Moment cultural la Ineu

In data de 6 oct. 2011 a avut loc inaugurarea Muzeului Tarii Zarandului din orasul Ineu, implinindu-se astfel o mai veche dorinta a intregii comunitati locale. Acest muzeu a fost infiintat in vechea cladire a scolii primare din oras, pusa la dispozitie de Primaria din Ineu, la initiativa domnului profesor Preda Sima de la Grupul Scolar „Mihai Viteazul”. Acesta a beneficiat de sprijinul logistic (in obiecte) a unor parohii ortodoxe si a unor cetateni din Ineu si de pe raza acestuia, precum si de indrumarea stiintifica a unor mebrii de la Muzeul Judetean din Arad.Spatiul muzeal a fost amenajat in trei sali de prezentare, fiecare dintre ele cuprinzand cate un domeniu specific.

In prima sala se afla vechi obiecte mestesugaresti si artizanale specifice zonei ineuane: razboi de tesut, fus pentru facut ghemele de lana, leagan pentru copil, covata pentru framantat aluatul de paine, oluri si farfurii din lut si o colectie diversa de stergare brodate manual. In a doua sala se afla o expozitie de desene si picturi ce abordeaza o tematica variata: arhitectura, portretistica umana si reprezentari abstracte. A treia sala este dedicata istoriei si cuprinde foarte multe fotografii, indeosebi din perioada celor doua razboaie mondiale, dar si pagini de ziare si manuscrise apartinand diferitelor epoci. Tot aici se mai afla si o veche cruce metalica cu postament inscriptionata „INRI” donata muzeului de Parohia Ortodoxa din Ineu. Pe holul muzeului se gasesc mai multe fotografii de epoca cu vechea cetate a Ienopolei, delegatia Ineului la Marea Adunare Nationala de la Alba-Iulia din 1918, podul de lemn peste raul Crisul Alb, moscheea turceasca si tarani imbracati in costume populare. Muzeul mai contine si alte obiecte care urmeaza sa fie asezate, ulterior, in locuri special amenajate.

La invitatia prof. Preda Sima, Pr. Ardelean Cristian de la Parohia Ortodoxa Ineu a savarsit o slujba de Sfintire a apei si a muzeului, salutand initiativa intregii comunitati locale de infiintare a acestui asezamant cultural-istoric, unicul de acest fel de pe raza urbei ineuane. De asemenea, la aceasta ceremonie au mai participat elevii clasei a IV-a C de la Grupul Scolar „Mihai Viteazul” din Ineu insotiti de invatatoarea Ruje Florica si prof. de religie Gaspar Marcel, precum si doamna bibliotecara Chis Doina.

Intreaga festivitate s-a incheiat cu viziterea salilor muzeului de catre toti participantii, nutrind speranta ca pe viitor acesta sa se imbogateasca cu cat mai multe vestigii si obiecte de valoare istorica iar pragul sa-i fie trecut de cat mai multi localnici, dar si calatori prin orasul Ineu.

Sursa: episcopiaaradului.ro
 

.

10 Octombrie 2011

Vizualizari: 313

Voteaza:

Moment cultural la Ineu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE