Inaltpreasfintitul Pimen implineste 82 de ani

Astazi Inaltpreasfintitul Pimen implineste 82 de ani.

Nascut in localitatea Greabanu, judetul Buzau, la data de 25 august 1929, Inaltpreasfintitul Pimen, Zainea Vasile din botez, este licentiat in Teologie si Arte plastice avand si studii de specializare la Universitatea din Koln intre anii 1976-1977.

Tuns in monahism la Manastirea Neamt in anul 1951 sub numele Pimen, este hirotonit ierodiacon, iar dupa 6 ani ieromonah (1957). Profesor la scolile monahale din manastirile Neamt si Secu, pedagog la Seminarul teologic din manastirea Neamt, Inaltpreasfintitul Pimen ajunge, staret la manastirea Putna (1957- 1961), apoi la manastirea ,,Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, din anul 1979 ocupand functia de exarh al manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor. Este numit episcop-vicar in 1982 al aceleiasi Arhiepiscopii, cu titlul „Suceveanul”. La 24 ianuarie 1991, Preasfintitul Pimen Suceveanul a fost ales Arhiepiscop al Sucevei si Radautilor. Instalarea a avut loc la Suceava la 3 martie 1991. Inaltpreasfintitul Parinte Pimen a indeplinit cateva misiuni peste hotare slujind la Arhiepiscopia Ortodoxa din America si Canada si fiind reprezentant al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane la Ierusalim.

Lucrari:
Icoana Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos si semnificatia ei teologica redata in frescele din nordul Moldovei, Insemnatatea teologica a icoanei Botezului Domnului, Icoana invierii, Cuvantul si icoana, Dobandirea, pastrarea si desavarsirea mantuirii noastre, Articole aparute in revista Mitropoliei Moldovei si Sucevei, O serie de articole, recenzii si cronici in „Mitropolia Moldovei si Sucevei” sau „Candela” de la Suceava.

Sursa: Radio Reintregirea
 

25 August 2011

Vizualizari: 245

Voteaza:

Inaltpreasfintitul Pimen implineste 82 de ani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE