Moartea Preafericitului Teoctist, reactii


Moartea Preafericitului Teoctist, reactii

Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Bartolomeu Anania, a fost consternat la aflarea vestii mortii Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane. Inaltul ierarh, aflat la manastirea Nicula, a declarat ca moartea unui patriarh este o imensa pierdere pentru orice biserica.

Bartolomeu Anania il cunostea pe Parintele Teoctist de foarte multi ani, inca din adolescenta, cand amandoi au slujit la manastirea Antim. Mitropolitul a spus ca avea o legatura frateasca si colegiala cu conducatorul Bisericii Ortodoxe Romane, cu care vorbea foarte des la telefon pentru a se consulta in diferite probleme. "Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-l fericeasca", a spus mitropolitul.

Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae, este ravasit de vestea mortii Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, Teoctist. "E o veste care m-a coplesit si imi este tare greu sa vorbesc acum. Va rog sa ma iertati! Sa-l odihneasca Dumnezeu in pace!".

Clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din Timis au inceput sa bata luni dupa-amiaza dupa aflarea vestii mortii Prea Fericitului Teoctist.

Episcopul vicar al Maramuresului si Satmarului, Iustin Sighetenul, afirma ca prin decesul Patriarhului Teoctist ortodoxia romana sufera o pierdere imensa. Patriarhul Teoctist a avut un mare respect pentru Maramures si oamenii acestor locuri, a spus ierarhul.

"Patriarhul Teoctist a vizitat de cinci ori Maramuresul, dar si Satu Mare, iar ultima data s-a intamplat in toamna anului 2003, cand alaturi de Sanctitatea Sa Petros al Alexandriei si a toata Africa s-a intalnit cu credinciosii din sate si orase, a vizitat manastiri si s-a bucurat de caldura primirii facute", a declarat episcopul vicar al Maramuresului si Satmarului, Iustin Sighetenul.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, afirma ca trecerea la cele vesnice a Patriarhului Teoctist survine intr-un moment neasteptat, cand Biserica Ortodoxa Romana isi definea identitatea proprie in cadrul unei Europe Unite.

"Prea Fericitul Teoctist era varstnic, dar tanar la suflet, asa cum il cunosteam cu totii, si in acest fel a reusit sa aduca o inraurire noua Bisericii noastre stramosesti, pe care a pastorit-o, sa o repuna in drepturile ei depline, sa-i redea demnitatea si sa o faca sa se manifeste in toata splendoarea si plenitudinea in toate, atat in plan spiritual, cat si social-educativ, ca institutie misionara si caritabila. Trecerea sa la cele vesnice marcheaza, pentru moment, clipe grele pentru Biserica, el fiind cel care a mentinut echilbrul cu demnitate si cumpatare intr-o perioada extrem de grea, marcata de vicisitudini si de mari lipsuri si amenintari", a declarat IPS Teodosie.

.

30 Iulie 2007

Vizualizari: 1760

Voteaza:

Moartea Preafericitului Teoctist, reactii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE