Programul IPS Teodosie in perioada 5-6 noiembrie

La împlinirea a patru decenii de la sfințirea bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Constanța (zona pod Butelii), mâine, 5 noiembrie, începând ora 8.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie, urmată de slujba de pomenire a ctitorilor și a slujitorilor sfântului locaș. Evenimentul va continua cu simpozionul „Rezistența Bisericii sub totalitarismul comunist”, la care alături de Arhiepiscopul Tomisului, vor lua cuvântul scriitorul Ovidiu Dunăreanu, Virgil Coman, directorul Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, pr.

prof. univ. dr. Nechita Runcan și pr. asist. univ. dr. Iulian Isbășoiu (slujitori ai bisericii), pr. drd. Oprișan Iordan (paroh al bisericii), asist. univ. drd. Carmen Ciornea și teologul Ionuț Druche, director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului.

Construcţia bisericii a început în 1971 în urma mai multor demersuri făcute de către de arhiepiscopul Antim Nica, al Dunării de Jos, și s-a finalizat în anul 1975. În același an, Episcopia Tomisului şi Dunării de Jos a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopia Tomisului şi Dunării de Jos. În felul acesta, episcopul Antim Nica a fost ridicat la rangul de arhiepiscop de către patriarhul Iustinian Marina înconjurat de un sobor foarte mare de Ierarhi din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi de o serie de ierarhi străini din Mitropolia Ierusalimului, Mitropolitul Constantinopolului şi câţiva ierarhi greci, prilej cu care o parte dintre ei au vizitat această biserică.

În pisania bisericii se menționează că lăcașul de cult „este o podoabă a oraşului şi o mândrie a Bisericii Ortodoxe Române, aşa cum au constatat cei 12 înalţi ierarhi din ţară şi de peste hotare care au vizitat biserica la data de 8 noiembrie 1975, și s-au semnat pe Sfânta Evanghelie” (atașăm pagina cu semnăturile ierarhilor).

Vineri, 6 noiembrie, de la ora 8,30, ierarhul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Topraisar. Totodată, credincioșii vor putea cinsti moaște Sfântului Mare Mucenic Pantelimon care vor fi aduse de la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și vor rămâne spre închinare până duminică, 8 noiembrie.

Biroul de Comunicare

.

04 Noiembrie 2015

Vizualizari: 124

Voteaza:

Programul IPS Teodosie in perioada 5-6 noiembrie 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Programul IPS Teodosie

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE