Manastirea Secu se gateste in vesminte de sarbatoare

Din candelabrul de sfinti romani, doua candele au fost aprinse nu cu mult timp in urma, dintre fostii vietuitori ce s-au nevoit sub batrana tampla a Manastirii Secu: Sfantul Ierarh Varlaam, mitropolitul Moldovei, si Sfantul Ierarh Ioan de la Rasca si Secu.

Manastirea Secu se va invesmanta, si anul acesta, in haine de sarbatoare, in zilele de 28, 29 si 30 august. Programul liturgic va incepe, ca in fiecare an, la ora 18:00, cu Slujba Privegherii, formata din Vecernia Mare unita cu Litia, Utrenia si Ceasul I. A doua zi, dis-de-dimineata, se va savarsi slujba de sfintire a apei, urmata de Sfantul Maslu, Ceasul III, Ceasul VI si Sfanta Liturghie, care, potrivit traditiei acestor locuri, este arhiereasca, credinciosii si monahii bucurandu-se de prezenta plina de binecuvantare a Arhipastorului Moldovei, inconjurat de un sobor impresionant de preoti si diaconi. Si, tot potrivit traditiei moldave, la sfarsitul slujbei se citesc pentru cei prezenti la hram, de catre arhiereu, cateva rugaciuni de dezlegare.

Fiind praznic de intristare pentru uciderea celui mai aprins vestitor al pocaintei, aceasta zi este una de post, in orice zi a saptamanii ar cadea, zi dedicata rugaciunii, cugetarilor sfinte si faptelor bune.

Din anul 2007, manastirea a primit ca ocrotitor si pe Sfantul Ierarh Varlaam, mitropolitul Moldovei, an cand a si fost trecut in randul sfintilor. Astfel ca, pe 29 august, la ora 18:00, timpul se sfinteste din nou cu Slujba de Priveghere in cinstea Sfantului Ierarh Varlaam, mitropolitul Moldovei, ajutatorul celor ce se ostenesc cu invatatura, si a Sfantului Ierarh Ioan de la Rasca si Secu, „arhiepiscopul cel sfant si minunat“, canonizat in anul 2008. Ziua liturgica se continua a doua zi dimineata, cu Acatistul Sfantului Ierarh Varlaam, mitropolitul Moldovei. Urmeaza apoi Ceasurile III, VI si Sfanta Liturghie, urmata de agapa frateasca.

Cuvintele Evangheliei ce se citesc in cadrul Sfintei Liturghii din ziua praznuirii Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul amintesc de cruzimea si nedreptatea mortii Sfantului Ioan Botezatorul. Ele ne arata, intr-o forma foarte dramatica, ceea ce se intampla in lume atunci cand oamenii sunt dominati de pacat si de patimi, atunci cand sufletul devine impietrit si nu se lasa daltuit si curatit de harul lui Dumnezeu, de Hristos, Care vine si Se face tuturor toate.

„Hramul unei manastiri sau al oricarei comunitati crestin-ortodoxe este, dupa sarbatoarea Sfintei Invieri, cea mai frumoasa si imbucuratoare zi de praznuire. Pentru Manastirea Secu, bucuria hramului este putin umbrita, din cauza ca cinstitul Cap al Sfantului Prooroc Inaintemergatorului si Botezatorului Ioan, cel care ne cheama prin cuvantul „pocaiti-va“ si pe noi, la innoirea vietii duhovnicesti, a fost taiat pentru neinfranare si necredinta. Dar, intrucat trecerea din viata aceasta a oricarui ales al lui Dumnezeu este o nastere pentru viata vesnica, ne bucuram, multumind Domnului pentru toate. Bucuria noastra sporeste si prin prezenta la sarbatoarea noastra a Inalt Preasfintitului Dimitrie, Mitropolit de Irinoupolis si Seychelles, alaturi de pastorul nostru duhovnicesc - Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Va invitam sa fiti partasi bucuriei noastre pe 29 si 30 august“, a declarat arhimandritul Vichentie Amariei, staretul Manastirii Secu.

Hramurile de la manastiri sunt zugravite de inimile credinciosilor ca o icoana, ce ramane pastrata mult timp sau chiar pentru totdeauna in odaia sufletului fiecaruia, la loc de cinste. Credinciosii se intorc fiecare pe la casele lor, ducand binecuvantarea si bucuria rugaciunii gustate in clipele sfintelor slujbe. (ierod. Hrisostom Filipescu)

Sursa: mmb.ro

.

26 August 2010

Vizualizari: 530

Voteaza:

Manastirea Secu se gateste in vesminte de sarbatoare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE