 2010, „Icoana din sufletul copilului”, premiul II: Cristina Rusu, Cristina Mariuta, Ana Maria Pistanila, Scoala populara de arte „Tudor Jarda”, Cluj-Napoca, 30 mai 2011, „Icoana…parte din suflet”, premiul I: Burta Madalina, Cut, premiul II: Negrut Raluca, Alba Iulia.

Expozitia care va fi vernisata joi, 29 septembrie va cuprinde si lucrarile realizate de copii in cadrul Scolii de Vara, o actiune initiata de Consiliul Judetean Alba, care s-a desfasurat in centrele catehetice din judet (Centrul cultural-catehetic “Sf. Ioan Botezatorul” Alba Iulia, “Sf. Ioan Valahul” Cut, “Sf. Ciprian” Limba si “Sf. Treime” Hapria).

Manifestarea este organizata de Consiliul Judetean Alba si Muzeul National al Unirii Alba Iulia, in parteneriat cu Primaria Municipiului Alba Iulia, Parohia ortodoxa „Sf. Apostoli Petru si Pavel” Alba Iulia si Alba Mall. Muzeul albaiulian va gazdui expozitia in perioada 29 septembrie - 15 octombrie 2011.

Sursa: Radio Reintregirea
 

.

28 Septembrie 2011

Vizualizari: 359

Voteaza:

Expozitia de pictura religioasa pe sticla, Cercul micilor iconari 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE