Sarbatorile Sfantului Apostol Andrei


Ora 17.00, priveghere in toate bisericile

 

Maine este ziua Sfantului Apostol Andrei, propovaduitorul Evangheliei in aceste locuri, ocrotitorul Galatiului din 1992 si de cativa ani Apostolul tuturor romanilor. Dupa traditie, in toate bisericile, in aceasta seara va avea loc slujba de priveghere inchinata Sfantului Andrei - ucenicul Domnului care a adus in partile Scytiei Minor cuvintele Evengheliei.

 

Darurile Sfintilor Mucenici - primele marturii crestine

 

La Catedrala Episcopala a Galatiului, vecernia va fi savarsita sub protectia sfintitoare a Sfintilor Mucenici Anastasie, a Sfantului Mucenic Dasie de la Durostor (Slistra - Bulgaria) si a Sfantului Mucenic Efrem (de la Cherson) care a propovaduit in veacul al IV-lea, in Dobrogea. De altfel, Sfantul Mucenic Efrem este, potrivit istoricilor Biserici Ortodoxe, "primul Episcop din partile Scytiei Minor", prezent la Sinod I Ecumenic de la Niceea, convocat in anul 325 de insusi imparatul Constantin cel Mare.

Aceasta marturie are mare importanta pentru noi, romanii, pentru istoria crestinismului, in general, fiindca demonstreaza radacinile crestine ale pporului roman. Prin aducerea la Galati a Vesmantului Sfantului Efrem, galatenii au sansa, si prin aceasta lectie, sa se adape din nesecatul izvor al credintei parintilor nostri.


Si Moastele Sfantului Mucenic Dasie, oferite spre inchinare de Inalt Prea Sfintitul llarion de Durostor (astazi, Silistra) Bulgaria, sunt marturii graitoare despre rezistenta sfintilor nostri, in framantatul veac III, in fata paganilor pentru pastrarea credintei. A murit in anul 298.

 

Astazi, ora 15.00, sunt asteptate Moastele Sfantului Mare Mc. Panteleimon

 

In aceasta dupa amiaza sunt asteptate, la Galati, si Moastele Sfantului Panteleimon, Sfant Odor adus din Grecia, din partea Mitropoliei Tesalonicului. Marele Mucenic Panteleimon a trait in veacul al III-lea, fiind unul dintre sfintii nostri tamaduitori ai trupului si ai sufletului. Minunile savarsite in timpul vietii - de acest doctor de trup si de suflet - au starnit invidia imparatului Maximian. A fost supus la multe chinuri, dar a scapat teafar; mai marele zilei a ordonat sa fie decapitat. Se intampla aceasta in anul 303.


Astazi, Racla cu Moastele Marelui Mucenic Panteleimon (numele inseamna "intru totul milostiv") va ajunge la Galati, in jurul orei 15.00. Va oferi alinare tuturor celor care cred in puterea credintei in Hristos, in darul sfintilor nostri de a vindeca prin Duhul Sfant.


Astazi si maine, veniti la intalnirea cu Sfintii Mucenici, intalnire realizata prin grija Prea Sfintitului Episcop Casian al Dunarii de Jos si a Inalt Prea Sfintitului Mitropolit al Tesalonicului. Nu mai putin a Inaltului Mitropolit Ilarion de Durostor (Bulgaria) care revine pentru a doua oara, la Galati, in decursul ultimului an.


De Sarbatoarea "Apostolului Andrei", editia 2005, vom vom fi cu totii in Marea Casa a Ortodoxiei. Nu uitati, langa rugaciune asezati florile si busuiocul.

 
Sursa: vlg.sisnet.ro

.

28 Noiembrie 2005

Vizualizari: 2024

Voteaza:

Sarbatorile Sfantului Apostol Andrei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE