Mitropolitul Iosif Naniescu a fost proclamat sfant in localitatea Razalai din Republica Moldova

Mitropolitul Iosif Naniescu a fost proclamat sfânt marţi, 22 mai, în localitatea Răzălăi din Republica Moldova, satul natal al ierarhului, la aproximativ două luni de la proclamarea canonizării sale pe teritoriul României.

Canonizarea Sfântului Iosif a fost proclamată pentru a doua oară, întrucât în Republica Moldova funcționează Mitropolia autonomă și de stil vechi a Bisericii Ortodoxe Române, intitulată Mitropolia Basarabiei și Exarhat al Plaiurilor.

Cu acest prilej, un fragment din moaştele sfântului şi o icoană reprezentând pe marele ierarh au fost dăruite comunității din Răzălăi de o delegație a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române condusă de Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei.

Ceremonia de proclamare a canonizării a urmat Liturghiei oficiată de 4 ierarhi ai Bisericii noastre în lăcaşul de cult din Răzălăi.

Sfântul Iosif cel Milostiv și Bun

În cuvântul rostit cu această ocazie, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a evidenţiat virtuţile pentru care Sfântul Iosif a fost iubit de oameni: „Avea o foarte mare credință în Dumnezeu, iubea Biserica Ortodoxă, iubea cântarea sfântă de la strană, și mai presus de toate, îi iubea pe cei săraci”.

„Până la ultimul ban”, a spus Înaltpreasfinţia Sa, „Mitropolitul Iosif își arăta milostivirea sa față de cei săraci din capitala de altădată al Moldovei, Iașiul, încât poporul până astăzi îl numește Sfântul Iosif cel Milostiv și Bun”.

Înaltpreasfinţia Sa a subliniat că evlavia poporului român pentru Sfântul Iosif cel Milostiv este foarte mare:

Credincioșii venind la Sfânta Catedrală, trec întâi să se închine la moaștele Sfântului Iosif, apoi la moaștele Sfintei Parascheva, mulțumind lui Dumnezeu pentru tot și pentru toate.

Sfântul Iosif - fiu al Basarabiei şi Părinte duhovnicesc al Moldovei

Cu ocazia acestui moment important din viaţa Mitropoliei Basarabiei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un mesaj care a fost citit de Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos.

În cuvântul intitulat „Sfântul Iosif cel Milostiv – fiu al Basarabiei şi Părinte duhovnicesc al Moldovei”, Preafericirea Sa a făcut referire la personalitatea marelui ierarh, cât şi la exemplul pe care ni-l oferă sfinţii în general.

În mesaj, Părintele Patriarh a spus că Sfântul Iosif a fost un „ierarh cu viaţă sfântă şi cultură teologică, evlavios şi milostiv, dascăl înțelept şi părinte duhovnicesc, ctitor al Catedralei Mitropolitane din Iași, şi păstor neobosit al poporului credincios”.

Citirea tomosului sinodal

Tomosul sinodal de canonizare al Sfântului Iosif cel Milostiv a fost citit de Preasfinţitul Părinte Ignatie al Huşilor:

„Privind la iubirea jertfelnică pentru aproapele a Mitropolitului Iosif al Moldovei, la credinţa sa ortodoxă şi la felul său de vieţuire, prin care Domnul iubirii milostive este pururea lăudat, urmând Tradiţiei apostolice şi patristice a Bisericii Ortodoxe şi chemând în ajutorul nostru harul Preasfintei şi de viaţă făcătoarei şi nedespărţitei Treimi, hotărâm, ca de acum înainte şi până în veac, Părintele nostru Iosif Naniescu, Mitropolitul Moldovei, să fie cinstit în rândul sfinţilor ierarhi de întreaga Biserică Ortodoxă Română”, se menţionează în tomosul Sfântului Sinod.

În omilia sa, Mitropolitul Petru a făcut referire la viaţa curată pe care Sfântul Iosif a trăit-o, ascultând de poruncile Domnului.

A plecat din copilărie de pe plaiurile natale, a avut „o viață sfântă și frumoasă pe care a petrecut-o în acele părți în care a fost trimis, iar astăzi vine la noi în sat, vine ca sfânt”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Sfântul Iosif cel Milostiv

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe Mitropolitul Iosif Naniescu în data de 5 octombrie 2017.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezidat la Iași ceremonia de proclamare a sfințeniei mitropolitului originar din Basarabia în 25 martie 2018, în contextul aniversării a 100 ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României (27 martie 1918).

Odată cu Sfântul Iosif cel Milostiv a fost proclamat și Sfântul Cuvios Gheorghe Pelerinul.

Gheorghe Anghel
Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

23 Mai 2018

Vizualizari: 582

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact