Joi, 24 aprilie 2014, Biserica Ortodoxa a facut pomenirea Sf. Cuv. Elisabeta, a Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Stefan si Sava Brancovici, mitropolitii Transilvaniei, precum si a Sf. Ier. Iosif Marturisitorul din Maramures.
In aceasta zi, Manastirea ”Sf. Elisabeta” din Cluj-Napoca si-a serbat hramul. Sarbatoarea a fost marcata prin oficierea Sf. Liturghii intr-un cadru cu totul special, dat de prezenta ambilor ierarhi ai Clujului, IPS Arhiepiscop si Mitropolit Andrei si PS Vasile Somesanul, Episcopul Vicar. Soborul care a slujit alaturi de ierarhi a fost numeros, format din preoti, duhovnici si stareti ale manastirilor din Arhiepiscopia Clujului.
Sf. Cuv. Elisabeta, o sfanta contemplativa
Din cuvantul de invatatura rostit in timpul Sf. Liturghii de IPS Parinte Andrei, credinciosii au putut afla mai multe despre viata Sf. Cuv. Elisabeta, numita de Inaltpreasfintia sa, o sfanta contemplativa, a carei mare nevointa era rugaciunea: “Maica noastra Elisabeta a fost o sfanta contemplativa, dar ceilalti sfinti pe care-i sarbatorim astazi au fost sfinti activi. Referitor la Sf. Cuv. Elisabeta, marturii scrise avem putine. A trait in veacul al IX-lea in Bizant, a avut o viata de rugaciune si nevointa pe care o admirau contemporanii ei, iar datorita acestei vieti, Dumnezeu vazand nevointa ei, rugaciunea ei, pe multi, inca de cand era in viata i-a tamaduit si i-a eliberat de rele patimiri. Cu rugaciunea ei a experimentat ceea ce zice Sf. Ioan Scararul, cand da definitia rugaciunii, zicand ca, rugaciunea dupa continutul ei este convorbirea omului cu Dumnezeu, dar dupa lucrarea ei este sutinatoarea lumii. Rugaciunea tine lumea! Sf. Cuv. Elisabeta a fost o mare rugatoare, o mare nevoitoare, iar podoaba ei, a fost cea launtrica”.
Slujba s-a incheiat cu o Sfestanie savarsita de ierarhi si preoti la Fabrica de lumanari a Arhiepiscopiei Clujului, care isi are sediul in incinta Manastirii „Sf. Elisabeta”.
Asezamantul monahal situat pe str. Artarului, nr. 7, a fost infiintat initial in 1935 de Episcopul Nicolae Ivan, cu scopul de a „intretine o scoala de surori de caritate”, dar a fost desfiintat in anul 1952.
Hotararea reinfiintarii manastirii s-a luat in sedinta permanentei eparhiale din data de 4 aprilie 2011.
Autor: Alexandra Anderes
Sursa: radiorenasterea.ro
-
Sfanta Elisabeta Feodorovna
Publicat in : Vietile sfintilor -
Capela Sfanta Elisabeta - Cotroceni
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.