Locuitorii satului din Comăna de Jos, și mai ales comănarii stabiliți în alte localități din țara noastră sau de peste graniță, s-au reunit în satul străbun, duminică, 28 august. Sărbătoarea fiilor satului Comăna de Jos a ținut o zi întreagă, cu un program divers și bine structurat: momente religioase, comemorative, decernări de titluri de cetățeni de onoare, muzică și dansuri tradiționale la scenă deschisă, totul culminând cu o petrecere câmpenească.
Sărbătoarea comănarilor a început duminică, 28 august, la biserica zidită la 1793, unde este paroh preotul Ion Alexandru Petrica, protopopul de Rupea. „A fost o zi deosebită și frumos organizată. Să-i vezi la rugăciune pe oameni îmbrăcați în straie populare cu mâinile spre Dumnezeu, este cea mai frumoasă icoană pe care o poți vedea în biserică. Ca preot, în astfel de momente, slujești, parcă, cu și multă stăruință. E greu de descris în cuvinte imaginea formată de comănari în biserica din sat, în ziua sărbătorii lor”, a spus, după Sfânta Liturghie, părintele paroh.
La scurt timp după ce oamenii au ieșit din biserică, clopotele anunțau începerea unei procesiuni cu steaguri civile și bisericești spre monumentul eroilor din centrul satului, locul de comemorare a celor care aveau să-și jertfească viața pentru țară și idealul național: unirea tuturor principatelor românești.
„Atunci când ne-am luat angajamentul să organizăm sărbătoarea fiilor satului de la Comăna de Jos ne-am gândit la cât mai multe momente culturale și artistice. De aceea, la aniversarea a 100 de ani de la intrarea României în primul război mondial, am hotărât să organizăm un parastas de pomenire a eroilor comănari, o paradă a gărzii Cetății Făgărașului, dar și să invităm preoți din satele care au participat la inaugurarea de acum 80 de ani a monumentului din Comăna de Jos, și anume preoții din satele Cuciulata, Crihalma, Comăna de Sus și Veneția de Jos. Totodată, lângă monument, Școala Gimnazială Comăna de Jos a pregătit un moment artistic prin cântece patriotice, ca și recitarea de poezii și texte ce amintesc de faptele de curaj ale eroilor din satul nostru”, a spus economistul Alexandru Boeriu, unul dintre cei mai importanți organizatori ai evenimentelor de la Comăna de Jos.
Resfințirea monumentului eroilor
Resfințirea monumentului eroilor și slujba de parastas a fost oficiată de un sobor de preoți, după ce mai înainte a fost intonat imnul de stat al României și cuvântul de întâmpinare al primarului Viorel Grusea: „Dragi comănari, în numele administrației locale, vă urez un sincer și călduros «La mulți ani!» Evenimentele de astăzi de la Comăna de Jos, pe lângă manifestarea credinței în Dumnezeu și comemorarea eroilor din primul război mondial, se doresc a fi și exprimarea unității între noi, cei care formăm comunitatea aceasta a comănarilor, precum și a revederii cu cei dragi ai noștri plecați din sat, dar cu inima și cu gândul acolo unde s-au născut și au crescut”, a spus primarul în deschiderea oficială a sărbătorii. Tot domnia sa a mai subliniat că astfel de evenimente au ca scop și păstrarea identității românești într-o societate ce condamnă tot mai mult tinerii la pierderea identității și a valorilor românești, chemând pe cei ce reprezintă viitorul satului să nu uite istoria și pe înaintașii lor.
Cetățeni de onoare
Imediat după pomenirea fiecărui erou și a gradului său militar, sărbătoarea a continuat la căminul cultural. Aici, mai mulți locuitori ai satului Comăna de Jos au primit titlul de Cetățeni de onoare ai satului post-mortem, dar în prezența urmașilor lor. Cu toate acestea, învățătorul Constantin Gubernat, aflat la vârsta senectuții, implicat activ în viața satului și a istoriei lui de la origini și până în prezent, a primit titlul de Cetățean de onoare al comunei, aplaudat și apreciat fiind de toți cei prezenți. După un scurt istoric al satului Comăna de Jos, prezentat de Elena Băjenaru, manager al Muzeului „Valer Literat“ din Făgăraș, neobositul învățător a completat istoria cu descoperirile sale unice din tinerețe. Tot el a ținut să precizeze că „satul Comăna de Jos deține ruinele cetății lui Negru Vodă, descoperite prin aducerea în sat a unui detașament de militari care au defrișat o pădure foarte deasă. Așa au fost descoperite zidurile adevăratei cetăți a lui Negru Vodă, despre care încă se vorbește prea puțin”.
Program artistic
Petrecerea comănarilor a continuat apoi în aer liber, la scenă deschisă, unde mai mulți artiști au însuflețit prin cântece și jocuri atmosfera de sărbătoare. Printre artiștii care au urcat pe scenă s-au aflat membrii Ansamblului din Comăna de Jos, prezentând momente autohtone, spre veselia tuturor localnicilor. Pe scenă au mai urcat membrii Ansamblului „Junii Becleanului“, dar și interpreți ca Diana Gribincea-Popa, Mariana Șandru, Mioara Marinca, Viorica Cerbu, Georgiana Pătrânjel, Flaviu Florea și alții.
Sărbătoarea „Fiilor satului Comăna de Jos”, aflată la a cincea ediție, a reînviat satul și la propriu și la figurat, mai ales că pe lângă localnici, mulți oameni din satele învecinate, și chiar din Rupea, Făgăraș sau Brașov, s-au bucurat de momentele de sărbătoare.
Autor: Petruţa Socaciu
Sursa: mitropolia-ardealului.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.