Crestinii il sarbatoresc astazi, 10 februarie 2014, pe Sfantul Sfintit Mucenic Haralambie. In aceasta zi, Parohia Flamanda si-a sarbatorit hramul, prilej cu care Sfanta Liturghie a fost oficiata de catre Preasfintitul Parinte Varlaam Ploiesteanu, Episcop Vicar Patriarhal, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.
In cuvantul de invatatura rostit la hramul parohiei Flamanda din Capitala, Preasfintia Sa a vorbit despre persecutiile suferite de Sfantul Haralambie:”Sfantul Haralambie a fost ucis pentru Hristos in timpul imparatului Septimiu Sever, in anul 202, cand la varsta de 113 ani in calitate de Episcop al Magneziei a fost arestat de catre Iulian, proconsulul acestui oras, si obligat sa accepte religiile pagane si sa renunte la religia sa crestina. Insa, Sfantul Haralambie a dat dovada unei fermitati si a unei demnitati cu totul exceptionale motiv pentru care atitudinea sa a ajuns si la urechile imparatului si atunci Episcopul Haralambie a fost chemat la Antiohia si obligat de imparat personal sa renunte la credinta crestina. Vazand fermitatea si imparatul a ordonat persecutarea lui, soldatii purtandu-l pe strazile orasului cu barba infasurata in jurul gatului, tragandu-l de barba sau cu diferite instrumente de tortura jupuindu-i pielea de viu”.
Potrivit traditiilor romanesti, el este cel care are putere asupra ciumei, holerei. El este considerat si ocrotitor al culturilor agricole si un model de demnitate crestina in vreme de incercare.
„Este cunoscut de fiecare dintre noi ca un sfant vindecator. Sa ne adresam lui cu incredere cand avem necazuri cu sanatatea noastra trupeasca, sa ii cerem ajutorul si atunci cand suferim de putina credinta sau de credinta indoielnica, cand suferim de comoditate si mergem din ce in ce mai rar la Biserica, sa il rugam pe Sfantul Ierarh Haralambie ca sa ne izbaveasca de toate aceste neputinte sufletesti ca sa putem cultiva o credinta puternica, o credinta marturisitoare asa cum marturisitoare a fost viata si sfarsitul sau printro conduita crestina ireprosabila, prin iubirea si ajutorarea semenilor nostri ca marturie vie a iubirii noastre fata de Dumnezeu”, a spus Preasfintia Sa, potrivit Radio TRINITAS.
La finalul Sfintei Liturghii de la Biserica Flamanda, Preasfintitul Parinte Varlaam Ploiesteanul i-a oferit parintelui Petru Moraru distinctia de sachelar, iar parintelui paroh David Pestroiu, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus”, pentru activitatea deosebita desfasurata atat la biserica, cat si in cadrul Centrului “Sfantul Haralambie” al Parohiei. Acelasi ordin, dar si diplome de onoare au mai fost oferite tuturor celor care au sprijinit biserica.
Dupa Sfanta Liturghie Preasfintitul Varlaam Ploiesteanul a fost sfintit centrul educational-social „Sfantul Haralambie” al parohiei Flamanda. Centrul are o capacitate de 60 de locuri in regim de gradinita si afther school.
In prezent sunt inscrisi 26 de copii dupa cum a precizat Parintele coordonator David Pestroiu.
„Avem doua categorii de beneficiari. Sunt cazurile sociale propriu zise provenind din familii cu probleme si cu disfunctii sociale. In al doilea rand avem si cazuri ale copiilor unor credinciosi care doresc sa ii aduca in aceste spatii ale Bisericii deoarece pun mare pret pe educatia crestina si pe respectul fata de valorile traditionale”, a spus Parintele David Pestroiu coordonatorul centrului educational-social Sfantul Haralambie al parohiei bucurestene Flamanda.
Sursa: basilica.ro
-
Sfantul Haralambie
Publicat in : Calendar ortodox -
Sfantul Haralambie
Publicat in : Vietile sfintilor -
Biserica Sfantul Haralambie - Balaneanu
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Sfantul Haralambie in credinta populara
Publicat in : Datini, obiceiuri si superstitii
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.