Liturghie Arhiereasca la Parohia Ileanda

La sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia Ileanda, cu prilejul hramului bisericii din localitate. Alături de Preasfinția Sa a slujit un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu protopopul Jiboului, părintele Dan Dregan. Credincioșii, au participat în număr mare la slujbă, cu atât mai mult cu cât aceasta este prima liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Petroniu în această parohie, de la înființarea Episcopiei Sălajului în anul 2008.

Despre satul Ileanda, primele date se cunosc din anul 1390, când se numea „Ilamdmeze” care se traduce prin „câmpie” sau „șes”, datorită faptului că satul era așezat lângă râul Someș, în regiunea de luncă numită „buruieni”.Datorită deselor inundații și a năvălirilor tătărești și turcești, care pricinuiau multe pagube locuitorilor, satul s-a mutat în vatra actuală, pe valea îngustă a Ilenzii, unde era mult mai protejat.Ca așezare bine organizată, localitatea se pare că a luat ființă între anii 1405-1467, la anul 1467 fiind amintită în documente sub numele de „Ilonda”.

În ceea ce privește viața bisericească de aici, prima biserică despre care avem știință este așa numita „biserica nobililor” datând din anul 1441, când a fost construită pe malul Someșului pe prima vatră a satului, fiind mutată ulterior odată cu refacerea satului, după dezastrul din 1600, pe marginea unui pârâu în mijlocul noului sat.

Următoarea biserică despre care avem date este „biserica ginerilor” construită în anul 1730, care a dăinuit până în anul 1969-1970 când pe temelia ei s-a construit actuala biserică din sat. Biserica a primit acest nume, „a ginerilor”, întrucât tradiția spune că au fost neînțelegeri între socrii și gineri la agapele ce se țineau la „biserica nobililor”. Și cum obiceiul era ca la aceste agape să se aducă pe lângă unele bucate și colaci mari, furioși, ginerii au hotărât să rostogolească colacii și unde se va opri cel mai departe, pe acel loc să-și construiască biserica.

Actuala biserică a târnosită în anul 1981 și s-a ridicat pe temelia vechii biserici construită în anul 1730, prin grija Preacucernicului Părinte Ioan Pop. Astăzi, biserica dispune și de un frumos altar de vară, ridicat în partea de sud a acesteia.

Sursa: radiorenasterea.ro
 

09 Septembrie 2015

Vizualizari: 285

Voteaza:

Liturghie Arhiereasca la Parohia Ileanda 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE