
Despre Sfantul pomenit astazi exista atat marturii biblice, cat si din traditia ortodoxa. „(...) Iosif din Arimateea, fiind ucenic al lui Iisus, dar intr-ascuns, de frica iudeilor, a rugat pe Pilat ca sa ridice trupul lui Iisus. Si Pilat i-a dat voie. Deci a venit si a ridicat trupul Lui.” (Ioan 19, 38) Apoi, impreuna cu Nicodim, „au luat deci trupul lui Iisus si l-au infasurat in giulgiu cu miresme, precum este obiceiul de inmormantare la iudei.” (Ioan 19, 40) Dar si ceilalti Sfinti Evanghelisti marturisesc despre Iosif: „Si, Iosif, luand trupul, l-a infasurat in giulgiu curat de in, si l-a pus in mormantul nou al sau, pe care-l sapase in stanca, si, pravalind o piatra mare la usa mormantului, s-a dus.” (Matei 27, 59-60) „Si venind Iosif cel din Arimateea, sfetnic ales, care astepta si el imparatia lui Dumnezeu, si, indraznind, a intrat la Pilat si a cerut trupul lui Iisus”. (Marcu 15, 43 s.u.) „Si iata un barbat cu numele Iosif, sfetnic fiind, barbat bun si drept, - acesta nu se invoise cu sfatul si cu fapta lor. El era din Arimateea, cetate a iudeilor, asteptand imparatia lui Dumnezeu.” (Luca 23, 50-51 s.u.)
Marturiile biblice il prezinta astfel drept barbatul care s-a ingrijit, impreuna cu Nicodim, de ingroparea Domnului, daruindu-I mormantul sau. El fiind cel care a adus giulgiul de inmormantare, de multe ori este reprezentat in icoana cu o panza de in in mana. In acelasi timp, membru al sinedriului, adica al sfatului preotilor si batranilor lui Israel, dar si ucenic al lui Iisus, despre Iosif din Arimateea nu se mai spune nimic in scrierile biblice, in ce priveste activitatea sa de dupa ingroparea Domnului.
Datele traditiei precizeaza insa ca si lui i s-a aratat Domnul inviat, daruindu-i bucuria si deplinatatea credintei. Mantuitorul i s-a aratat in inchisoare. Iosif fusese arestat, intrucat grija sa fata de trupul Domnului a fost considerata un act de tradare de catre iudei. Eliberat din inchisoare, Iosif a fost exilat. De fapt, acesta a fost si prilejul ca Sfantul sa poata predica Evanghelia altor popoare. Intalnirea cu Domnul inviat l-a determinat sa nu mai fie ucenic doar „in taina”, ci un marturisitor plin de curaj al Fiului lui Dumnezeu.
Sfantul Apostol Filip l-a insarcinat cu predicarea Invierii in Insulele britanice, fapt atestat de istoricul Ipolit (170-236); cu toate acestea, alti istorici si scriitori crestini indica crestinarea timpurie a Britaniei: Eusebiu al Cezareii (260-340), Ilarie de Poitiers (300-376), Sfantul Ioan Hrisostom (347-407). Debarcand in Marsilia, impreuna cu Lazar cel inviat si cu surorile lui, Marta si Maria, Iosif a mers mai intai in Galia, si apoi in Britania, in jurul localitatii Glastonbury, unde a ridicat biserici si a increstinat pe multi.
In toate icoanele ortodoxe, Sfantul Iosif este reprezentat tinand in maini fie giulgiul, fie un vas cu miresme de inmormantare, asemenea mironositelor (impreuna cu care este sarbatorit si in Duminica Mironositelor), dar in niciun caz alt vas / potir, cu o alta conotatie. In momentele dramatice legate de Rastignirea Domnului, prezenta lui Iosif nu a avut alt scop decat a fi alaturi de Cel pe care L-a vazut savarsind minuni, de Iisus Hristos, Mantuitorul.
Sfantul Iosif din Arimateea este reprezentat iconografic si tinand in mana o creanga de gherghin, conform legendei locale din Glastonbury, in care se spune ca, la sosirea sa acolo, Sfantul s-a adapostit la umbra unui gherghin, care a inflorit pe loc.
Sursa: Radio Reintregirea
-
Sfantul Iosif din Arimateea
Publicat in : Vietile sfintilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.