Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a fost prezent, ieri, 21 aprilie 2014, in a Doua Zi de Pasti, in mijlocul credinciosilor prezenti la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, unde a rostit un cuvant de invatatura.
Cu acest prilej, Preafericirea Sa a anuntat la finalul Sfintei Liturghii faptul ca hramul Invierea Domnului al Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului va fi praznuit de la anul in a Doua Zi de Pasti.
“Aceasta mutare este pentru a da mai multa importanta bisericii si pentru a avea o liturghie arhiereasca pe cat este cu putinta in fiecare an intrucat acest Paraclis al Catedralei Mantuirii neamului are o semnificatie deosebita. In mod voit i s-a dat hramul acesta ca sa faca o legatura cu hramul Catedralei celei noi si anume, Inaltarea Domnului. Pentru a se arata ca Cel ce Se inalta la Ceruri este Hristos Cel rastignit si inviat s-a dat acestui Paraclis al viitoarei Catedrale a Mantuirii Neamului hramul Invierea Domnului”, a explicat Preafericirea Sa.
Ridicarea Paraclisului viitoarei Catedrale Patriarhale reprezinta o prima etapa a unei reparatii istorice. Pe Dealul Arsenalului, locul unde se construieste Catedrala Mantuirii Neamului, au fost cinci lacasuri ortodoxe, a mai spus Patriarhul Romaniei.
„In prima etapa, Bisericile rastignite prin demolare si translare au reinviat in aceasta biserica construita in apropiere de locul in care au fost cele cinci biserici inainte de demolare si translare. Biserica mare, Catedrala, ea insasi va fi ca o lumanare de Inviere pentru cele cinci biserici care au fost demolate sau translate”.
Preafericirea Sa a vorbit si despre importanta existentei paraclisului in apropierea santierului Catedralei Mantuirii Neamului. Biserica a fost construita in stil stefanian in anul 2011, in numai trei luni.
„Acest Paraclis al Catedralei Mantuirii Neamului, desi este foarte tanar, implineste o slujire deosebita din punct de vedere misionar. El intreţine constiinţa ca alaturi se afla santierul viitoarei Catedrale a Mantuirii Neamului sau Catedrala Naţionala si contribuie la construirea Catedralei Mantuirii Neamului. Daca ne uitam bine la lista eparhiilor care ajuta lunar la construirea Catedralei Mantuirii Neamului acest Paraclis a intrecut mai mult de 20 de eparhii, e pe locul al VII-lea sau al VIII-lea. Deci, cat o eparhie dintre cele care sunt mai darnice ofera acest Paraclis si aceasta pentru ca exista o viaţa liturgica intensa aici, dar si o prezenta continua a unor oameni cu suflet mare si cu mana darnica”.
Pe langa bogata viata liturgica si duhovniceasca de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, comunitatea de aici organizeaza frecvent actiuni caritabile.
„Avem multe activitaţi care oarecum intregesc activitaţile liturgice si le dau o dimensiune sociala cum ar fi programul de donare de sange organizat cu multa daruire de sine din iniţiativa Parintelui Arhimandrit Ciprian Gradinaru si care arata ca prin iubire jertfelnica noi construim si Biserica din suflete. De asemenea, aceasta comunitate a Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului a organizat multe colecte de ajutorare a batranilor, saracilor, copiilor si a altor manastiri. Deci, este vorba aici de un Paraclis al Invierii care a devenit un laborator duhovnicesc, al invierii sufletului din moartea pacatului. Deci, multa spovedanie se practica aici si multa opera filantropica”, a mai aratat Patriarhul Romaniei.
„Am avut marea bucurie de a-l avea in mijlocul nostru pe Preafericitul Parinte Patriarh Daniel. Ne-a incurajat in continuare sa fim alaturi devotaţi Bisericii, poporului”, a spus Arhim. Ciprian Gradinaru.
La final, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a oferit mai multe volume aparute la Editurile Patriarhiei Romane pentru lacasul de cult, iar pentru credinciosi iconite si Pastorala la praznicul Invierii Domnului.
Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului poarta hramurile Invierea Domnului, Icoana Maicii Domnului - Prodromita si Sfantul Ioan Gura de Aur.
Sursa: basilica.ro
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.