Hram la Schitul Coltul Chiliilor

Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon este sărbătorit şi de obştea de la Schitul Colţul Chiliilor, din Zărneşti, judeţul Braşov. Schitul de la Colţul Chiliilor este condus de părintele stareţ Ioanichie Cotuţiu. În vârf de munte, sub stâncile Pietrei Craiului, a existat în vechime un schit. În grotele de aici se găseşte o biserică în stil ortodox - săpată în stâncă, precum şi chilii ale sihaştrilor de demult. Schitul este atestat documentar de la 1723.

Lăcaşul de cult apare şi în documentele de epocă dintre anii 1761 şi 1762, când generalul Bucov, la ordinul împărătesei Maria Tereza, de la Viena, a dat ordin pentru arderea şi dărâmarea tuturor mănăstirilor din Transilvania, apoi în Ţara Făgăraşului, trecând şi în Ţara Bârsei.

Urmele şi amintirea schitului s-au înrădăcinat adânc în sufletul şi inima credincioşilor din Zărneşti şi împrejurimi, iar vestigiile rămase şi grota săpată providenţial în stâncă au constituit până în ziua de astăzi pelerinaje la sărbătoarea Sfântului Pantelimon şi la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Paraschiva, pe 14 octombrie, conform celor precizate de arhimandritul Visarion Joantă, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului.

Sursa: ziarullumina.ro
 

.
Pe aceeaşi temă

27 Iulie 2016

Vizualizari: 483

Voteaza:

Hram la Schitul Coltul Chiliilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE