Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan


Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan

Sfantul Ioan Evanghelistul a fost fiul lui Zevedeu si fratele Sfantului Apostol Iacov, de meserie pescar si de loc din Betsaida. Mama sa, Salomeea, era cea mai mica dintre cele trei fiice ale batranului Iosif, logodnicul Fecioarei Maria. A fost una din mironositele femei care s-au invrednicit cele dintai sa afle de Invierea Domnului.

 

Inainte de a deveni ucenic a lui Iisus, Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan a fost ucenicul Sfantului Ioan Botezatorul. Propovaduieste Evanghelia lui Hristos in Samaria, insa, din cauza prigoanei din timpul lui Domitian este exilat in insula Patmos.

L-a insotit pe Mantuitorul in momentele grele ale supliciului, judecatii si rastignirii, redand mai tarziu pentru indoielnici ceea ce a vazut si a auzit langa Crucea rastignirii.

 

Dupa invierea lui Hristos, Ioan a fost primul apostol care a cercetat mormantul gol (Ioan XX) si reda cazul indoielii si neintelegerii invierii de catre apostolul Toma (vers. 24-29).

 

Cea mai controversata scriere a Sfantului Ioan este Apocalipsa, fiind o revelatie absolut personala, intelesul cunoscandu-l doar autorul.

 

El a trecut la cele vesnice in anul 104, incheindu-se astfel epoca apostolica a crestinismului primelor veacuri.

In iconografia bisericeasca este zugravit alaturi de un vultur.

 

Rugaciune catre Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan

 

Cu credinta, cu dragoste si cu evlavie, din inima venim catre tine, Sfinte Apostole si Evangheliste Ioane, de Dumnezeu cuvantatorule si prietenul cel preaiubit al lui Hristos, si cu toata umilinta te rugam sa ne ajuti noua, nevrednicilor, cu sfintele si preaputernicele tale rugaciuni, spre a trece cu liniste si cu alinare peste toate valurile cele tulburi ale veacului celui de acum si spre a nu cadea noi in laturile si cursele cele prea mestesugite ale railor oameni si ale viclenilor diavoli.

 

Pe tine, vulturule cel preainalt zburator al teologiei, te rugam sa mijlocesti pentru noi catre Preamilostivul Dumnezeu si Mantuitorul nostru, lisus Hristos, ca sa lumineze cu al Sau Har mintile noastre cele intunecate de patimi, spre a primi si noi intelepciunea cea de la Duhul lui Dumnezeu si a cunoaste dogmele dreptei crec"; te si minunile cele din Legea Sa, si spre a lucra si noi, dupa putere, pe cele ce le vom intelege. Pe tine, ucenicul cel preaiubit al lui Hristos, care ai propovaduit lumii dragostea lui Dumnezeu si dragostea de aproapele, te rugam sa ne ajuti cu a ta mijlocire catre Domnul, pentru ca si noi prin Darul lui Dumnezeu sa ajungem a iubi pe Dumnezeu din toata inima, din tot cugetul si din toata vartutea noastra, iar pe aproapele nostru ca pe noi insine. Pe tine, vasul cel preacurat al fecioriei, te punem mijlocitor catre Preabunul Dumnezeu, ca, prin ajutorul si mila Sa sa ne izbaveasca de razboaiele cele iuti ale maniei si ale poftelor trupesti, precum si de potopul gandurilor celor necurate, care pururea din inima izvorasc si care, ca niste nori ai intunericului, din adanc risipindu-se, mintea noastra o intuneca spre pierzarea sufletelor noastre. Catre tine, preafericite ucenic si apostol, care de catre Domnul, fiu al Preasfmtei si Preacuratei Sale Maici ai fost numit, si careia pana la ducerea ei din lumea aceasta i-ai slujit, cadem cu toata umilinta si zdrobirea inimii noastre, ca, impreuna cu Preacurata Nascatoare de Dumnezeu si Pururea Fecioara Maria, care este si Maica Domnului, Maica ta si Maica noastra a tuturor celor ce au crezut in Hristos, sa mijlocesti pentru noi catre Preadulcele nostru Mantuitor ca, prin a Sa mila si indurare, sa nu ne lase pe noi in toate zilele vietii noastre, nici in ceasul sfarsitului nostru, atunci cand vom sta inaintea Lui si ne va judeca. Amin!

.

07 Mai 2008

Vizualizari: 657

Voteaza:

Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE