IPS Pimen pastoreste de doua decenii Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor

Inalt Preasfintitul Pimen implineste astazi 20 de ani de arhierie in Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor. Cu acest prilej, la Catedrala arhiepiscopala din Suceava va fi savarsita Sfanta Liturghie, care va fi urmata de o slujba de multumire.

In tot acest timp, Arhipastorul Sucevei si Radautilor a desfasurat o bogata activitate liturgica, pastoral-misionara, culturala, filantropica si sociala. La initiativa Inalt Preasfintiei Sale, in ultimii ani Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor a construit sute de case pentru sinistratii din judetul Suceava.

IPS Pimen s-a nascut in satul Herasti, comuna Greabanu, judetul Buzau. Simtind chemare spre viata monahala, in 1948 isi indreapta pasii catre Manastirea Neamt. Ca frate de manastire, urmeaza cursurile Seminarului monahal, pe care il absolva in anul 1951. In acelasi an, pe data de 10 martie, este calugarit, iar pe 29 iunie este hirotonit diacon. Isi continua studiile la Facultatea de Teologie din Bucuresti, pe care le termina in 1957.

Incepand cu data de 1 august 1957, este numit staret la Manastirea Putna. In acelasi an, pe 6 octombrie, este hirotonit preot. In perioada 1974-1978 urmeaza cursurile de limba germana in cadrul Universitatii din Köln. Tot in perioada aceasta este trimis de Patriarhia Romana, pentru doua luni, la Arhiepiscopia Ortodoxa Romana cu resedinta in Detroit (SUA), apoi, pentru de opt luni (1978), a fost trimis, la Ierusalim, la Caminul Patriarhiei. I s-au incredintat functii de inalta raspundere: in perioada 1977-1982 activeaza ca exarh al manastirilor din Mitropolia Moldovei si Sucevei, pentru ca, in ziua de 24 iunie 1982, sa fie hirotonit Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor. Pe 24 ianuarie 1991 a fost ales Arhiepiscop al Sucevei si Radautilor, inscaunarea avand loc pe data de 3 martie 1991. (Constantin Ciofu)

Inaltpreasfintia Voastra,

Se implinesc 20 ani de cand Dumnezeu V-a incredintat spre pastorire poporul Sau din Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor.
La acest popas aniversar, rog pe Domnul nostru Iisus Hristos, „Pastorul cel mare al oilor”, sa Va fie totdeauna izvor de putere spre a implini misiunea grea, dar frumoasa la care V-a chemat.

Intru multi, buni si frumosi ani!
Cu frateasca dragoste intru Hristos Domnul,

† Teofan,

Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

Sursa: mmb.ro

23 Ianuarie 2011

Vizualizari: 296

Voteaza:

IPS Pimen pastoreste de doua decenii Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE