Festivalul Tarafuri si Fanfare, editia a XI a

Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu şi Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă, în parteneriat cu Asociaţia Culturală „Arhetipuri: datini, muzică, rost”, organizează, în perioada 10-11 septembrie 2016, începând cu ora12:00, cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Tarafuri şi Fanfare.

Veţi descoperi, şi de această dată, istorisiri cu totul speciale din lumea satului de ieri, păstrate cu grijă, peste ani, de bătrânii muzicanţi, care ştiu întotdeauna să le povestească tainic, cu strălucire în priviri, ca într-o revedere, preţ de câteva clipe, cu cei care nu mai sunt, însă le-au lăsat moştenire cântecul şi datinile străbune.
Festivalul Tarafuri şi Fanfare reprezintă mai mult decât noţiunea care îl defineşte. Nu este un simplu festival. Este o manifestare de credinţă că muzica tradiţională din vetrele satelor noastre încă îşi poartă menirea prin bătrânii muzicanţi care cunosc sensul sărbătorilor şi al rânduielilor, fiind cei care pot explica rostul cântecelor bătrâneşti şi legătura lor cu satul tradiţional care s-a transformat după cum „au dictat” vremurile. Ei vor zice cântece de joc, de dragoste, de jale, hore, sârbe, doine şi balade, cântece lirice, de lume. Festivalul Tarafuri şi Fanfareeste o întâlnire emoţionantă cu numeroşi purtători de tradiţii care au ce povesti!

Începând din acest an, Festivalul Tarafuri şi Fanfare reconturează atmosfera târgurilor de odinioară: cu muzicanţi, cu bucate alese pregătite de socăciţe iscusite, cu meşteri populari care îşi etalează măiestria. Aşadar, vă invităm la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la 10 şi 11 septembrie 2016, la scena de pe lac şi la Târgul de ţară, la o întâlnire specială cu Taraful din Băbiciu (Olt), Nea Titi Burcea, lăutarul din Băduleasa (Teleorman), Taraful Gorjului, Comunitatea din Vinerea (Alba), Fanfara din Turnişor (Sibiu), Mihai şi Firuţa Moldovan, de pe Valea Idicelului (Mureş), Fluieraşii din Polovragi (Gorj) şi tinerii sibieni “Fluier verde”.Ei vor demonstra că muzica tradiţională, o parte importantă a patrimoniului românilor, este inegalabilă.

Vă veţi întâlni şi cu meşteşugurile, ridicate la rang de artă, prin intermediul unor oameni cu totul speciali: Daciana Ungureanu (artă decorativă, Gorj), George Dumitru (ţest, Teleorman), dar şi cu meşteri neîntrecuţi care cunosc secretele construirii de instrumente muzicale. Totodată, Comunitatea din Vinerea va sosi în Dumbravă cu multe poveşti: din „Câmpul Pâinii”, despre rânduială, port, joc, gastronomie.

Din acest an, Festivalului Tarafuri şi Fanfare i se alătură şi Doina Lavric Parghel, a cărei voce emoţionantă, însoţită de sunetul cobzei sale fermecate şi de poveşti arhaice aduse de pe plaiuri bucovinene, va completa imaginea satului de odinioară. Doina Lavric s-a născut la Lişna, la 14 mai 1955. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava în anul 1979. Vreme de 23 de ani a fost profesoară de limba română în oraşul în care şi-a structurat studiile universitate însă, dragostea pentru folclor a fost prioritară, interpreta căutând necontenit în zestrea neamului, pe plaiuri bucovinene, poveşti şi cântece fără egal. Pe acestea le-a aşezat într-o serie de albume colective dar şi individuale. Timp de cinci ani, între 2005 şi 2010, Doina Lavric a cântat alături de Grigore Leşe atât pe scenele din ţară cât şi din străinătate.

Vă invităm, aşadar, la FestivalulTarafuri şi Fanfare, sărbătoarea muzicii ţărăneşti, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, un muzeu viu, unul dintre cele mai frumoase muzee etnografice ale lumii!

Acţiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu

Un eveniment cultural susţinut de Carrefour Sibiu, recomandat de Smart FM!
 

01 Septembrie 2016

Vizualizari: 71

Voteaza:

Festivalul Tarafuri si Fanfare, editia a XI a 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE