Facultatea de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul” din Bucuresti implineste 130 de ani. Institutia de invatamant teologic superior si-a deschis portile la 16 noiembrie 1881.
Pr. Prof. Dr. Stefan Buchiu, decanul Facultatii de Teologie din Bucuresti a precizat pentru TRINITAS TV faptul ca „Facultatea a luat fiinta din initiativa unor ierarhi din Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane pentru ca se impunea o astfel de scoala pentru pregatirea preotilor. La inceput au fost doar sapte profesori si circa 50 de studenti. Ea a cunoscut o dezvoltare remarcabila la inceputul secolului al XX-lea asa incat in perioada interbelica era facultatea cu cei mai multi studenti din sud-estul Europei”.
De-a lungul timpului, Facultatea de Teologie Ortodoxa s-a confruntat cu numeroase dificultati, din cauza diferitelor regimuri politice care s-au succedat la conducerea tarii.
„In anul 1948, din cauza contextului istoric, s-a transformat in Institut Teologic de grad universitar. Calitatea invatamantului insa nu a avut de suferit in aceasta perioada de 40 de ani pentru ca erau profesori foarte bine pregatiti din perioada anterioara si as numi pe parintele Dumitru Staniloae sau pe parintele Ioan Coman si altii. In anul 1991 am revenit in Universitatea din Bucuresti si in cele doua decenii care au trecut de atunci Facultatea noastra a dezvoltat noi specializari. Avem la ora actuala patru specializari. Teologie Pastorala cu o durata de patru ani, apoi cu o durata de trei ani Teologie Didactica pentru profesorii si profesoarele de Religie, Asistenta Sociala si Arta Sacra. Avem, de asemenea, si un numar de opt masterate care pregatesc absolventii nostri de facultate si nu in ultimul rand o scoala doctorala”, a mai precizat parintele profesor decan Stefan Buchiu.
Amplasata in centrul Bucurestiului, nu departe de Complexul Catedralei patriarhale, Facultatea de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul” constituie unul dintre cele mai vechi si mai importante repere ale invatamantului universitar romanesc.
In prezent se lucreaza la o monografie care va prezenta istoria si personalitatile care au marcat existenta acestei institutii.
Sursa: basilica.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.