In dupa masa zilei de luni, 19 martie 2012, a avut loc prima sedinta a Conferintei Permanente intitulata: "Religii, cultura si integrare", initiata de Ministerul pentru Cooperare Internationala si Integrare al Guvernului Italiei.
La aceasta au participat reprezentanti ai comunitatilor ortodoxe, protestante, ebraice, musulmane, budiste etc., prezente pe teritoriul Italiei.
Din partea Bisericii Ortodoxe Romane a participat Preasfintitul Parinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei.
In prima parte, Ministrul Andrea Riccardi a prezentat motivatia constituirii acestei Conferinte Permanente: necesitatea, atat pentru Italia, cat si pentru minoritatile etnice, de a se integra in realitatea italiana.
Au mai intervenit Doamna Annamaria Cancellieri, Ministrul de Interne al Italiei, subliniind importanta pe care o acorda Statul Italian pentru siguranta tuturor locuitorilor lui, atat pentru cei italieni cat si pentru straini. A intervenit, in fine, Profesorul Giuseppe De Rita (Presedintele Centrului de Studiu a Investitiilor Sociale - Censis), subliniind caracterul complex al procesului integrarii, in care identitatea religioasa poate juca un rol important, sau pe care aceasta il poate frana, ducand la fundamentalisme si intoleranta.
In partea a doua a intalnirii, diferitii reprezentanti ai comunitatilor religioase prezente au fost invitati sa ia cuvantul.
In interventia sa, Preasfintitul Parinte Episcop Siluan a multumit mai intai pentru invitatia de a participa la aceasta Conferinta Permanenta, subliniind importanta pe care o reprezinta aceasta initiativa pentru Episcopia Ortodoxa Romana a Italiei, recunoscuta juridic de catre Statul Italian (in 12 septembrie 2012) si care, prin activitatea ei pastorala, catehetica, social-filantropica sau culturala, doreste sa participe activ la procesul de integrare in societatea italiana, aducand totodata propriul aport la imbogatirea spirituala si culturala a acesteia. Pentru aceasta, comunitatea noastra are nevoie de structurile necesare pentru activitatile pe care le desfasoara si care nu se limiteaza doar la asistenta spirituala si pastorala, pentru a se putea reuni si pentru a-si putea forma proprii fii, pentru ca, in mod concomitent, sa poata impartasi propriile valori cu cei din afara lacasului de cult, traitori in societatea italiana.
In concluzie, Ministrul Andrea Riccardi a subliniat faptul ca accentul nu se pune pe cultivarea dialogului interreligios care isi are importanta lui, ci se doreste ajutorarea comunitatilor religioase, prin punerea la indemana lor a mijloacelor prin care sa progreseze in procesul de integrare in societatea italiana, pentru ca, la randul lor, sa-si poata aduce aportul specific in bunul mers al societatii.
Modelul de ajutorare se va elabora prin dialogul dintre reprezentantii respectivelor comunitati si diferitii responsabili, ministri sau specialisti din ministere, pe diferitele sectoare ale vietii (educatie, cultura, social etc).
Conferinta Permanenta "Religii, cultura si integrare" isi va desfasura lucrarile cu o frecventa regulata, lunar sau bilunar.
DEPARTAMENTUL DE INFORMARE SI MASS MEDIA AL EPISCOPIEI ORTODOXE ROMANE A ITALIEI
Sursa: episcopia-italiei.it.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.