
Capela Sfanta Elisabeta, aflata astazi in incinta Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei, in apropierea Palatului Cotroceni, in Bucuresti, a fost ctitorita de regina Elisabeta, in anul 1870. Capela a fost ridicata in incinta Azilului Elena Cuza Doamna.
Capela Sfanta Elisabeta este o capodopera a arhitecturii secolului al XIX-lea, fiind singura biserica ortodoxa din Romania construita in stil italian, avand elemente ce o aseamana cu celebra Bazilica inchinata Sfantului Apostol Petru, aflata in Vatican.
Capela Sfanta Elisabeta - Cotroceni
In anul 1862, Carol Davila a infiintat, in casa sotiei sale, Ana Davila, un orfelinat de fete. Putin mai tarziu, in acelasi an, Elena Cuza Doamna a donat o mie de galbeni pentru construirea unei cladiri adecvate, iar domnitorul Alexandru Ioan Cuza, in data de 18 iulie 1862, a semnat decretul de infiintare a "Azilului de copii orfani Elena Doamna".
In anul 1870, regina Elisabeta, prima regina a Romaniei, a hotarat si a sprijinit material construirea unei capele deseobite in curtea azilului. Slujba punerii pietrei de temelie s-a savarsit in ziua de 24 aprilie 1870, in prezenta regelui Carol I si a reginei Elisabeta, de catre mitropolitul Nifon al Ungrovlahiei.
Proiectul capelei a fost intocmit de catre arhitectii Carol Benisch si Hoffman, care au intocmit si planurile azilului. Catapeteasma originala si stranile au fost sculptate de maestrul Karl Storck. Dupa ce a fost pictata de catre pictorul Gheorghe Tattarascu, a fost sfintita in anul 1875. Pe frontonul cladirii statea scris, cu litere de aur, urmatorul nume: "Asilul Elena Doamna" si, putin mai jos, "Ateneul Elisabeta".
Se pare ca, in anul 1883, capela a cazut prada flacarilor unui incendiu. In anul 1944, dupa ce nemtii, in incercarea lor de a bombarda Palatul Cotroceni, au aruncat in aer turla capelei, locasul de cult a cazut prada uitarii si ruinei. Comunistii nu au aratat nici un interes fata de acest monument de arhitectura si cultura nationala, drept pentru care, din anul 1948, usile acesteia au fost incuiate definitiv.
In iarna anului 1999, Capela Sfanta Elisabeta e trecuta in grija Bisericii Sfantul Vasile cel Mare - Razoare, prin inalta dipozitia a Preafericitului Parinte Patriarh Teoctist. Dupa anul 1989, insa, intre zidurile ei s-au adunat, in repetate randuri, niste satanisti. Se crede ca tot acestia, in noaptea zilei de 8-9 decembrie 2003, au reusit sa o incendieze.
In anul 2004, Petre Badea, presedintele firmei Aedificia Carpati, al carui sediu se afla langa celebra capela, si-a luat angajamentul de a restaura Capela Sfanta Elisabeta. Dupa ce s-au investite in jur de opt miliarde, proiectul a fost preluat de Oficiul National al Monumentelor Istorice. In ziua de 7 aprilie 2004 a avut loc sfintirea noii turle a capelei.
Statuia din fata capelei este realizata de Karl Storck si o reprezinta pe Ana Davila, imbracata in costum popular, avand alaturi o fetita orfana si desculta, reprezentand toate generatiile de fete orfane pe care aceasta le-a crescut cu dragoste si devotament. Se crede ca acesta este primul monument inchinat unei femei din istoria Bucurestiului. Hotararea de a-l zidi s-a luat in anul 1875, la scurt timp dupa moartea acesteia, a fost lucrat in anul 1882, iar dezvelirea lui a avut loc in anul 1890. Sotul ei, doctorul Carol Davila, a murit in anul 1884. Nu dupa multa vreme, statuia sa a fost asezata in fata Facultatii de Medicina, aflata nu departe de Capela Sfanta Elisabeta.
Iulian Predescu
-
Sfanta Elisabeta Feodorovna
Publicat in : Vietile sfintilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.