Sfantul Apostol Toma, ocrotitorul intarziatilor

Sfantul Apostol Toma, ocrotitorul intarziatilor Mareste imaginea.

Sfantul Apostol Toma este cinstit de Biserica in prima duminica de dupa Pasti si pe 6 octombrie. Este cunoscut ca Toma necredinciosul si mai putin ca marturisitor al Invierii Mantuitorului si al dumnezeirii Sale. De ce ii spunem necredinciosul? Pentru ca noi sustinem ca Toma desi afla de la ceilalti Apostoli ca Hristos a inviat: "Am vazut pe Domnul!", adopta atitudinea celui ce nu-i vine sa creada: "Daca nu voi vedea, in mainile Lui, semnul cuielor, si daca nu voi pune degetul meu in semnul cuielor, si daca nu voi pune mana mea in coasta Lui, nu voi crede" (In. 20, 25).

Pierdem din vedere faptul ca el nu este necredincios in sensul ca refuza sa creada ca Hristos a inviat. El nu se indoieste de acest lucru. Sfantul Chiril al Alexandriei afirma ca atunci cand Toma spune: "daca nu voi pune degetul meu in semnul cuielor nu voi crede...", el spune de fapt: "Nu voi crede ca El mai poate fi vazut, de nu voi pune degetul meu in urma cuielor". Asadar, indoielile noastre nu sunt indoielile lui Toma. Nu pot fi de acord cu cei care afirma ca prin indoieli il vom intelege mai bine pe Toma. Dimpotriva, pe Toma il vom intelege mai bine, daca nu ne vom opri din cautarea lui Hristos.

Din Scriptura aflam ca Hristos, pentru a-l incredinta pe Toma ca natura umana nu a fost desfiintata prin Inviere, Se arata dupa opt zile din nou Apostolilor si ii spune lui Toma: "Adu degetul tau incoace si vezi mainile Mele si adu mana ta si o pune in coasta Mea si nu fii necredincios, ci credincios". (Ioan 20, 27) Iar Toma marturiseste: "Domnul meu si Dumnezeul meu". Cantarile liturgice ale Bisericii ne vestesc ca atunci cand Toma a atins coasta Mantuitorului inviat din morti s-a atins de "osul dumnezeirii Sale". Deci, Apostolul Toma nu a marturisit doar Invierea lui Hristos, ci si dumnezeirea Sa.

Multe persoane isi spun ca ar crede in existenta lui Hristos, daca ar avea parte de ceea ce a avut Toma: privilegiul de a-L vedea pe Hristos in fata dupa invierea Sa. Dar asa cum am mai afirmat, Toma nu este un necredincios in sensul ca el neaga Invierea Domnului, in vreme ce persoanele care doresc sa aiba parte de intalniri spectaculoase, sunt impietrite. Ele nu doar ca refuza sa primeasca adevarul, dar nici nu depun efort ca sa-l afle.

Ne place sa credem ca Toma a fost un necredincios si sa facem din el modelul necredintei noastre. Cat de dulci ne sunt cuvintele: daca apostolul care a stat atata vreme langa El nu a crezut si a avut nevoie de semne, cum oare voi reusi eu sa cred? Si multi raman in necredinta, spunand ca de-ar avea parte de minuni, ar crede. Minuni sunt zilnic, numai ca noi ne asemanam israelitilor care desi faceau drumul din robia Egiptului spre Tara Sfanta si erau hraniti in chip minunat in fiecare zi, au ajuns sa se inchine la idoli.

Interesant este ca intre Apostoli, Toma este mereu un intarziat. Nu este prezent la prima aratare a Domnului ucenicilor si nici la Adormirea Maicii Domnului. A fost randuiala lui Dumnezeu ca Toma sa intarzie, ca prin pipairea urmelor cuielor din trupul lui Hristos si a coastei Lui, sa se dea o dovada si mai hotarata despre invierea Sa. Tot prin pronie divina, Apostolul Toma nu a fost prezent la inmormantarea Maicii Domnului. Sosind trei zile mai tarziu, a cerut sa se deschida mormantul Maicii Domnului pentru a-i saruta mainile acesteia, dar intrand in mormant, l-a aflat gol. Asa am aflat ca Maica Domnului nu a fost supusa stricaciunii. Daca Sfantul Toma este numit ocrotitorul intarziatilor, e bine sa precizam ca nu este ocrotitor al celor care intarzie din comoditate, ci din dumnezeiasca randuiala.

In concluzie, nu trebuie sa ne indoim de credinta lui Toma. Sa ne rugam lui Dumnezeu sa ne daruiasca necredinta lui Toma, ca sa putem marturisi si noi "Domnul meu si Dumnezeul meu" (Ioan 20, 28).

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

05 Octombrie 2022

Vizualizari: 36067

Voteaza:

Sfantul Apostol Toma, ocrotitorul intarziatilor 4.69 / 5 din 13 voturi. 7 review utilizatori.

Comentarii (7)

 • dumitrescu catalina Postat la 2015-10-05 10:35

  frumos articol.speranta pt.cei ce ajung mai incet si mai greu la dreapta si profunda credinta,mangaiere pt.rationali si oameni de stiinta ce pun la indoiala tot ce nu contraoleaza u propriiile simturi.

 • anca ghitaPostat la 2014-10-07 22:13

  Daca continuam sa spunem ,,Toma NEcredinciosul" s-ar putea sa cadem in pacatul de a crede ca cei necredinciosi au si ei un sfant protector si inca unul care a stat in preajma Mantuitorului si a Maicii Sale. Sfantul Toma,nu numai ca a fost credincios,dar a subliniat prin atitudinea sa, putina credinta a multora.Si nu a fost nicidecum un intarziat permanent (asa de ce n-am crede ca a fost un intarziat la mantuiure ???si vai,ce greseala ar fi !...),ci lipsa lui la anumite momente,urmate de aparitia ulterioara au fost in planul lui Dumnezeu,ca toate cate ni se intampla in viata,independent de vointa noastra. Sfantul Ap.Toma este unul din Apostolii Domnului,un sfant care se roaga pentru noi toti,ne ocroteste pe toti,intarziati sau punctuali si pe care il cinstim ca pe toti ceilalti sfinti.Doamne ajuta !

 • Nicu Dan Florin PetrescuPostat la 2014-10-06 15:47

  Corect ar fi sa se spuna "TOMA NECREDULUL "

 • oprescu dorinPostat la 2014-10-06 11:15

  Fenomenala observatie! Desi sunt foarte punctual , nemteste , as spune , mi s-a intamplat sa mai si intarzii! Doar sunt geaman! Intotdeauna m-a ajutat Sfantul Apostol , chiar cand (desigur ) nu meritam. Pilda este extraordinara, cu mentiunea Buna Credinta (buna intentie), frumusetea , in fond a acelor oameni care Cred Adevarat , care chiar daca au INDOIELI,(SAU PACATUIESC PRIN DISPERARE PROVOCATA UNEORI IN VIATA FIECARUIA): PASTREAZA ULTIMUL SAMBUR AL CREDINTEI!

 • Vasa NastaPostat la 2011-10-14 22:06

  Va multumesc pentru continutul articolului ! Sa va daruiasca bunul Dumnezeu sanatate si multa putere de munca !

 • evanghelia teodora damian Postat la 2011-10-06 16:02

  Si tot Sfantul Apostol Toma: "Deci a zis Toma, care se numeşte Geamănul, celorlalţi ucenici: Să mergem şi noi şi să murim cu El." (Ioan 11, 16)

 • Sandu-Gabriel VasilePostat la 2011-10-06 10:01

  Excelent articol. Scurt și cuprinzător. Felicitări. La Mulți Ani pentru cei ce-și serbează onomastica astăzi. Sfinte apostole Toma, roagă-te pentru sufletele noastre păcătoase.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE